Ο περιττός, καινούριος κόσμος του Apple Vision Pro

Ο περιττός, καινούριος κόσμος του Apple Vision Pro

Υπήρχε μεγάλη ανυπομονησία για την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Vision Pro της Apple. Από τη στιγμή που ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών τις τεχνολογίες αιχμής που αναμένεται να κυκλοφορήσει, το headset Vision Pro σίγουρα μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Το νέο αυτό υπερσύγχρονο gadget της Apple είναι πια γεγονός, και φαίνεται ότι συνδυάζει την πραγματικότητα με την Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality/VR), άρα πρόκειται για ένα προϊόν Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality/AR) που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα τους δύο αυτούς κόσμους. Είναι ουσιαστικά μία μάσκα μεικτής πραγματικότητας.

Όπως εύστοχα σχολίασε ο Tim Cook, ο CEO της Apple, το Vision Pro «Είναι το πρώτο προϊόν που κοιτάς μέσα από, και όχι σε αυτό» συνοψίζοντας σε μία φράση όλη η φιλοσοφία του νέου αυτού gadget.

Πώς λειτουργεί όμως αυτό το headset;

Ουσιαστικά είναι μία μάσκα – γυαλιά που τα φοράς και ζεις με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα. Δεν δημιουργείται μία άλλη, παράλληλη πραγματικότητα που απλά την παρατηρείς και αλληλεπιδράς. Αλλά βλεποντας τον κόσμο μέσα από αυτά τα γυαλία είναι εφικτό να εντάξεις στην δική μας, ανθρώπινη, 3d ζωή, κάθε τεχνολογία που μπορεί να είναι διαθέσιμη σε έναν υπολογιστή. Ο ψηφιακός κόσμος δεν περιορίζεται πια στην οθόνη του γραφείου ή του κινητού, αλλά γίνεται ένα με την καθημερινότητά μας. Είναι δηλαδή ένας υπερσύγχρονος υπολογιστής που φοριέται σα μάσκα στο κέφαλι και έχοντας εικόνα του φυσικού σου χώρου, είτε με κινήσεις χεριών είτε με φωνητικές εντολές, σε συνεργασία με την «ψηφιακή βοηθό» Siri, εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας οι εφαρμογές που θέλετε.

Φορώντας τα γυαλιά μια πεντακάθαρη οθόνη υπολογιστή τοποθετείται στο οπτικό σας πεδίο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να κάνετε εργασίες γραφείου, και όλα αυτά γίνονται στην υψηλότερη ευκρίνεια οθόνης που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το πρώτο πράγμα που βλέπετε όταν τοποθετείτε το Vision Pro είναι ένα σύμπλεγμα εικονιδίων εφαρμογών που φαίνεται να επιπλέουν στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε. Τα μάτια σας πλέον είναι τα κουμπιά και τα δάχτυλά σας το ποντίκι.

Η μάσκα μπροστά κρύβει μια τεράστια σειρά από κάμερες και αισθητήρες. Υπάρχει ένα ζευγάρι μπροστινές κάμερες υψηλής ανάλυσης για τη μετάδοση βίντεο, κάμερες που κοιτούν προς τα κάτω και στα πλάγια για να παρακολουθεί τα χέρια σας, έναν σαρωτή lidar και κάμερες TrueDepth για χωρική παρακολούθηση και υπέρυθρους προβολείς ώστε τα πάντα να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό. Κάτω από όλα αυτά, υπάρχει ένας επεξεργαστής M2 και τον νέο χωρικό συνεπεξεργαστή R1 της Apple και ένα ζευγάρι ανεμιστήρες για μειώνει τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα ωστόσο με κριτικές, η συσκευή είναι βαριά και μετά από λίγη ώρα χρήσης η ζέστη που νιώθεις στο πρόσωπο είναι έντονη, λογικό αφού το καλύπτεις με μια μάσκα σαν και αυτές του σκι που έχει πάνω της έναν μίνι υπολογιστή που εκπέμπει θερμότητα.

 

Μπορεί να φαντάζει περίεργο, εξωπραγματικό, αλλά και όταν ήρθε το πρώτο κινητό αφής, που μας έδινε τη δυνατότητα να σκρολάρουμε και με τη δύο μας δάχτυλα να κάνουμε ζουμ σε φωτογραφίες και σε ιστοσελίδες, κάπως έτσι δε νιώσαμε; Κάθε τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί πάντα μεικτά συναισθήματα. Ενθουσιασμός, περιέργεια, δέος, φόβος, απορίες. Με την περίπτωση ειδικά του Apple Vision pro το δέος και η απορία μάλλον επικρατούν.

Δέος γιατί μια συσκευή μπορεί πλέον να φέρει τον ψηφιακό κόσμο στο “χώρο” σου, χωρίς οθόνες, ποντίκια, ακολουθώντας το βλέμμα σου και εντάσσοντας τον πραγματικό κόσμο μέσα στην ψηφιακή εμπειρία. Και απορία, γιατί πραγματικά, αυτό που μου γεννάται διαβάζοντας κριτικές και εμπειρίες από ανθρώπους που την έχουν χρησιμοποιήσει, είναι η εύλογη ερώτηση τελικά σε τι χρησιμεύει;

Για ποιο λόγο κάποιος να δώσει το ποσό των 3500 δολαρίων(!) για να αγοράσει το Apple Vision Pro;

Θα αλλάξει την πραγματικότητά μας και τελικά θα κυκλοφορούμε όλοι με μία μάσκα στο κεφάλι αναλύοντας ψηφιακά τον πραγματικό μας κόσμο; Θα δουλεύουμε έτσι; Χωρίς οθόνες, χωρίς γραφεία, ξαπλωμένοι ίσως σε ένα καναπέ φορώντας τα γυαλιά της Apple έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε όλες τις υποχρεώσεις/ μίτινγκ από εκεί; Θα διασκεδάζουμε έτσι; Θα κάνουμε δουλειές σπιτιού ενώ παράλληλα παρακολουθούμε στα μάτια μας μπροστά την αγαπημένη μας σειρά ή απαντάμε με φωνητικές εντολές σε μηνύματα που εμφανίζονται σαν φούσκες μπροστά στα μάτια μας; Κάπως μοναχικό δε φαντάζει; Μήπως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η πραγματικότητα που ζούμε δε μας είναι υποφερτή και ψάχνουμε τρόπους να ξεφύγουμε και να τη φτιασιδώσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας;

Πολλές εταιρείες στοιχηματίζουν ότι κάποιο είδος υπολογιστή προσώπου θα είναι η επόμενη φάση του τρόπου χρήσης του Διαδικτύου. Υπάρχει η σειρά γυαλιών υπολογιστών Quest της Meta, γυαλιά υπολογιστή Snap’s Spectacles και εξειδικευμένα gadget, όπως τα ακουστικά HoloLens της Microsoft για επαγγελματικές ή στρατιωτικές χρήσεις. Μέχρι στιγμής περίπου 8,1 εκατομμύρια υπολογιστές που φοριούνται σαν μάσκα πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2023, εκτιμά η ερευνητική εταιρεία IDC.Για σύγκριση, περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια νέα smartphone πωλούνται κάθε χρόνο.

Τα στελέχη της Apple έχουν μιλήσει για μία συσκευή ψυχαγωγίας που μπορεί να συμβάλει στη λήψη καθηλωτικών βίντεο από ένα ταξίδι ή το πάρτι γενεθλίων του παιδιού σας. Έχουν αναφέρει τα γυαλιά ως εξωτερική οθόνη για το Mac, ή ότι είναι ιδανικά για χειρουργούς που πρέπει να βλέπουν εικόνες κατά τη διάρκεια των χειρουργείων τους και για εκπαίδευση μηχανικών.

Με άλλα λόγια, ακόμη και η Apple δεν ξέρει σε τι χρησιμεύει ακόμα.

Υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με το αν κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί είναι όντως απαραίτητη και χρήσιμη. Έχουμε γεμίσει άρθρα και αναλύσεις σχετικά με τα νέα gadgets και το τι κυκλοφόρησε. Μήπως έχουμε μπει σε ένα tech race, μία τεχνολογική κούρσα δηλαδή που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους και να ξεχωρίσουν; Από τη δημιουργία εικονικών κόσμων όπως το Metaverse μέχρι την κυκλοφορία ολοένα και πιο εξελιγμένων gadgets, οι τιτάνες του χώρου αφιερώνουν εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα προσπαθώντας να πρωταγωνιστήσουν στην τεχνολογική επανάσταση που αλλάζει άρδην τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, δουλεύουμε, ερωτευόμαστε, διασκεδάζουμε, αλλάζει τον κόσμο μας ολόκληρο.

Κατά πόσο όμως κάθε μία από αυτές τις ανακαλύψεις, εξελίξεις είναι πραγματικά απαραίτητη και χρήσιμη; Μήπως δημιουργούνται περιττά gadgets, κόσμοι, wearables και ένα σωρό άλλα τεχνολογικά δημιουργήματα, απλά για να δημιουργηθούν ψάχνοντας εκ των υστέρων να βρούμε τον λόγο ύπαρξής τους; Και έχουμε μετατρέψει τη ζωή μας σε μία διαρκή σπατάλη και αναζήτηση περιττών αναγκών για να ακολουθούμε πιστά τις εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μην τυχόν και βγούμε εκτός εποχής.

3500 χιλιάρικα είναι πάρα πολλά για μία τέτοια συσκευή που δεν ξέρουμε κιόλας σε τι χρησιμεύει. Ακόμα και αν δεν την αγοράσουν όμως πολλοί, η Apple έχει πετύχει το σκοπό της. Να αποδείξει ότι αποτελεί μία τεράστια, πρωτοπόρο τεχνολογικα εταιρεία που πρωτοστατεί στις εξελίξεις. Και το όνομά αυτό το πληρώνεις ακριβά για να το αποκτήσεις.

Πηγή: olafaq.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter