Αγαπητέ Γιώργο,
Ούτε ο Μητσοτάκης δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος όσο εσύ από την επίσκεψη Πομπέο. Σαν ριπή πολυβόλου η ακατάσχετη υμνωδία σου επαναλάμβανε όσα κατά κόρον έλεγαν επί μέρες τα εκστασιασμένα ΜΜΕ: δεν πήγε στην Τουρκία, ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι, αναβαθμίζεται η Σούδα, ενισχύεται η αμυντική συνεργασία και τα τοιαύτα.
Μονάχα μια στιγμή ανακόπηκε ο ρυθμός του δοξαστικού σου. Οταν σε ρώτησα τι ακριβώς είπε ο Πομπέο για το θέμα που μας καίει. Για την προκλητικότητα της Τουρκίας δηλαδή και την επιθετική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Κόμπιασες και δεν απάντησες. Ευκαιρία, επομένως, να το ξεκαθαρίσουμε.
Ε λοιπόν, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε κάθε σχετική αναφορά. Και τι είπε; Ακου: «Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδος και Τουρκίας».
Συνεπής ο Πομπέο. Διατύπωσε επακριβώς τις θέσεις της υπερδύναμης, οι οποίες πόρρω απέχουν από τις δικές μας. Δηλαδή: οι ΗΠΑ ποτέ δεν αξίωσαν επιτακτικά από την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά που θεωρεί δικά της. Απλώς την… προέτρεπαν να το πράξει!
Πέραν αυτού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε μιλήσει για διαφιλονικούμενα νερά. Ενώ το μόνο θετικό εκ μέρους των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση είναι οι δηλώσεις Πάιατ ότι τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος. Ετερον ουδέν…
Τώρα θα μου πεις «και γιατί δυσαρεστήθηκαν οι Τούρκοι από την επίσκεψη Πομπέο;». Γιατί τα θέλουν όλα δικά τους, αγαπητέ μου. Ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών και εντυπώσεων. Διότι επί της ουσίας τίποτε ενοχλητικό για την Τουρκία δεν είπε ο Αμερικανός. Ασε που σε λίγο θα προσγειωθεί στην Αγκυρα ο Ρίκερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ…
Οσο για την αναβάθμιση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ, ο Πομπέο «μπήκε στο ψητό»: χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία αυτή «καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο» στην περιοχή, «με προκλήσεις μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής».
Σαφέστερος δεν θα μπορούσε να γίνει ο υψηλός επισκέπτης: όλα αυτά (Σούδα, συμφωνία κ.λπ.) δεν έχουν σχέση με την επίφοβη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά με την ανάσχεση της επιρροής που επιδιώκει η Ρωσία! Φυσικά, δεν άφησε απ’ έξω την Κίνα, για την οποία είπε τα εξής:
«Εθεσα το θέμα των προσπαθειών του ΚΚ της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις δημοκρατίες της Ευρώπης».
Ποια Τουρκία λοιπόν, φίλε μου; Η Ρωσία και η Κίνα, που ανησυχούν την υπερδύναμη, απασχόλησαν τον Πομπέο. Αρα είναι υπερβολικό και αυθαίρετο να εικάσει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν περαιτέρω ανάπτυξη των καλών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας π.χ. με την Κίνα;
Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στα εξοπλιστικά και στις αμερικανικές επενδύσεις (εκσυγχρονισμός των F-16, ναυπηγεία, Αλεξανδρούπολη – φυσικό αέριο κ.λπ.). Αυτό επισφραγίζει την κυρίαρχη παρουσία των ΗΠΑ αλλά θα μπορούσε όντως να αποβεί οικονομικά επωφελές και για τη χώρα μας.
Αυτά τα λίγα, φίλε μου. Ομως αν συνεχίζεις να πιστεύεις ότι η επίσκεψη Πομπέο συνιστά θρίαμβο για μας, τι να πω; Μπορείς να ζήσεις με τις ψευδαισθήσεις σου…