Επικοινωνιακές και μόνο οι «ευαισθησίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%
Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτάχθηκε στις αδηφάγες ορέξεις του ΣΕΒ. Ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%. Από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές θα ανέλθουν για 600.000 μισθωτούς στο ποσό των 780 ευρώ μηνιαίως από 713 ευρώ.
Ομως σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί «κοινωνικά ευαίσθητος» ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ανερυθρίαστα: «Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμη χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμη περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό». Αλήθεια τώρα, εισαγόμενος πληθωρισμός; Πρόκειται για αισχρό ψέμα, ακόμη μεγαλύτερο και από αυτό που θα παρουσίαζε μία μέρα μετά το δυστύχημα των Τεμπών στο κέντρο τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεχομένως αν ερωτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την κατά Μητσοτάκη εισαγόμενη ακρίβεια, να απαντήσει με το (σύνηθες) επιχείρημα «ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει». Οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού από το καλοκαίρι του 2021 είναι κυρίαρχα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και οι αυξήσεις στα υγρά καύσιμα. Ακόμη και φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος συμφωνούν. Σε αυτά προστίθενται η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει τις εναρμονισμένες πρακτικές επιχειρηματικών καρτέλ στο λιανεμπόριο αλλά και η εμμονή της ΕΚΤ να αυξάνει το κόστος χρήματος διά της αύξησης των επιτοκίων (αυτό όμως συνέβη μετά το καλοκαίρι του 2022).
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνάγεται ευθέως ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες που επέφεραν η αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες από την πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 32% των αιτιών για την ακρίβεια. Το υπόλοιπο 68% οφείλεται στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αν ίσχυε ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και ως εκ τούτου το πρόβλημα έγκειται μόνο στις πρώτες ύλες, τα δύο διυλιστήρια της χώρας δεν θα μπορούσαν να ανακοινώσουν 393% και 388% αύξηση κερδών, αντίστοιχα, για το εννεάμηνο του 2022.
Το αληθές είναι ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αφεθεί ανεξέλεγκτος ή ακόμη και να τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός. Ετσι παρουσιάζει μια στρεβλή ανάπτυξη του ΑΕΠ που στηρίζεται στη φορολογική αφαίμαξη. Το γεγονός ότι διαβρώνει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα δεν ενδιαφέρει την κυβερνητική ενσυναίσθηση. Αλλωστε το απέδειξε ο Κωστής Χατζηδάκης όταν το 2021 μείωσε κατά 20% τις ετήσιες αποδοχές περίπου 1 εκατ. μισθωτών με το ελαστικό δεκάωρο (στην ουσία πρόκειται για τσάμπα υπερωρίες).
Ομως ενόψει των κρίσιμων για τη θέση του εκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε να παίξει τον ρόλο του κοινωνικά ευαίσθητου. Δίνει αύξηση της τάξης των 67 ευρώ (από 713 ευρώ μεικτά σε 780 μηνιαίως) σε 600.000 μισθωτούς. Την ίδια ώρα με εμπεριστατωμένα στοιχεία το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ έχει αποδείξει ότι το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι τα 826 ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμπαίζει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας με ισχνές αυξήσεις σε 600.000 εργαζόμενους οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης που έχουν υποστεί 2,2 εκατ. μισθωτοί. Ελα όμως που αυτοί με τις αποδοχές τους τροφοδοτούν και τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, στα οποία απασχολείται το 85% των μισθωτών. Η καθίζηση του τζίρου, αφού ο μισθός επαρκεί μόλις για 18 μέρες για το 52% των νοικοκυριών (στοιχεία ΙΕΛΚΑ), φέρνει πάλι σε αρνητική περιδίνηση την αγορά. Εργο του οψίμως «κοινωνικά ευαίσθητου» Κυρ. Μητσοτάκη.