Αίσθηση προκαλεί το αίτημα της ΚΕΔΕ, το ΔΣ της οποίας ζητά, με ομόφωνη απόφαση, από τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εξαίρεση από την υποχρέωση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης μη αιρετών μελών και αναπληρωτών τους σε επιτροπές των δήμων.
Δηλαδή, να μην υποβάλλουν αίτηση πόθεν έσχες τα μη αιρετά μέλη των επιτροπών των Δήμων που ασχολούνται με προμήθειες, παροχή υπηρεσιών ή έργων, παρακολούθηση και παραλαβή αυτών, αξιολόγηση προσφορών και προσφυγές έργων ανεξαρτήτως ποσού (προϋπολογισμού), κάτι που είχε καταστήσει υποχρεωτικό η αρμόδια Αρχή!
Και όλα αυτά με το… δεινό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν είναι σε θέση να προβούν σε κατάθεση της Δήλωσης καθώς δεν έχουν εξοικείωση με την ηλεκτρονική τεχνολογία και επιπλέον δε διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν λογιστή που θα τους την υποβάλει!
Επιπλέον, στη σχετική συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επισημάνθηκε το… ουσιαστικό πρόβλημα, δηλαδή ότι όλοι οι προαναφερόμενοι που υποχρεώθηκαν πλέον σε πόθεν έσχες, παραιτούνται μαζικά από τις σχετικές επιτροπές με τις οποίες ασχολούνταν…
Σύμφωνα, δε, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, είναι αναγκαία η εξαίρεση τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιτροπές!
Και μάλιστα επισημάνθηκε στη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. ότι η σχετική υποχρέωση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Επιτροπών των δήμων όλης της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε διευκρίνιση ή και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε αν υπάρχουν επιτροπές των δήμων, που αποτελούνται από μέλη που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοτικού υπαλλήλου ή του αιρετού, αυτά να μην έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων.
Το πώς γίνεται η αυτονόητη υποχρέωση όσων ασχολούνται σε τέτοιο βαθμό με τα κοινά να δηλώνουν πόθεν έσχες, να μετατρέπεται σε «πρόβλημα λειτουργίας των Επιτροπών» και σε «μαζικές παραιτήσεις» το αφήνουμε στην κρίση σας….