Οι περισσότερες βαλκανικές χώρες καταδικάζουν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι διχασμένη: το σερβικό μέρος της συλλογικής προεδρίας κάνει έκκληση για «ουδετερότητα». Η Σερβία προσπαθεί επίσης να κάνει μια πολύ λεπτή διπλωματικό διαχωρισμό της θέσης της. Στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, είναι σε επιφυλακή.
Την Πέμπτη, σχεδόν 10.000 Ουκρανοί έφτασαν στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Στα συνοριακά φυλάκια οι ουρές είναι αρκετά χιλιόμετρα και ήδη οι δύο χώρες ετοιμάζονται να υποδεχθούν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σε αυτή την κρίση, η ρουμανική κοινή γνώμη υποστηρίζει συντριπτικά τον «προστατευτικό» παρεμβατισμό του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, στο όνομα ενός βαθέως αντιρωσικού αισθήματος.
Στην ανατολική Μολδαβία, η Υπερδνειστερία είναι ένας μικρός φιλορωσικός αποσχιστικός θύλακας, όπου εξακολουθούν να σταθμεύουν 1.500 στρατιώτες των ρωσικών επιχειρησιακών δυνάμεων. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η περιοχή θα λειτουργούσε ως «πρότυπο» για τη Ρωσία για τις αυτονομιστικές οντότητες της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Ωστόσο, η Μόσχα δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως την ανεξαρτησία της που ανακηρύχθηκε το 1991.
Η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στοχεύουν τα Βαλκάνια
Λίγες μέρες πριν η χώρα του ξεκινήσει την επίθεσή της, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, κυρίως μουσουλμανικές χώρες, ήταν καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στα Τίρανα, την Πρίστινα και το Σεράγεβο οι πληροφορίες διαψεύδονται ως «ψευδείς».
Οι αυτονομιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας έχουν, από την πλευρά τους, κατηγορήσει τη Βουλγαρία ότι έχει παραδώσει οβίδες και εκτοξευτές όλμων στο Κίεβο που είχαν σκοπό να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων. Ένα πραγματικό casus belli, που δεν έμεινε αναπάντητο από τη Σόφια. Επίσης πέρυσι η Μόσχα είχε ήδη κατηγορήσει τον πρώην στενότερο σύμμαχό της στα Βαλκάνια ότι πούλησε όπλα στο Κίεβο.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ανησυχία αυξάνεται
Η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για τα χειρότερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η χώρα φοβάται την επιστροφή του πολέμου ενώ το σερβικό κομμάτι της χώρας (Republika Srpska) απειλεί εδώ και αρκετούς μήνες με απόσχιση.
Όλοι ελπίζουν να μην υπάρξει νέα σύγκρουση, αλλά όλοι φροντίζουν να έχουν έγκυρο διαβατήριο για κάθε ενδεχόμενο, σύμφωνα με διεθνή Μέσα. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη στην πολύ διχασμένη χώρα, καθώς οι Κροάτες εθνικιστές εκβιάζουν για τη δημιουργία μιας τρίτης κυβερνητικής οντότητας.
Παράλληλα, σε αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, μια εκπληκτική είδηση ήρθε από τη Μόσχα: το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Εμίρ Κουστουρίτσα επρόκειτο να αναλάβει τη διεύθυνση του Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού. Ο Σέρβος σκηνοθέτης που γεννήθηκε στο Σεράγεβο δεν έκρυψε ποτέ τη φιλορωσική του κλίση, για παράδειγμα δίνοντας συναυλίες στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της ή εμφανιζόταν στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πρόσφατα δήλωσε στην Izvestia ότι αν δεν είχε παρέμβει η Ρωσία στο Ντονμπάς, οι Ουκρανοί θα είχαν κάνει στην περιοχή ό,τι έγινε στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, αναμένεται στο μέλλον να πάρει τη ρωσική υπηκοότητα.