Ο πλανήτης αρματώθηκε

Ο πλανήτης αρματώθηκε

Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του για τις στρατιωτικές δαπάνες ανά τον κόσμο.

Τα στοιχεία της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά: το 2021 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%, ξεπερνώντας τα 2,1 τρισ. δολάρια και σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ, ενώ η πανδημία μαινόταν για δεύτερο συναπτό έτος. Οι πέντε χώρες που προπορεύονται στις αμυντικές επενδύσεις είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας το 62% των παγκόσμιων δαπανών.

Βέβαια, τα παραπάνω στοιχεία δεν συνυπολογίζουν την κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών που συντελέστηκε αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ηδη η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών έχει αυξήσει τις σχετικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ή σκοπεύει να το κάνει –όπως η Γερμανία–, ενώ οι δαπάνες των εμπόλεμων Ουκρανίας και Ρωσίας δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν μεσούντος του πολέμου.

Ταυτόχρονα, διενεργείται μια επιχείρηση μεταβίβασης του πεπαλαιωμένου σοβιετικού οπλοστασίου από χώρες της ανατολικής Ευρώπης προς την Ουκρανία. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα θα αντικατασταθούν με δυτικής τεχνολογίας.

Ολα αυτά τη στιγμή που η «πράσινη μετάβαση» θεωρητικά είχε τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το «τέλος της Ιστορίας» έχει επιτευχθεί από τη δεκαετία του 1990.

Το πιθανότερο είναι ότι βαδίζουμε προς το τέλος του «τέλους της Ιστορίας» και ο νέος κόσμος κάθε άλλο παρά ελκυστικός φαντάζει. Οι εθνικισμοί έχουν αφυπνιστεί και οι παγωμένες συγκρούσεις ή οι εθνικές μειονότητες εργαλειοποιούνται κατά το δοκούν.

Αναλόγως οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται όσο η εκάστοτε χώρα ευελπιστεί να κερδίσει ή να υπερασπιστεί τη δική της θέση στον ήλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter