Ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση της τηλεοπτικής σειράς «οικογενειακές ιστορίες» από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά, κάνοντας λόγο για στέρηση πόρων από ποιοτικές παραγωγές και εξυπηρέτηση «των μεγάλων συμφερόντων των αγαπημένων καναλαρχών της κυβέρνησης».
Με αφορμή την απόφαση για ενίσχυση της εν λόγω σειράς «αμφιβόλου ποιότητας με χαμηλό κόστος παραγωγής», οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει για τα παρεπόμενα των νομοθετικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση σχετικά με το ΕΚΟΜΕ, επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια πραγματικής ενίσχυσης του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα και της ποιοτικής αναβάθμισής του. «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε μέχρι κεραίας» κρίνουν.
Κατά τους Μ. Κάτση και Ν. Γκαρά, με τη μείωση του ελάχιστου κόστους παραγωγής των σίριαλ, που από 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο κατέβηκε στις 10.000 ευρώ, με τη μείωση του ελάχιστου αριθμού επεισοδίων όσο και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει το δημόσιο χρήμα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και έρμαιο στα χέρια του εκάστοτε προέδρου του ΕΚΟΜΕ, καθώς κατήργησε τον διπλό έλεγχο υπαγωγής και έγκρισης των χρηματοδοτούμενων οπτικοακουστικών παραγωγών, πλήττει το κύρος ενός άκρως επιτυχημένου χρηματοδοτικού εργαλείου που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του ΕΚΟΜΕ.
«Με τα παραπάνω ο κλάδος στερείται πολύτιμους πόρους από ποιοτικές σειρές και σοβαρές παραγωγές που δίνουν δουλειά σε ηθοποιούς και συντελεστές που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από την κυβέρνηση ΝΔ εδώ και 2 χρόνια. Φαίνεται πως η κυβέρνηση ΝΔ κόπτεται μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα των αγαπημένων της καναλαρχών» συμπεραίνουν, προσθέτοντας:
«Να μην ξεχάσουμε και την πυρηνική αλλαγή που έφερε ο κ. Πιερρακάκης με την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται τιμολόγια από το εξωτερικό, μετατρέποντας το cashrebate από αναπτυξιακό εργαλείο που έφερνε επενδύσεις από τα μεγάλα studioστην χώρα σε ένα μέσο εκροής κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το εξωτερικό σε ταινίες που λειτουργούν ως όχημα για την συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγγείλει δημόσια τόσο εμείς όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.)».
Τούτων δοθέντων, καλούν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την κυβέρνηση, να συνεχίσουν στον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και την ουσιαστική στήριξη των εγχώριων παραγωγών που επανέφερε την ελληνική μυθοπλασία και στήριξε τους εργαζόμενους του κλάδου.« Ως πρώτο βήμα, ζητάμε να επαναφέρουν άμεσα το ελάχιστο κόστος παραγωγής των 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο ως όριο ενίσχυσης των σίριαλ, καθώς και τον διπλό έλεγχο υπαγωγής και έγκρισης» καταλήγουν.
Το σχετικό σχόλιο του Μ. Κάτση στο twitter:
🔸Η χρηματοδότηση από το @MinDigitalGr με 1εκ€ στις #οικογενειακες_ιστοριες μια σειρά με χαμηλό κόστος κ’ αμφιβόλου ποιότητας επιβεβαιώνει την κριτική μας για τις αλλαγές της κυβέρνησης στον @ekomemedia
⏯️ Κ. @Pierrakakis “it’s to late to apologize”
👉https://t.co/BvzSyI1yjV pic.twitter.com/nvNHolGtWs
— Marios Katsis (@marios_katsis) September 28, 2021