Ο Όρμπαν σε ρόλο «ειρηνευτή»: Πολεμικές δηλώσεις από την ΕΕ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Ο Όρμπαν σε ρόλο «ειρηνευτή»: Πολεμικές δηλώσεις από την ΕΕ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Ο μετρ του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις ημέρες στο «τιμόνι» του Συμβουλίου της ΕΕ, δοκιμάζει το νευρικό σύστημα των αξιωματούχων της ΕΕ με την απρόσμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς αναλυτές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 5 Ιουλίου, θα μπορούσε να ισοπεδώσει όλες τις προσπάθειες της ΕΕ για ενότητα και στήριξη στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν, που θέλει να κάνει «την Ευρώπη…σπουδαία ξανά», αντιγράφοντας – αν και το αρνείται – το σύνθημα του 2016 του Ντόναλντ Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», συζήτησε με το Πούτιν τα βήματα για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι προτάσεις της Ρωσίας πρέπει να είναι το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι ευγνώμων στον Όρμπαν για την προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο.

Το Politico συγκέντρωσε όλες τις αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων με αφορμή την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία:

Σαρλ Μισέλ – Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Μόσχα: Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν. Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας

«Ο Πρωθυπουργός Ορμπάν καθοδόν προς τη Μόσχα: «Θα χρησιμεύσουμε ως σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ειρήνη». Το ερώτημα είναι σε ποιανού χέρια βρίσκεται αυτό το εργαλείο».

Όλαφ Σολτς, Γερμανός Καγκελάριος

«Ο Βίκτορ Όρμπαν ταξιδεύει στον Πούτιν ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπροσωπείται στην εξωτερική πολιτική από τον Σαρλ Μισέλ. Η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας».

Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας

«Η μονομερής απόφαση του Όρμπαν να πάει στη Μόσχα δεν αντιπροσωπεύει σε καμία μορφή ή μορφή τη θέση της ΕΕ. Αν πραγματικά επιδιώκετε την ειρήνη, δεν κάνετε χειραψία με έναν δικτάτορα, καταβάλλετε όλες τις προσπάθειές σας για να υποστηρίξετε την Ουκρανία».

Εβίκα Σιλίνια, πρωθυπουργός της Λετονίας

«Η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και σκοτώνει αθώους πολίτες είναι εντελώς απαράδεκτη. Αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες για τη νίκη της Ουκρανίας και μια δίκαιη ειρήνη. Ο Όρμπαν δεν εκπροσωπεί την ΕΕ και δεν έχει καμία εντολή να το πράξει».

Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας

«Στη Μόσχα, ο Βίκτορ Όρμπαν σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί την ΕΕ ή τις θέσεις της ΕΕ. Εκμεταλλεύεται τη θέση της προεδρίας της ΕΕ για να σπείρει σύγχυση. Η ΕΕ είναι ενωμένη, ξεκάθαρα πίσω από την Ουκρανία και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Πέτρι Όρπο, πρωθυπουργός της Φινλανδίας

«Ανησυχητικά νέα για την επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα. Είναι σαφές ότι δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί ή να συζητήσει εξ ονόματος της ΕΕ. Η επίσκεψή του θα έδειχνε περιφρόνηση για τα καθήκοντα της Προεδρίας της ΕΕ και υπονομεύει τα συμφέροντα της ΕΕ».

Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας

«Ανεύθυνος και αδιάφορος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν να χρησιμοποιήσει την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ για να επισκεφθεί τη Μόσχα και τον Πρόεδρο Πούτιν. Στέλνει λάθος μήνυμα στον κόσμο και αποτελεί προσβολή στον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ελευθερία του. Ο Βίκτορ Όρμπαν στέκεται μόνος σε αυτό. Δεν εκπροσωπεί την ΕΕ, ούτε άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ».

Πετρ Φιάλα, πρωθυπουργός της Τσεχίας

«Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντά μας ή τα συμφέροντα της ΕΕ στη Μόσχα. Ούτε έχει εντολή να διαπραγματευτεί για λογαριασμό μας. Η θέση της Τσεχίας είναι ξεκάθαρη: ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Μέττε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Όρμπαν στη Μόσχα είναι βαθιά ανησυχητική. Ο Όρμπαν δεν μιλά για λογαριασμό της ΕΕ. Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε όσο η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία».

Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

«Πηγαίνει στη Μόσχα ως Ούγγρος πρωθυπουργός. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια ώρα για να επισκεφτεί κανείς τη Ρωσία, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η ΕΕ είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά όχι υπέρ της παράδοσης στον Πούτιν: Πρέπει να είναι ειρήνη, όχι παράδοση. Η πρόταση του Πούτιν (να τερματιστεί ο πόλεμος) είναι προσχηματική. Χαιρετίζουμε τον διάλογο και τις συζητήσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Γνωστός τραγουδιστής συνελήφθη – Επιτέθηκε στη σύζυγο γνωστού εστιάτορα στο μαγαζί που τραγουδούσε

Κύθηρα: Τόνοι τα σκουπίδια εν μέσω αντιπυρικής (Photos)

Μεσσηνία: Έκρηξη σε beach bar στη Στούπα: Ανήκει στον σύζυγο της Φανής Χαλκιά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter