Με τις συνταγματικές αλλαγές που ανακοίνωσε σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος απαντά στο τι θα κάνει μετά το 2024, οπότε και ολοκληρώνεται η τέταρτη προεδρική θητεία του: μα, θα συνεχίσει να κρατάει το τιμόνι της χώρας φυσικά.
Προανήγγειλε αυστηρότερα κριτήρια για τη μελλοντική διαδικασία εκλογής προέδρου, ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργού εις βάρος του πρώτου, καθώς και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το ρωσικό λαό. Έπαθε κρίση δημοκρατίας ο Πούτιν;
Μπα. Ασφαλέστερο είναι να πούμε ότι μιας που το Σύνταγμα της χώρας δεν του επιτρέπει να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του το 2024 (η δεύτερη συνεχόμενη από το 2012), είπε να βρει τρόπο να περιορίσει σημαντικά τα καθήκοντα του διαδόχου του και να εξασφαλίσει περισσότερες κυβερνητικές εξουσίες, με μερίδα αναλυτών να κρίνουν πιθανή τη διεκδίκηση εκ μέρους του της πρωθυπουργικής θέσης, όταν έρθει η ώρα.
Υπάρχουν, ωστόσο, και όσοι θεωρούν πιθανότερο ότι αναγγέλλοντας την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του συμβουλίου ασφαλείας του κράτους, στον οποίο όρισε αναπληρωτή επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχεδιάζει να συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της χώρας ως επικεφαλής του εν λόγω οργάνου.
Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Πούτιν πρότεινε την τροποποίηση του Συντάγματος για να περιορίσει την παραμονή των διαδόχων του στον προεδρικό θώκο στις δύο θητείες (ο ίδιος βρίσκεται τώρα στην τέταρτη) και να δώσει στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να επιλέγει τον πρωθυπουργό και όσους καταλαμβάνουν τις υπουργικές θέσεις αποδυναμώνοντας, με αυτόν τον τρόπο την προεδρία.
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ και ολόκληρη η κυβέρνηση ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, με τον «πατερούλη» τους, Πούτιν, να ζητά να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου οριστεί η νέα κυβέρνηση.