Ο πληθωρισμός «τρώει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πληθωρισμός «τρώει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοροϊδία από την κυβέρνηση ότι με καλύτερους μισθούς «ροκανίζονται» επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεις εργασίας

Η πενιχρή, στα όρια της κοροϊδίας, αύξηση 2% που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις αρχές του 2022 ήδη καίγεται από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο υφίσταται άνοδος της τάξης του 1,4%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ήδη έχει εξανεμιστεί η κοροϊδία της συμβολικής αύξησης του κατώτατου μισθού (με τον οποίο αμείβονται περίπου 800.000 μισθωτοί) και αυτό διότι ο μισθός της συντριπτικής πλειονότητας των μισθωτών (περίπου 1.000 ευρώ ο μέσος όρος) κατευθύνεται σε ανελαστικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν η ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο προήλθε κυρίως:

• Από τις αυξήσεις 1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης σε αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια,

τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.

• Από αύξηση 4,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια η πολιτική που έχτισε ο καταστροφέας των εργασιακών σχέσεων Κωστής Χατζηδάκης όταν ήταν υπεύθυνος για το σύστημα του ηλεκτρισμού και η οποία τώρα δίνει εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής προδικάζει ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στην ενέργεια.

• Και από αύξηση 5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω ανατιμήσεων σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Ολα αυτά μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει και παροδικά, ωστόσο οι εξελίξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και ειδικά τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αγροτικές και δασικές εκτάσεις που συνεχίζουν να καίγονται στην Ελλάδα, προμηνύουν άσχημα μαντάτα για το καλάθι της νοικοκυράς.

Είναι σαφές ότι οι αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που καίγονται (Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία κ.ά.) θα δώσουν μικρότερη παραγωγή και, με δεδομένη τη ζήτηση, αυτό σημαίνει αυτομάτως ακριβότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά ελληνικά προϊόντα. Ετσι κι αλλιώς η κατηφορική πορεία της ελληνικής οικονομίας, που ενδέχεται να φέρει κύμα απολύσεων και απώλειας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και μια νέα καραντίνα λόγω

Ασχημα μαντάτα για το καλάθι της νοικοκυράς προμηνύονται από τις ισχυρότατες ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία της εκρηκτικής αύξησης όχι μόνο των κρουσμάτων Covid-19 αλλά ακόμη και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και βέβαια των θανάτων δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από το φθινόπωρο.

Καλπάζει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε κάποιες όχι και τόσο μακρινές εποχές το τι κάνει ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα ήταν ίσως και αδιάφορο. Με δεδομένες όμως τις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με την υπόλοιπη ενωμένη Ευρώπη και βέβαια με τη χώρα μας, η αύξηση του πληθωρισμού και ειδικότερα οι ισχυρότατες ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στις τιμές παραγωγού στην ηγέτιδα της Ευρώπης χώρα γεννούν ανησυχίες. Σύμφωνα με ΕΚΤ και Bundesbank, το επίπεδο της αύξησης που καταγράφεται στις τιμές παραγωγού είναι 8,2%. Αν η ποσοστιαία αύξηση δεν λέει κάτι αρκεί να αναφέρουμε ότι τέτοια αύξηση έχει να σημειωθεί από το 1982.

Αυτή η εκρηκτική άνοδος που φέρνει μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις στη γερμανική οικονομία σχετίζεται με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Παρότι οι μελετητές της ΕΚΤ εμφανίζονται σε δηλώσεις τους να εκτιμούν ότι πρόκειται για «προσωρινές αυξήσεις», κάτι τέτοιο ουδόλως επαληθεύεται καθώς οι μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και μεταφοράς μεταφορές δείχνουν κραταιές. Οσον αφορά τα βασικά τρόφιμα, η εκτίμηση είναι ότι θα καταγραφούν σοβαρές ελλείψεις στις τροφοδοτικές αλυσίδες και το 2022. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, ότι η μεταφορά των αυξήσεων στις τιμές λιανικής αναμένεται να εμφανιστεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022, όταν κατά την ΕΚΤ θα αρχίσει ο κύκλος αναπροσαρμογής των πληθωριστικών τάσεων προς τα κάτω.

Στην Ελλάδα ήδη ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα και, δεδομένης της εξάρτησης της οικονομίας μας από τις αθρόες εισαγωγές, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η μακροοικονομική εικόνα

Μπορεί το ζήτημα του κορονοϊού να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα επικοινωνιακά λόγω της φωτιάς, ωστόσο ήδη οι αριθμοί δίνουν εικόνα νέου καθολικού lockdown. Αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και ήδη έχουμε αριθμούς όπως αυτούς που στις αρχές Νοεμβρίου 2020 οδήγησαν στο επτάμηνο lockdown, τότε εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία και κυρίως η ελληνική κοινωνία που ζει από την πραγματική οικονομία βρίσκονται στο σταυροδρόμι τις καταστροφής.

Αν μη τι άλλο, τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, διότι περιόρισαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η πανδημία προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2020. Σε αυτή την κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση, με ρυθμό ανάπτυξης -8,2%, πίσω από την Ισπανία (-11%) και την Κροατία (-8,4%). Ο μέσος όρος του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση Τσίπρα, η χώρα ήταν σε τροχιά ανάκαμψης για δύο συναπτά έτη – ο ρυθμός μεγέθυνσης ήταν χαμηλός, αλλά επιτέλους θετικός έπειτα από μια περίοδο έντονης συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι εμπειρογνώμονες του ΚΕΠΕ, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 δημιουργεί ανησυχία, εφόσον οι περισσότερες χώρες της ΕΕ των 27 τα κατάφεραν καλύτερα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία ήταν ένα εξωγενές σοκ που αντιμετωπίστηκε με παρόμοιο τρόπο και συντεταγμένα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ των 27.

Documento Newsletter