Το ΚΚΕ με Πολιτικό Γραφείο… παντός καιρού

Το ΚΚΕ με Πολιτικό Γραφείο… παντός καιρού
Εναρκτήρια εκδήλωση για το 21 Συνέδριο του ΚΚΕ. Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 (EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Για τον Περισσό η επόμενη μέρα από το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ είναι αφετηρία, όπως λένε συχνά τα στελέχη του, και όχι τέλος μιας συλλογικής διαδικασίας. Μπαίνοντας σε μια νέα φάση πολιτικών εξελίξεων αλλά και διεργασιών για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, το ΚΚΕ επιχειρεί, όπως όλα δείχνουν, να σηματοδοτήσει την κοινή πορεία όλων των στελεχών μπροστά στα …δύσκολα που έρχονται. Υπό μια έννοια αυτό αποτυπώνεται στις μικρές, φαινομενικά, αλλαγές στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και στη μακρά συζήτηση των 81 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, μέχρι να καταλήξουν, στη σύνθεσή του. Πάντως, στο κορυφαίο όργανο του ΚΚΕ, το Πολιτικό Γραφείο, είναι εμφανής η προσπάθεια να «ενωθεί» το κομματικό νήμα από δύσκολες περιόδους για το ΚΚΕ, περιλαμβανομένης και της ανασυγκρότησης του κόμματος και των οργανώσεων του, μετά το ΄90. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναδεικνύεται η ενίσχυση της δράσης με «εξωστρέφεια» των κομματικών οργανώσεων.

Δυο είναι τα νεοεκλεγμένα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα στο νέο Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μετά το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Πρόκειται για τη δασκάλα Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας και τον πτυχιούχο του Οικονομικού της Νομικής Σχολής Αθήνας Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Είναι εντυπωσιακό ότι συνυπάρχουν στο κορυφαίο όργανο του ΚΚΕ, τέσσερις πρώην Γραμματείς του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ-Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης! Ουσιαστικά η συνύπαρξη …αποκωδικοποιεί το μήνυμα ανθεκτικότητας και επίμονης στάσης αρχών και για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, ο Περισσός , πέρα από το ζήτημα του καταμερισμού καθηκόντων και της συνήθους ανάλυσης για ισορροπία ανάμεσα στη δράση, την τακτική και τη στρατηγική, επιμένει στη δυναμική που έχει η κομμουνιστική νεολαία όταν «μεγαλώνει» στη βάση της ιδεολογικής θωράκισης-όπως την εννοεί το ΚΚΕ.

Τον Αύγουστο του 1991, ανασυγκροτείται το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, με γραμματέα τον Νίκο Σοφιανό, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του Γραμματέα της ΚΝΕ για μια δεκαετία, αναπτύσσοντας παράλληλα κινηματική και κομματική δράση σε πολλά επίπεδα. Τον Δεκέμβριο του 2001, ο Θέμης Γκιώνης εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Κομμουνιστικής νεολαίας, στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ όπου παρέμεινε στη θέση του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ μέχρι το 2007. Η αλλαγή σκυτάλης τότε είχε προκαλέσει συζητήσεις για τον τρόπο και το λόγο που η ηγεσία του Περισσού, επί ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, είχε αποφασίσει να περάσουν στο κόμμα στελέχη της νεολαίας. Ανάμεσά τους ήταν ο γραμματέας της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης, ο οποίος πριν ολοκληρωθεί η θητεία του στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ ανέλαβε κομματικά καθήκοντα στο ΚΚΕ. Τότε σε δημοσιεύματα του τύπου διασπειρόταν η φημολογία ότι πρόκειται για αλλαγές που σχετίζονται με τη “γραμμή” στο φοιτητικό χώρο απέναντι στην τακτική διεύρυνσης που ακολουθούσε ο ΣΥΝ και οι συσπειρώσεις στα πανεπιστήμια. Πάντως, τον Θέμη Γκιώνη διαδέχτηκε στη θέση του γραμματέα της ΚΝΕ, τον Μάρτιο του 2007, ο νεαρός τότε Γιάννης Πρωτούλης (γεννημένος το 1977), οικοδόμος και μέλος στο προεδρείο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, ύστερα από εισήγηση της ηγεσίας του ΚΚΕ, εξέλεξε γραμματέα τον τότε 29χρονο οικοδόμο.

Λίγους μήνες αργότερα ο Γιάννης Πρωτούλης εξελέγη βουλευτής ΚΚΕ, συνέχισε τη δράση του στο χώρο της νεολαίας αλλά και σε άλλους τομείς. Το 2011 στο 10ο συνέδριο της ΚΝΕ εξελέγη νέος γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου ο τότε 30χρονος μαρμαροτεχνίτης από την Αλεξανδρούπολη, Θοδωρής Χιώνης, μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (28.6.2021), ύστερα από συνεδρίασή της, η 81μελής Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, που αναδείχθηκε από το 21ο συνέδριό του, εξέλεξε το νέο Πολιτικό Γραφείο. Η σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ που απαρτίζεται από 13 μέλη είναι η εξής:
Κουτσούμπας Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Θέμης Γκιώνης, Θεανώ Καπέτη, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος , Κύριλλος Παπασταύρου, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης, Λουίζα Ράζου, Νίκος Σοφιανός, Θοδωρής Χιώνης.

Σε σχέση με το προηγούμενο πολιτικό γραφείο δεν περιλαμβάνονται ο Κώστας Αβραμόπουλος και ο Τηλέμαχος Δημουλάς, οι οποίοι και μετέχουν, όπως και πριν, στη Κεντρική Επιτροπή που εξέλεξε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εχει ενδιαφέρον ότι η εκλογή της εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεανώς Καπέτη, παραπέμπει, εκτός άλλων, στη δυναμική δράση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αντικειμενικά ενισχύεται η γυναικεία παρουσία στο συλλογικό όργανο (Θεανώ Καπέτη, Ελένη Μπέλου, Λουίζα Ράζου), αν και το ΚΚΕ δεν ακολουθεί τέτοιου είδους νόρμες.

Ετικέτες

Documento Newsletter