Στα δύο ο OPEC για την αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής

Στη διαδικτυακή συνάντηση της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των χωρών του συνασπισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών απέτυχαν να συμφωνήσουν για την πολιτική εφοδιασμού της αγοράς. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συνεργάζονται για μια συμφωνία για την προσεκτική διάθεση περισσότερων βαρελιών στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο σε των τελευταίων τριών χρόνων. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιέζουν για μεγαλύτερη διάθεση. Έτσι, οι εκπρόσωποι των χωρών καθυστέρησαν την απόφαση μέχρι την Παρασκευή.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του εκτός καρτέλ συναντήθηκαν ψηφιακά την Πέμπτη για να συζητήσουν τη σταδιακή μηνιαία αύξηση της παραγωγής αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών την ημέρα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου. Η πρόταση ήταν να αυξηθεί η παραγωγή στα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όμως τα ΗΑΕ απαίτησαν μια αύξηση στην ποσόστωσή τους, εκτροχιάζοντας την συμφωνία στην οποία φαινόταν να καταλήγουν οι υπόλοιπες χώρες. Θέλουν να παρθούν υπόψη τα νέα αποθέματα που έχουν αυξήσει την ημερήσια παραγωγή από 3,2 σε 3,8 εκατομμύρια βαρέλια. Η επιμονή αυτή των ΗΑΕ μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες.

Πόσο ακόμα μπορούν να αυξηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου;

Το βαρέλι brent της Βόρειας Θάλασσας, σημείο αναφοράς των παγκόσμιων αγορών, έφτασε τα 75,84 δολάρια (64 ευρώ) πριν τη συνάντηση στο Λονδίνο την Πέμπτη 1 Ιουλίου και το αργό πετρέλαιο του Τέξας στα 75,23 δολάρια ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας την ισχυρή τάση αύξησης από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, προς το παρόν, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες διατηρούν τη στρατηγική τους και χαλαρώνουν μόνο λίγο τις κάνουλες.

Τη διετή διάσκεψη κορυφής των δεκαπέντε μελών του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC), θα την ακολουθήσει η συνάντηση του «OPEC +», ένα ανεπίσημο καρτέλ που δημιουργήθηκε το 2016 στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία και εννέα άλλοι παραγωγούς.

Τον τελευταίο χρόνο, ο OPEC+ διαχειρίζεται μήνα το μήνα τον όγκο του πετρελαίου που εξάγει. Μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 10% (ή 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) τον Μάιο του 2020, όταν το πρώτο κύμα της Covid-19 έριξε την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση αργού, το καρτέλ διέθεσε σταδιακά 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην αγορά για να καλύψει την φειδωλή κατανάλωση. Η συμφωνία του Απριλίου του 2020 δεν προβλέπει επιστροφή στην κανονική ημερήσια παραγωγή περίπου των 100 εκατομμυρίων βαρελιών μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Παράγοντες για το μέλλον του πετρελαίου

Η αγορά πετρελαίου θα είναι σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με αναλυτές, διατηρώντας ψηλά τις τιμές στην αντλία. Δύο παράγοντες συγκρατούν τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου, ειδικά τη Σαουδική Αραβία. Ο πρώτος και το πιο σημαντικός είναι οικονομικός. Η ανάκαμψη είναι καλά εδραιωμένη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν εξασθενεί στην Κίνα, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για lockdown ανά τον κόσμο, που βλάπτουν την οικονομική δραστηριότητα, παροτρύνουν τις εταιρείες πετρελαίου να είναι προσεκτικές.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πολιτικός. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δύσης και του Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα; Σε περίπτωση συμφωνίας, που ακολουθείται από την άρση του εμπάργκο που αποφάσισε το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε γρήγορα να εξαγάγει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Οι διαπραγματεύσεις δε φαίνεται ότι θα ευοδωθούν σύντομα, και οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 έχουν αναβληθεί χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία για την επανάληψή τους. Το Ιράν έχει περιορίσει την πρόσβαση επιθεωρητών από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στο εργοστάσιο Νατάνζ, εκεί όπου εμπλουτίζεται το ουράνιο.

 

Ετικέτες