Ο πάπας και οι παπατζήδες

Στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μίλησε ο πρωθυπουργός! Η ανατρεπτική παράσταση «Jesus Christ superstar», που ανέβηκε πριν από αρκετά χρόνια σε πολλές θεατρικές σκηνές του κόσμου, γέννησε διαφορετικά αισθήματα αφενός σ’ αυτούς που την παρακολούθησαν χωρίς προκατάληψη και αφετέρου σ’ εκείνους που –αφού τη χαρακτήριζαν ιερόσυλη και ζητούσαν με εξαλλοσύνη την απαγόρευσή της– είχαν αρνηθεί να την παρακολουθήσουν.

Ανάμεσα σε αυτούς που ευχαρίστως παρακολούθησαν την παράσταση (στο Teatro Sistina της Ρώμης) χωρίς δυσαρέσκεια ήταν και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπας Φραγκίσκος.

Αντίθετα, συντηρητικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι (που «πουλάνε» πίστη) χαρακτήρισαν την παράσταση βλάσφημη και κατόρθωσαν –έστω για λίγο– να απαγορευτεί, ενώ ακόμη και το BBC τη θεώρησε «ιερόσυλη».

Εντονες αντιδράσεις είχαμε και στην Ελλάδα, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Θέατρο Ακροπόλ όπου παίχτηκε το μιούζικαλ.

Ενώ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, η οποία συνεχίζει να εφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και κράτη του μουσουλμανικού κόσμου, συντηρητικοί (και ακροδεξιοί) πολιτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι επιχειρηματολογούν παραθέτοντας «στοιχεία» υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής και των ευεργετικών αποτελεσμάτων της στον περιορισμό του εγκλήματος. Στη χώρα μας ήδη από τον Νοέμβριο του 1997 ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της εσχάτης των ποινών.

Από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος Μακρόν πολύ πρόσφατα εξήγγειλε εκστρατεία υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής σε όλο τον πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2018, σε διάγγελμά του προς το ποίμνιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή κι ότι η εκκλησία θα εργαστεί για την κατάργησή της σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων (trafficking) στην Ελλάδα το 2021 αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων» και ότι «πραγματοποιούνται δεκάδες βίαιες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, προς την Τουρκία». Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατακεραύνωσε τη χώρα μας για τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών και με σκληρή γλώσσα έκανε σαφές στον Νότη Μηταράκη πως δεν θα δεχτεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνα επί του θέματος.

Από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο ο πάπας Φραγκίσκος – παρουσία της ΠτΔ (που φωτογραφιζόταν με φόντο τον φράχτη του Εβρου) και του Νότη Μηταράκη– τόνισε: «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, διακυβεύεται το μέλλον όλων. Το κλείσιμο και οι εθνικισμοί οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Oταν απορρίπτονται οι φτωχοί απορρίπτεται η ειρήνη. Δεν χρησιμεύουν μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας αποδοχής. Είναι θλιβερό να προτείνονται λύσεις για δέσμευση πόρων ώστε να χτιστούν τείχη και συρματοπλέγματα. Ζούμε την εποχή των τειχών».

Αλλά πάλι, λέω πως μάλλον δεν τα είπε, αφού το γεγονός δεν αναφέρθηκε στις… ειδήσεις.