Mετά την απόλυτη κατακραυγή και αποδοκιμασία των δηλώσεών του για τους κατόχους διδακτορικού που ούτε λίγο ούτε πολύ τους παρουσίασε ως τεμπέληδες, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη με την… ουρά στα σκέλια.
«Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός», έγραψε στη σελίδα του στο facebook και ξαφνικά θυμήθηκε ότι… θαυμάζει τους άλλους που «ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν». Και ότι το διδακτορικό «συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση». Αλλά το “μίσος” των λογής λογής “κυβερνητικών αξιωματούχων” όπως ο Πατέλης, δεν κρύβεται για τους νέους και τις νέες που χωρίς “πλάτες” και χωρίς… άνωθεν στηρίξεις, μοχθούν και τα καταφέρνουν να σπουδάσουν και να έχουν περισσότερες δυνατότητες σε μια δύσκολη αγορά εργασίας που αφήνει στην ανεργία χιλιάδες μορφωμένους νέους της χώρας μας…
Η δήλωση Πατέλη
Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.
Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.
Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.
Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα.