Ο Πέτσας, η απαγόρευση του Πάσχα και στο βάθος… νέο μνημόνιο

Ο Πέτσας, η απαγόρευση του Πάσχα και στο βάθος… νέο μνημόνιο

Αποδοκιμάζουμε περιστατικά όπως αυτά στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές.

Εφέτος δεν θα ψήσουμε αρνί και δεν θα πάμε στα χωριά, επανέλαβε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι “δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων… Ελέγχονται παλιές και νέες εθνικές οδοί και όλοι οι σταθμοί μετακινήσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”. Ακολούθως ανέφερε ότι προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Προειδοποίησε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στη άλλη.

Όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος ανέφερε ότι “Αυξήσαμε τις ΜΕΘ πό 565 σε 979 ενώ έγιναν 2789 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα 500 κινητές μονάδες θα παίρνουν δείγματα για τέστ κορονοϊού. Επίσης δημιουργηθηκε μητρώο ασθενών από κορονοϊό”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι επεκτάθηκε η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 24 Απριλίου. Επίσης για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες οι συντάξεις θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες με κορονοϊό απάντησε: “Η συνεχιζόμενη απειλή της Τουρκίας μέσω εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών απέτυχε στον Έβρο αλλά συνεχίζεται στα νησιά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να φυλάξουμε τα σύνορα”.

Για την τουριστική περίοδο είπε ότι ήδη πλήττονται και έχουμε αποφασίσει να πάρουμε μέτρα στήριξης για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα σε δανεισμό από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις ή από ένα νέο μνημόνιο. Σημείωσε δε ότι “σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup o ΕSM μπορεί να χορηγήσει δάνεια μέχρι 2% του ΑΕΠ για υγειονομικές ανάγκες δίχως όρους. Επίσης λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των πόρων”.

Documento Newsletter