Μιλώντας σε οπαδούς του την Κυριακή, στο 40ό συνέδριο του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Βαλένθια, ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η πρακτική αυτή «σκλαβώνει» τις γυναίκες. Η υπόσχεση έρχεται ανάμεσα σε άλλες όπως η κατάργηση του «νόμου-φίμωτρο» και η εργασιακή μεταρρύθμιση, που προωθεί το Ποδέμος.
Το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ ανέλαβε μια δέσμευση στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα απαγορεύσει την πορνεία, σε μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους. Το μανιφέστο αποκάλεσε την πορνεία «μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών». Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη κατατεθεί σχετική νομοθεσία.
Η πορνεία δεν υπόκειται σε κανονισμούς στην χώρα και δεν υπάρχει τιμωρία για όσους προσφέρουν πληρωτέες υπηρεσίες σεξ με ιδία βούληση, δεδομένου ότι αυτό δεν γίνεται σε δημόσιο χώρο. Όμως, η μαστροπεία και το να ενεργεί κανείς ως ενδιάμεσος μεταξύ μιας εργάτριας σεξ και πιθανών πελατών είναι παράνομο.
Η βιομηχανία του σεξ στην Ισπανία
Η πορνεία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και το 2016 ο ΟΗΕ εκτίμησε την αξία της βιομηχανίας σεξ της χώρας σε €3,7 δις. Μια έρευνα του 2009 έδειξε ότι ένας στους τρεις ισπανούς άνδρες έχουν πληρώσει για να κάνουν σεξ. Το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 39% σύμφωνα με μια άλλη έρευνα ενώ ο ΟΗΕ το 2011 είπε ότι η Ισπανία είναι ο τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο μετά την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.
Μετά την αποποινικοποίηση της πορνείας, η βιομηχανία είχε άνοδο καθώς εκτιμώνται ότι υπάρχουν μέχρι και 400.000 εργαζόμενες, η συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων (σε ποσοστό άνω του 90%) είναι μετανάστριες, σύμφωνα με το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της χώρας, Comisiones Obreras.
Οι υποστηρικτές του σημερινού συστήματος της Ισπανίας λένε ότι έφερε τεράστια οφέλη στις γυναίκες που εργάζονται στο εμπόριο και έκανε τη ζωή τους ασφαλέστερη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα της εμπλοκής της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) στη σεξουαλική εργασία. Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 γυναίκες σε επιθέσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% από αυτές ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης παρά τη θέλησή τους.