Ο Όρμπαν χλευάζει τη δήλωση της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Ο Όρμπαν χλευάζει τη δήλωση της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Η συμφωνία Τραμπ-Πούτιν για συνομιλίες όσον αφορά την Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αφού η Ευρώπη βλέπει να βρίσκεται στο περιθώριο. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τηνΟυκρανία.

Πέραν αυτού η «κοινή ευρωπαϊκή γραμμή» – αν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο – αναζητείται και όταν βρίσκεται, διαταράσσεται από τις αντιδράσεις ηχηρές ή όχι.

Μεταξύ των πρώτων -ηχηρών αντιδράσεων- βρίσκεται η αντίδραση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος σχολίασε αμέσως την παρέμβαση της επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Κάια Κάλλας*. Όπως είπε ο Όρμπαν η παρέμβασή της υπέρ της Ουκρανίας ήταν «θλιβερή» και «άχρηστη».

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι και Ε.Ε. αντιδρούν σε μια συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή τους

Εξάλλου είναι γνωστή η σχέση του Όρμπαν τόσο με τον πρόεδρο Πούτιν όσο και με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος παίρνει το αίμα του πίσω αφού κατηγορεί τους Ευρωπαίους πως δεν δικαιούνται να έχουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

«Η δήλωση αυτή αποτελεί θλιβερή απόδειξη της κακής ηγεσίας των Βρυξελλών. Ενώ ο Πρόεδρος @realDonaldTrump και ο πρόεδρος Πούτιν διαπραγματεύονται για την ειρήνη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκδίδουν άχρηστες δηλώσεις.

Δεν μπορείτε να ζητήσετε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να την κερδίσετε! Μέσω της δύναμης, της καλής ηγεσίας και της έξυπνης διπλωματίας.

Η θέση των Βρυξελλών – να υποστηρίζουν τη δολοφονία όσο χρειαστεί – είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη.»

Σημειώνεται πως η δήλωση της Κάλας εκφράζει την λεγόμενη ομάδα της  Βαϊμάρης+ (η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Το καυστικό και υποτιμητικό ύφος του Όρμπαν είναι αναμενόμενο. Τον περασμένο Ιούλιο ο Όρμπαν είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα  όπου συζήτησε ανεπιτυχώς προτάσεις ειρήνης για την Ουκρανία – μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη του Κιέβου και αρκετών Ευρωπαίων ηγετών.

Μετά τη συνάντηση αυτή, η Κάλας είχε επικρίνει έντονα τον Ούγγρο ηγέτη ότι «εκμεταλλεύεται» την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. «Στη Μόσχα, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση την ΕΕ ή τις θέσεις της ΕΕ», είχε γράψει η Κάλας σε ανάρτησή του στο X.

 

* Η δήλωση της Weimar+ σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας

Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Δεσμευόμαστε για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Μοιραζόμαστε τον στόχο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη, συνολική και διαρκής ειρήνη. Μια ειρήνη που θα εγγυάται τα συμφέροντα της Ουκρανίας και τα δικά μας. Ανυπομονούμε να συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους μας.

Οι κοινοί μας στόχοι θα πρέπει να είναι να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι μέρος κάθε διαπραγμάτευσης. Στην Ουκρανία θα πρέπει να παρέχονται ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ισχυρή διατλαντική ασφάλεια.

Υπενθυμίζουμε ότι η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι κοινή μας ευθύνη. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών μας δυνατοτήτων.

 

Διαβάστε επίσης: 

Τραμπ – Πούτιν: Δεν αποκλείεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη συνάντηση

Γερμανία: Προσπάθεια του ακροδεξιού AfD να εκμεταλλευτεί πολιτικά το επεισόδιο στο Μόναχο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με Πούτιν στη Σαουδική Αραβία – Όσα είπαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Documento Newsletter