Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μια αναφορά κρούσματος κορονοϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.
«Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.
Ένα γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε στην εξέταση στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents. Είναι η απόδειξη ότι «η Covid-19 εξαπλωνόταν ήδη στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα πριν από τα πρώτα επίσημα κρούσματα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιβ Κοέν, επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, μια υπόθεση είναι ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τη σύζυγό του, η οποία όμως ήταν ασυμπτωματική. Η γυναίκα αυτή εργάζεται στο ιχθυοπωλείο ενός σουπερμάρκετ, «δίπλα στο σταντ με τα σούσι, με συναδέλφους ασιατικής καταγωγής».
Αυτός ο άνδρας, που σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως, ήταν άραγε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Γαλλία; Κάποιοι ειδικοί αναμένουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης για να εκφέρουν άποψη. Άλλοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα πιστοποιήσουν αυτό που πιστεύουν πολλοί επιστήμονες. «Θα μπορούσαμε να το προαισθανθούμε αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κίνα: ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα ότι εξαπλώνεται αθόρυβα στον πληθυσμό, χωρίς να εντοπίζεται η παρουσία του και, σε δεύτερο χρόνο, προκαλεί κλινικά συμπτώματα», είπε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπουσό, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Αβισέν.