Ο Παναγιωτόπουλος, η Φρειδερίκη και ο Δένδιας

Το πρωί της Πέμπτης, κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ετοιμάζεται να υποβάλει την παραίτησή του. Έτσι τουλάχιστον ερμήνευσαν τη στάση του, όσοι ήταν μάρτυρες αυτών που εξελίχθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν πάει άλλο.

Φυσικά ο Νίκος Δένδιας παραμένει ακόμη Υπουργός και φρόντισε να διαψεύσει (και στο Documento) τις σχετικές φήμες. Η έκρηξη όμως υπήρξε και ο Δένδιας πραγματικά έφτασε στα όριά του. Αυτή τη φορά δεν διαφώνησε με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τα Ελληνοτουρκικά. Απλώς ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποφάσισε να εμφανιστεί ως εκφραστής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μάλλον εμπνεόμενος από την ιστορία και τα έργα της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Όπως είναι γνωστό , ο Νίκος Δένδιας, προετοιμάζει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, στις 8 Δεκεμβρίου. Όντας σε δύσκολη θέση από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού να υπογράψει αποικιακές συμφωνίες με τους Αμερικάνους είναι υποχρεωμένος να παριστάνει την οδοντογλυφίδα στα δόντια της ρωσικής αρκούδας. Και εκεί που πίστευε πως τα πάει καλά, στο παρά ένα, δέχθηκε επίθεση από τη ρωσική διπλωματία και τον ίδιο των Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Από τον Λαβρόφ, ο Νίκος Δένδιας έμαθε, πως ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Εσθονία, στο Συνέδριο της Βαλτικής για την Ασφάλεια, χαρακτήρισε τη Ρωσία επιθετική χώρα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αν και όπως είπε, δεν μπορεί να νικήσει τον ισχυρό αντίπαλο του ΝΑΤΟ.

Αλλά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε οίστρο, βγαλμένο ίσως από κάποια εγχειρίδια του Ψυχρού Πολέμου και ζήτησε να πρωτοστατήσουμε σε «δημιουργία ενιαίας ΝΑΤΟικής αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής ομπρέλας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών εχθρών».

Αυτά είπε ο στρατηγός των στρατηγών και του Κυριάκου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και τα έμαθε ο Δένδιας σαν τον κερατά τελευταίος, μιλώντας με το Λαβρόφ. Η Ελλάδα αίφνης εγκατέλειψε την πολιτική των ίσων αποστάσεων και των ήπιων τόνων, γιατί ο δικηγόρος από την Καβάλα που εκτελεί χρέη Υπουργού Άμυνας, την είδε Κίσιγκερ και στρατηγός Πάτον μαζί.

Φυσικά ούτε ο Δένδιας μπορούσε να το κάνει, ούτε ο Λαβρόφ θα ανεχόταν αναλύσεις περί της επιπολαιότητας του ανδρός ή περί του ρουσφετιού που έπρεπε να ικανοποιηθεί στον ανασχηματισμό του Μητσοτάκη.

Φυσικά οι Ρώσοι δεν είχαν κανένα λόγο να τα βάλουν με τον Παναγιωτόπουλο, ούτε να τσεκάρουν σε ποιο ΙΕΚ τύπου Κεραμέως έμαθε τα περί γεωστρατηγικής. Αντιθέτως τα έβαλαν με την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία αποδίδουν διπλωματική επιθετικότητα από την Ελλάδα. Συνδυάζουν δε την ομιλία του Ναύαρχου Γελεβουρδέζου-Παναγιωτόπουλου, με τη συνολικότερη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει για χρήση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολη στις αμερικανικές δυνάμεις που διήλθαν με προορισμό τη Βουλγαρία.

Όπως ήταν φυσικό στο ΥΠΕΞ υπήρξε αναστάτωση, ενώ ο Δένδιας πήρε χαρτί και μολύβι για να υποβάλει παραίτηση. Οι παλιότεροι στο Υπουργείο θυμήθηκαν την βασίλισσα Φρειδερίκη. Μόνο επί εποχής της, οι Αμερικανοί έλαβαν πρόσκληση να εγκαταστήσουν πυραύλους σε ελληνικό έδαφος ώστε να επιτεθούν στη Μόσχα.

Αλλά τότε, η πρόταση που υπέβαλε η Βασίλισσα Φρ(ειδερ)ίκη, υπαγορευόταν από τον έρωτά της για τον αρχηγό της CIA, Άλεν Ντάλες, με τον οποίο είχε περιπτύξεις (σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times Στηβ Κίντσερ). Μεγάλη δέσμευση ο έρωτας. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος τι δεσμεύεσεις έχει και φτάνει στο σημείο να δεσμεύει την ελληνική εξωτερική πολιτική;

Τι έκανε ο Μητσοτάκης μετά από όλη αυτή την έκθεση; Πληροφορίες αναφέρουν πως κατάλαβε τι συνέβη.