Σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία των Στέλιου Πέτσα και Γιώργου Γεραπετρίτη περί «κακών καιρικών συνθηκών» που είχαν οδηγήσει το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι «επικρατούσε άνεμος {…} εντάσεως 3-4 Beaufort (15 κόμβοι)».
Μετά από Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο υπουργός Άμυνας παραθέτει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτήν που είχαν εκφράσει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Επικρατείας.
«Αυτό που εμείς βλέπουμε με βάση την πληροφορία από τους ανθρώπους που πήγαν εκεί, από τη φρεγάτα που έφθασε στο σημείο με όλα τα μέσα που έχει ο ελληνικός στρατός να ελέγξει την περιοχή μας, είδαμε ότι πρόκειται μάλλον για ένα ζήτημα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες» είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας.
Δείτε το βίντεο (από το 1:00):
Παράλληλα, ο Γ. Γεραπετρίτης πλαισίωνε τη ρητορική του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κάνοντας λόγο για «συγκυριακό γεγονός» που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Οι «κακές καιρικές συνθήκες» έγιναν… 3-4 μποφόρ
«Σίφουνας» αποδείχτηκε η απάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου στον Κυριάκο Βελόπουλο, «σαρώνοντας» τα λεγόμενα των Πέτσα – Γεραπετρίτη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας», στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο άνεμος ήταν 7-8 μποφόρ, όμως στην περιοχή που έπλεε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο επικρατούσε άνεμος 3-4 μποφόρ.
«Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (σύμφωνα με την ΕΜΥ) στην περιοχή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ήταν για την περιοχή σεισμικών ερευνών (δηλαδή τη δεσμευμένη περιοχή εκτός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας) άνεμος δυτικός, εντάσεως 7-8 Beaufort (30-35 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση 2,5 έως 3 μέτρα» σημειώνει αρχικά ο υπουργός Άμυνας και προσθέτει:
Ολόκληρη η απάντηση Παναγιωτόπουλου:
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/03/03/5e5e8717825e633bf4769b72.pdf
«Στην περιοχή πλου, του εν λόγω πλοίου, επικρατούσε άνεμος δυτικός-βορειοδυτικός, εντάσεως 3-4 Beaufort (15 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση έως 1 μέτρο».
Υπενθυμίζεται ότι από τον «αέρα» -και πάλι- του ΣΚΑΪ ο ναύαρχος, Αντώνης Αντωνιάδης, είχε χαρακτηρίσει «καραγκιοζιλίκι» την αντίδραση της ελληνικής πλευράς έναντι της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σχολιάζοντας πως η αιτιολογία των «κακών καιρικών συνθηκών» απευθύνεται σε «κρετίνους».