Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για καύση θερμίδων στο περπάτημα – Νέα έρευνα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για καύση θερμίδων στο περπάτημα – Νέα έρευνα

Μια ασυνήθιστη συμβουλή έδωσαν οι επιστήμονες σε όσους αγαπούν το περπάτημα και επιθυμούν να κάψουν περισσότερες θερμίδες μέσω της άσκησης αυτής: αντί να επιταχύνετε σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος, κάντε στάσεις για ανάπαυση.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια μελέτη, για τη διεξαγωγή της οποίας εθελοντές υποβλήθηκαν σε μετρήσεις οξυγόνου και ενέργειας σε σύντομες και σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Από τη μελέτη – τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the Royal Society B – διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20% έως 60% περισσότερο οξυγόνο, από όσο χρειάζεται για να καλυφθεί για την ίδια απόσταση χωρίς να σταματήσουν καθόλου οι εθελοντές.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν ξεκινάμε από την ανάπαυση, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου για να ξεκινήσει το περπάτημα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Φραντσέσκο Λουτσιάνο. «Επιβαρύνουμε αυτό το κόστος ανεξάρτητα από το αν θα περπατήσουμε για 10 ή 30 δευτερόλεπτα, επομένως καίγονται περισσότερες θερμίδες σε πιο σύντομους περιπάτους και όχι σε μεγαλύτερους».

Η ομάδα των ερευνητών ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που απαιτείται στο περπάτημα βασίστηκαν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μια μεταβολική σταθερή κατάσταση. Τότε ο καρδιακός ρυθμός είναι σταθερός και η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας του σώματος είναι ισορροπημένες.

Έτσι, για να μάθουν περισσότερα για τις ενεργειακές ανάγκες του περπατήματος, οι επιστήμονες εξέτασαν 10 υγιείς εθελοντές που παρακολουθήθηκαν καθώς ανέβαιναν μια σκάλα και περπατούσαν σε έναν διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυψαν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε κάθε άτομο και υπολόγισαν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τους διάφορους περιπάτους. Διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, ώστε να ξεκινήσει να ζεστένεται το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα ήδη κινούνταν.

Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης ότι στα πρώτα στάδια του περπατήματος, οι άνθρωποι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη μετατροπή του οξυγόνου και της ενέργειας σε αποτελεσματική κίνηση, αλλά αυτό βελτιώνεται καθώς προχωρούν.

Διαβάστε επίσης

Γιαχία Σινουάρ: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή – Οι βλέψεις των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις Ιράν και Χεζμπολάχ

Καλάβρυτα: Ανετράπη λεωφορείο ΚΤΕΛ με 20 επιβάτες – Ανάμεσά τους και μαθητές

Ο Αδωνης μαλώνει με την Αγαπηδάκη και το ΕΣΥ δεν έχει ούτε βαμβάκι – Πρωτοφανής ο κατήφορος στο δημόσιο σύστημα υγείας

 

Ετικέτες

Documento Newsletter