Ο πολιτισμός του οίνου

Από το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ξεκίνησε η κοινή πορεία των παραγωγών για την ανάδειξη του οίνου Μαλβαζία ως μέσου πολιτιστικής έκφρασης

Το 1ο Malvasia Festival στη Μονεμβασιά ανοίγει νέους διεθνείς δρόμους στους παραγωγούς.

Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία το τριήμερο 3-5 Νοεμβρίου στη Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού βρεθήκαμε εκεί για να παρακολουθήσουμε την αποτίμηση του 1ου Malvasia Festival (διεξάχθηκε τον περασμένο Ιούνιο) και να ενημερωθούμε για τις επόμενες δράσεις του. Ενα φεστιβάλ που συνδυάζει τέχνη, οινοποιία και γαστρονομία και προσελκύει πλήθος επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ολα ξεκίνησαν από το τοπικό κρασί Μαλβαζία, το οποίο αναφέρεται ακόμη και από τον Σαίξπηρ. Πρόκειται για μοναδική ποικιλία κρασιού, την πλέον φημισμένη από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, με μια εξίσου μοναδική και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η ετήσια διοργάνωση του Malvasia Festival στοχεύει στην ανάδειξη του οίνου Μαλβαζία ως μέσου πολιτιστικής έκφρασης που συνεχίζει να εξελίσσεται, συνδεόμενου με τον τόπο και την εκτός συνόρων διάδοσή του. Ετσι, δεν είναι τυχαίο που τον Ιούνιο βρέθηκαν στη Μονεμβασιά επιστήμονες περιοχών παραγωγής οίνου Μαλβαζία από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία, μεταφέροντας την πείρα και τις πρακτικές τους για το αμπέλι και τον οίνο, τη γαστρονομία και τη γεύση, την ιστορία και την παράδοση. Εκεί, παρουσία εκπροσώπων από τη Μονεμβασιά, την Κρήτη και την Πάρο (οι τρεις ελληνικοί τόποι που παράγουν κρασί Μαλβαζία), υπογράφηκε το σύμφωνο για την ίδρυση του διεθνούς Malvasia Myth Network από τους εκπροσώπους των αναπτυξιακών εταιρειών των περιοχών Πάρνωνα (Ελλάδα), Πιάρμα – Πιατσέντσα (Ιταλία) και Ιστρια (Κροατία).

Απ’ ό,τι φαίνεται, ήδη ξεκίνησε από τη Μονεμβασιά μια διεθνής κοινή πορεία για την ανάδειξη του οίνου Μαλβαζία μέσω ενός νέου οινικού και πολιτιστικού brand που αφορά τις περιοχές παραγωγής του.

Να σημειώσουμε πάντως πως το Malvasia Festival δεν αφορά μόνο οινοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνη Μπερέτσου, ευελπιστούν έως το καλοκαίρι του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η φωταγώγηση του βράχου της Μονεμβασιάς από την Ελευθερία Ντεκώ αλλά και η παράδοση του σπιτιού του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στους επισκέπτες του κάστρου ως μουσείου. Το σπίτι του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» πουλήθηκε από τη μοναχοκόρη του Ερη στον Δήμο Μονεμβασιάς αντί 750.000 ευρώ. Ενα άλλο σχέδιο είναι η κατασκευή του τελεφερίκ που θα μεταφέρει τον κόσμο σε σημεία της καστρούπολης στα οποία μέχρι αυτήν τη στιγμή η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Σωτήρης Μπόλης αναφέρθηκε περισσότερο στο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας «Malvasia myth», το οποίο υλοποιούν ομάδες τοπικών δράσεων σε σύμπλευση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα. Σημαντική εισφορά στη διεξαγωγή του Malvasia Festival είχαν οι συνδιοργανωτές του, ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οσοι δεν καταφέραμε να παραστούμε στο περασμένο 1ο Malvasia Festival πήραμε μια γεύση και από τις σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του. Παραθέτω μερικές απ’ αυτές: το έναυσμα για ένα ταξίδι στον χρόνο δόθηκε από τις Βενετσιάνες, ντόπιες γυναίκες του συλλόγου Οι Μονεμβασιώτισσες και τον Χορευτικό Ομιλο Παπαδιανίκων Τερψιχόρη· τον μουσικό διάλογο, διανθισμένο με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες περί Μαλβαζίας, που επιχείρησαν το συγκρότημα παλαιάς μουσικής Ex Silentio και το μουσικό σχήμα της ηθοποιού και τραγουδίστριας Μαριάννας Πολυχρονίδη· τη συναυλία των Cadistoria Band με μουσικές ιστορίες από τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Ευρώπη αλλά και της Λίλιαν Τσατσαρώνη με τραγούδια έντεχνα, εστιασμένα στην ποίηση του Ρίτσου· το ρεσιτάλ κιθάρας που έδωσε ο βραβευμένος Δημήτρης Σουκαράς και βέβαια τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Ρίτσου που παρουσιάστηκε από την ηθοποιό Μαρία Σιουρούνη. Αξίζει να αναφέρουμε πως στους δημοσιογράφους μοιράστηκε ακόμη το βιβλίο «Malvasia – Ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα» της 95άχρονης Σταυρούλας Κουράκου, μιας μυθικής γυναίκας που οργάνωσε την οινοποιία στη χώρα μας.

Το τοπικό κρασί Μαλβαζία και η οινοποιία του πλαισιώθηκαν από τη γαστρονομία, από πολλές μορφές τέχνης και κυρίως από το ενδιαφέρον επισκεπτών απ’ όλη την ελλάδα και το εξωτερικό

Ετικέτες