Ο πόλεμος της ντόπας

Ο πόλεμος της ντόπας

Ηταν 12 Μαρτίου του 1999 όταν η IAAF έκανε γνωστή μια από τις πλέον βρόμικες υποθέσεις ντόπινγκ, που συνέβη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάχθηκε στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας. Και είχε χρώμα ρωσο-ουκρανικό…

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε τότε, πριν από 23 χρόνια δηλαδή, ότι η Ρωσίδα σφαιροβόλος Ιρίνα Κορτσανένκο (γεννημένη στο Αζόφ το 1974) είχε κάνει χρήση αναβολικών ουσιών και της αφαιρούσε το ασημένιο μετάλλιο. Λίγους μήνες αργότερα όμως και η πρώτη νικήτρια, η Ουκρανή Βικτόρια Πάβλις (γεννημένη το 1969 στο Χάρκοβο), βρέθηκε ντοπαρισμένη και έχασε το χρυσό μετάλλιο. Κερδισμένη από αυτή την ιστορία βγήκε η τρίτη του αγώνα, επίσης Ρωσίδα, η Σβετλάνα Κριβέλιοβα, η οποία πήρε το χρυσό μετάλλιο αλλά και το πριμ των 15 εκατ. δρχ. (τότε) για τη νίκη της.

Για πάντα… θετική

Η ιστορία των τριών αθλητριών όμως δεν τελειώνει εδώ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 η Κορτσανένκο, η οποία στο μεταξύ είχε επανέλθει στους αγώνες καθώς είχε λήξει η τιμωρία της (είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό δύο χρόνων κι επέστρεψε το 2001), κέρδισε πάλι το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία (25/9). Πιάστηκε ωστόσο και πάλι θετική στην ουσία στανοζολόλη και η ΔΟΕ την απέβαλε από τους αγώνες και της αφαίρεσε το χρυσό μετάλλιο. Ομως η Ρωσίδα αθλήτρια δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει το μετάλλιο, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώα.

«Δεν πρόκειται να δώσω το χρυσό πίσω γιατί δεν είμαι ένοχη. Εγώ είμαι η χρυσή ολυμπιονίκης» δήλωνε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Izvestia» και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι είμαι εντελώς χαζή να κάνω κάτι τέτοιο; Είμαι επαγγελματίας αθλήτρια και γνωρίζω τους κανόνες. Μια φορά τιμωρήθηκα για το τίποτε και αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Μάλιστα είχε φροντίσει αμέσως μετά την απονομή να στείλει το μετάλλιο πίσω στη Ρωσία με τον αδερφό της. Κίνηση πάντως που ενόχλησε περισσότερο την επίσημη ρωσική ολυμπιακή αποστολή.

Μέσα σε όλη αυτήν τη βρόμικη υπόθεση εμφανίστηκε και η… τυχερή άτυχη της ιστορίας, η Σβετλάνα Κριβέλιοβα. H Κριβέλιοβα κέρδισε θέσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, αφού αθλήτριες που είχαν ρίξει περισσότερα μέτρα από εκείνη βρέθηκαν θετικές σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, όμως ουδέποτε φόρεσε στον λαιμό της τα νέα μετάλλια! Αρχικά το 1999, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μαεμπάσι, όπου η χρυσή ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης ήταν τρίτη, αλλά τελικά ήρθε πρώτη καθώς η Ουκρανή Πάβλις και η δεύτερη Ρωσίδα Κορτσανένκο αποκλείστηκαν για χρήση στανοζολόλης. Η Κριβέλιοβα παρέδωσε το χάλκινο μετάλλιο και περίμενε να… παραλάβει το χρυσό. Στο παγκόσμιο κλειστού το 2004 στη Βαρκελώνη η Κριβέλιοβα ήταν δεύτερη, αλλά η Πάβλις είχε ξανακάνει χρήση στανοζολόλης και έτσι η Ρωσίδα πήρε την πρώτη θέση, όχι όμως και το χρυσό μετάλλιο γιατί δεν το επέστρεψε η Πάβλις.

Κηλίδα στην κοιτίδα

Η ιστορία όμως λένε ότι επαναλαμβάνεται ως φάρσα και μάλλον έχουν δίκιο. Και αυτό γιατί το… κακό τρίτωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην Αρχαία Ολυμπία, όπου διεξάχθηκε ο τελικός της σφαιροβολίας, η Κορτσανένκο βρέθηκε ξανά ντοπαρισμένη και η Κριβέλιοβα από την τέταρτη θέση που είχε καταταγεί κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο επίσης περίμενε μάταια να παραλάβει από τη ΔΟΕ.

«Πιστεύω ότι η αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε στα θέματα αυτά θα επηρεάσει την υπόθεσή μου και φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα μου επιστραφούν τα μετάλλια. Οταν ο αθλητής δεν επιβραβεύεται με το μετάλλιο αισθάνεται εξαπατημένος» δήλωσε με παράπονο μετά τους Αγώνες του 2004 η Ρωσίδα.

Ομως το 2012, οκτώ χρόνια δηλαδή μετά τους Αγώνες της Αθήνας, το δείγμα της Κριβέλιοβα βρέθηκε επίσης θετικό και της αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο. «Θα τους απαντήσω απλώς να πάνε στην κόλαση αν έρθουν και ζητήσουν πίσω το μετάλλιό μου. Εκανα πρωταθλητισμό για 20 χρόνια και ποτέ δεν είχα παραβεί τον κανονισμό. Συνήθως συνέβαινε το αντίθετο και μου έδιναν μετάλλια άλλων αθλητριών που είχαν υποπέσει σε παραβάσεις ντόπινγκ» δήλωνε εξοργισμένη τότε και συμπλήρωνε: «Γιατί προσπαθούν να με ενοχοποιήσουν μετά την πάροδο τόσων χρόνων; Γιατί δεν περιμένουν άλλα οκτώ χρόνια; Ισως μέχρι τότε ανακαλύψουν και κάτι άλλο. Δεν πρόκειται να τους επιστρέψω το μετάλλιο. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Γιατί να δώσω το μετάλλιο σε κάποια αθλήτρια που κατετάγη πέμπτη στην Αθήνα και αντίθετα με εμένα δεν υποβλήθηκε ποτέ σε έλεγχο; Ολα αυτά είναι μια απόλυτη ανοησία».

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι είχε ήδη σταματήσει να αγωνίζεται, το χάλκινο της αφαιρέθηκε, ασχέτως αν δεν το επέστρεψε…

Documento Newsletter