Στο νέο βιβλίο του που περιλαμβάνει μικρά αποφθέγματα, ο Παντελής Αμπαζής υμνεί το δικαίωμα στο χασομέρι.
Είναι το τρίτο βιβλίο του τραγουδοποιού, στιχουργού και ερμηνευτή Παντελή Αμπαζή μετά τα «Eνας αγάπησε μία» (2020) και «Η ψυχή της πόλης» (2021) στο περιθώριο των μουσικοθεατρικών παραστάσεων που στήνει από το 2004 σε θέατρα και μουσικές σκηνές ταυτόχρονα με την προσωπική του δισκογραφία, η οποία περιλαμβάνει εννέα άλμπουμ αρχής γινομένης με τα «Παντελώς χειροποίητα» (1996). Οι τωρινές «Μετασοφίες» του είναι ένα… ογκώδες βιβλίο, μόλις 265 σελίδων, με μικρά δίστιχα ή τρίστιχα, ένα είδος χιουμοριστικών χαϊκού που καταλαμβάνουν κάθε σελίδα. Πρόκειται για βιβλίο λοιπόν που διαβάζεται απνευστί ή σε δόσεις, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο για τον επίδοξο αναγνώστη αν θα σταματήσει στη σελίδα 10 και πάει κατευθείαν μετά στη σελίδα 200.
Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα, συνέλαβε τις «Μετασοφίες» εν μέσω της καθημερινότητάς του, που μπορεί να ήταν αργόσχολη ή και εξαιρετικά δραστήρια. «Ψαρεύοντας στο διαδίκτυο ή κυνηγώντας χίμαιρες στα στενά της πόλης» γράφει ο Αμπαζής χαρακτηριστικά και αν μη τι άλλο είναι ειλικρινής, εφόσον αρκετά από τα χαϊκού του όλο και κάπου τα έχουμε πετύχει σε χιουμοριστικές σελίδες του διαδικτύου. Ακόμη και η γραφή του επιρρήματος «ασφαλώς» ως «assφαλλός» είναι σίγουρα λέξη παρμένη από το Facebook του Δημήτρη Πουλικάκου, με τον οποίο ο συγγραφέας έχει συνεργαστεί δισκογραφικά.
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική σημασία για το συγκεκριμένο πόνημα του Αμπαζή είναι η αίσθηση ενός «Δικαιώματος στην τεμπελιά» του Πολ Λαφάργκ αλά ελληνικά, μικρά αποφθέγματα δηλαδή που υμνούν κατ’ ουσίαν το χασομέρι, τις περαστικές σκέψεις του καθενός και τη φάση του εμφορούμενου χαβαλέ. Ετσι, απ’ τη μια υπάρχουν στίχοι που δικαιώνουν τον υπότιτλο του βιβλίου, «Εξυπνάδες ενός χαζάκια», απ’ την άλλη όμως συναντάμε και ιδιαίτερα καυστικά στιχάκια που χτυπούν ευθύβολα (πιο ευθύβολα δεν γίνεται) ένα ολόκληρο σύστημα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν σαφώς στίχοι όπως «Μικρός ήθελα να γίνω βιομήχανος. Τελικά έγινα μηχανόβιος» ή «Λαέ το νου σου. Πίνουν το ΝΟΥΝΟΥ σου», ενώ στη δεύτερη συμπεριλαμβάνονται δίστιχα σαν το «Μπήκαν λέει τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ! Καλά, τόσο πολύ έπεσαν οι βάσεις;» ή «Χειρότεροι απ’ τους ανίκανους είναι οι ικανοί για όλα…» κ.λπ.
Το γεγονός μάλιστα ότι οι στίχοι παρατίθενται δίχως καμία κατηγοριοποίηση συναινεί σ’ αυτό που λέγαμε πριν, στην ελευθερία του αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο είτε μονορούφι είτε επιλεκτικά. Μεταφέρω αυτούσιο ένα απ’ τα μεγαλύτερα σε έκταση στιχάκια, που κι αυτό εντάσσεται στις «εξυπνάδες ενός χαζάκια»: «Να παντρευτούν η Γωγώ Τσαμπά με τον Γιώργο Μάγκα, να βγάλουν το παιδί τους Τσάμπα Μάγκα, να το κάψουμε στα βαφτίσια»… Ισως γιατί, όπως ακριβώς το γράφει ο συγγραφέας στη διπλανή ακριβώς σελίδα απ’ το συγκεκριμένο στιχούργημα, «Η έλλειψη χιούμορ δεν σε κάνει σοβαρό. Δυστυχισμένο σε κάνει». Συμφωνώ και επαυξάνω.
INFO
Το βιβλίο «Μετασοφίες – εξυπνάδες ενός χαζάκια» του Παντελή Αμπαζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα