Ο πάπας Φραγκίσκος έσπευσε σήμερα να υπερασπισθεί τους εργάτες στις αγροτοκαλλιέργειες στη νότια Ιταλία, που μεταξύ τους βρίσκονται πολλοί μετανάστες θύματα οικονομικής κι εργασιακής εκμετάλλευσης, καλώντας τους να επωφεληθούν από την κρίση του κορονοϊού για να εξασφαλίσουν την «αξιοπρέπεια τους», την ώρα που η κυβέρνηση διχάζεται σχετικά με τα σχέδια για νομιμοποίησή τους.
«Με αφορμή την 1η Μαΐου, έλαβα αρκετά μηνύματα για τον κόσμο της εργασίας και τα προβλήματά του. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η κατάσταση των εργατών στις αγροτικές καλλιέργειες, περιλαμβανομένων και πολλών μεταναστών, που εργάζονται στην ιταλική ύπαιθρο» τόνισε ο Πάπας.
«Δυστυχώς, πολύ συχνά αυτοί υφίστανται εκμετάλλευση σε μεγάλο βαθμό. Είναι βέβαια αλήθεια ότι η κρίση επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως, όμως η αξιοπρέπεια των προσώπων θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή. Ως εκ τούτου, συμμερίζομαι την έκκληση όλων αυτών των εργαζομένων, αλλά και όλων εκμεταλλευόμενων εργαζομένων και σας καλώ να αδράξετε την ευκαιρία αυτής της κρίσης για να ξαναθέσετε στο επίκεντρο την αξιοπρέπεια του ατόμου και της εργασίας», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.
Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες Αφρικανοί, αλλά και Βούλγαροι ή Ρουμάνοι φθάνουν στην ιταλική χερσόνησο για να εργασθούν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Συχνά πληρώνονται με ψιχία και ως επί το πλείστον ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς με αξιοθρήνητες συνθήκες υγιεινής. Τις περισσότερες φορές την εργασία και τη διαμονή τους εκμεταλλεύονται οι τοπικές μαφιόζικες οργανώσεις.
Ενώ η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στη γεωργία ορίζει ημερήσιο χρόνο εργασίας 6,40 ωρών με αμοιβή 50 ευρώ την ημέρα, αυτοί οι εργάτες απασχολούνται πάνω από οκτώ ή δέκα ώρες την ημέρα, φθάνοντας ακόμη και τις 14 ώρες. Όλοι τους πληρώνονται με βάση την ποσότητα της συγκομιδής τους (3 έως 4 ευρώ για 350 κιλά), η οποία μόλις τους επιτρέπει να κερδίσουν 20-30 ευρώ την ημέρα.
Επί του παρόντος, στην Ιταλία έχει ξεκινήσει ζωηρή πολιτική συζήτηση για τη νομιμοποίηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων αυτών στη γεωργία, οι οποίοι είναι απαραίτητο γρανάζι στο ζωτικής σημασίας κύκλωμα παραγωγής και διανομής αγροτοδιατροφικών προϊόντων, το οποίο παραμένει λειτουργικό παρά την επιδημία του κορονοϊού. Από τις νέες αυτές ρυθμίσεις αναμένεται επίσης να επωφεληθούν κι άλλες κατηγορίες στην αδήλωτη εργασία, όπως οι οικιακές βοηθοί κι οι συνοδοί και βοηθοί ηλικιωμένων στο σπίτι.
Η Υπουργός Γεωργικής Πολιτικής Τερέζα Μπελανόβα επιδιώκει να χορηγήσει προσωρινές εξαμηνιαίες άδειες παραμονής σε αυτές τις κατηγορίες «αόρατων» εργαζομένων, που απασχολούνται στην «παράλληλη (μαύρη) οικονομία (περίπου 600.000 εργαζόμενοι), εάν το ζητήσουν οι εργοδότες. Στο πλευρό της τάσσεται κι ο υπουργός υποθέσεων του Νότου Τζουζέπε Προβεντσάνο, ο οποίος επιπλέον τονίζει την ανάγκη για έναν απαραίτητο «εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα».
Το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), δημιουργεί προσκόμματα, προτείνοντας από την πλευρά του μια πιο περιορισμένη νομιμοποίηση, ενώ τα κόμματα της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης εναντιώνονται στο ενδεχόμενο αυτό, με τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να διατείνεται πως προσπαθούν δια της τεθλασμένης να νομιμοποιήσουν μαζικά κι ανεξέλεγκτα όλους τους παράτυπους μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ