Ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ ευχαριστεί τον Πούτιν για τη στήριξη στον γιο του

Ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο Πρόεδρός σας Πούτιν το 2012 ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Τζούλιαν ως εκδότη και πολίτη σε μια εποχή που ο Τζούλιαν δεχόταν κάθε δυσφημιστικό ψέμα και συκοφαντία πάνω του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία », είπε ο Τζον Σίπτον, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Πούτιν που έπαιξε αυτόν τον ρόλο.

Ο Σίπτον, συνιδρυτής του (τώρα απενεργοποιημένου) φιλελεύθερου κόμματος WikiLeaks της Αυστραλίας, βρίσκεται στη Ρωσία για την ετήσια σύνοδο κορυφής της αναδυόμενης ομάδας οικονομιών BRICS που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του ιδρυτή των WikiLeaks, αντίθετα, επιτέθηκε στον πεθερό της μέσω X.

«Ο πεθερός μου Τζον Σίπτον δεν μιλά για τον άντρα μου. Όπως γνωρίζει ήδη όποιος έχει ακολουθήσει τον Τζούλιαν, ο Τζούλιαν πιστεύει στον ακραίο σκεπτικισμό όταν πρόκειται για όλα τα κράτη με μεγάλους τομείς πληροφοριών [και] που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, έχουν εμπλακεί σε λογοκρισία ή προσπάθησαν να φυλακίσουν ή να δολοφονήσουν δημοσιογράφους», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Ria Novosti, ο Σίπτον επαίνεσε επίσης τους φιλορώσους ηγέτες, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επειδή «πολέμησαν για την ποιότητα των κρατών τους ενάντια στην ΕΕ».

Ο πατέρας του Ασάνζ επανέλαβε τα λόγια του Κρεμλίνου υποστηρίζοντας ότι οι έγχρωμες επαναστάσεις* σε ολόκληρο τον μετασοβιετικό κόσμο είχαν προκληθεί από τη Δύση και ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι γνώριζαν την πυκνότητα της προπαγάνδας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τι μπορεί να γίνει σε ένα κράτος ελέγχοντας τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι άνθρωποι μέσω μιας σειράς έγχρωμων επαναστάσεων [που συμβαίνουν] δίπλα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σχεδόν συνέβη στη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Γεωργία», είπε ο Σίπτον .

Ο Σίπτον είχε στο παρελθόν επικριθεί για συμμετοχή σε συγκέντρωση υπέρ της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και για συνάντηση με τον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε στην Αυστραλία τον Ιούνιο, αφού συνήψε συμφωνία με την Ουάσιγκτον που εξασφάλιζε την ελευθερία του, ενώ τον ανάγκασε να δηλώσει ένοχος για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος σε ένα νομικό έπος 14 ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ *  Η έγχρωμη επανάσταση (ορισμένες φορές αναφερόμενη και ως επανάσταση των χρωμάτων) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης για να περιγράψει διάφορα συναφή κινήματα που αναπτύχθηκαν σε αρκετές χώρες στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο όρος έχει επίσης εφαρμοστεί σε διάφορες επαναστάσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:

Μολδαβία και Γεωργία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ

Λίντια Θορπ: «Δεν ψάχνω την επανεκλογή, αλλά δικαιοσύνη» – Τι απαντά η Αυστραλή γερουσιαστής που τα «έψαλε» στον Κάρολο

Φεύγουν από το Ιράκ και… αφήνουν κι εκεί συντρίμμια – Αποχωρούν οι Αμερικανοί το αργότερο το 2026 έχοντας προκαλέσει χάος

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών – Στο Ισραήλ σήμερα ο Μπλίνκεν

ΗΠΑ: Μακελειό στο Σιάτλ με 5 νεκρούς – Κρατείται 15χρονος

Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ