Σταθερά μπροστά από τον Τραμπ εμφανίζεται ο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ομπάμα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προεκλογική μάχη.
Προβάδισμα για τον εκλεκτό των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν σε 12 από τις 14 λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, όπου συνήθως κρίνεται η προεδρική εκλογή, δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με το BBC.
Συγκεκριμένα, στις τρεις πολιτείες όπου κρίθηκαν οι εκλογές το 2016 (Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν) o Μπάιντεν δείχνει να προηγείται με μεγάλη διαφορά, ενώ στις υπόλοιπες η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Ο Τραμπ προηγείται σε δύο πολιτείες (Οχάιο, Τέξας), αλλά με βραχεία κεφαλή η οποία μπορεί να ανατραπεί. Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δείχνουν σταθερά μπροστά τον Μπάιντεν με προβάδισμα που αγγίζει τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες.
Aλλη μια ένδειξη της υπεροχής Μπάιντεν είναι και το «ταμείο» που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς η καμπάνια του μάζεψε από δωρεές 281 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, πάνω από τρεις φορές περισσότερα από την καμπάνια του Τραμπ, που συγκέντρωσε μόλις 81 εκατ.
Εντονα επικριτικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με προσωπικές βολές εναντίον του προέδρου Τραμπ εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Τετάρτη σε υπαίθρια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται ξαφνικά να προστατέψει όλους εμάς. Δεν μπορεί να κάνει τα βασικά βήματα για να προστατέψει τον εαυτό του» επισήμανε στην ομιλία του.
Ο Ομπάμα είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην προεκλογική περίοδο για χάρη του πρώην αντιπροέδρου του. Η παρουσία του εξυπηρέτησε δύο σκοπούς: πρώτον, ο πρώην πρόεδρος εμφανίστηκε για να καλύψει το κενό στον δημόσιο λόγο που άφησε ο Μπάιντεν εξαιτίας της προετοιμασίας του για το δεύτερο ντιμπέιτ στο Νάσβιλ του Τενεσί. Δεύτερον, ήθελε να προτρέψει όσους ψηφοφόρους έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, ιδιαίτερα τις μειονότητες, να δώσουν το παρών στις κάλπες. Για να το πετύχει αυτό, από τη μια κατέφυγε σε αναφορές στη λεγόμενη «common decency» των Αμερικανών (την αξιοπρέπεια του καθημερινού ανθρώπου), έννοια με βαθιά απήχηση στο θυμικό των μικρομεσαίων στρωμάτων. Από την άλλη υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί εξαιτίας του Τραμπ.
Ρεκόρ συμμετοχής και ανησυχίες για παρέμβαση
Την ίδια ώρα η πρόωρη προσέλευση των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Περί τα 40 εκατομμύρια έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου, αριθμός που φτάνει σχεδόν το 1/3 της συνολικής προσέλευσης των εκλογών του 2016. Δημοσκοπήσεις γνώμης δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν πρόωρα συνήθως απέχουν από τις εκλογές, αλλά τώρα η επιθυμία να ρίξουν τον Τραμπ από τον προεδρικό θώκο τούς έβγαλε από την αδράνεια. Σύμφωνα με την Target Smart, εταιρεία αναλύσεων των Δημοκρατικών, 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι που είτε ψηφίζουν πρώτη φορά είτε δεν ψηφίζουν συχνά έχουν ρίξει ήδη την ψήφο τους. Ο αριθμός αυτός είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκλογές.
Ωστόσο ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι οι αναφορές σε αμερικανικά δίκτυα για απειλητικά emails που προειδοποιούν ψηφοφόρους πως αν δεν ψηφίσουν Τραμπ, θα υποστούν τις συνέπειες! Η Δικηγορική Επιτροπή για τα Πολιτικά Δικαιώματα δέχτηκε 80 παράπονα για λήψη τέτοιων emails, κυρίως από τη Φλόριντα και την Αλάσκα. Μερικά από τα απειλητικά emails στάλθηκαν από λογαριασμό που σχετίζεται με τα περίφημα Proud Boys. To FBI και η εταιρεία ανάλυσης απειλών KnowBe4 καθησυχάζουν ότι οι απειλές αυτές δεν είναι ένδειξη μεγαλύτερης κλίμακας εμπλοκής ξένων χωρών ή ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος στις αμερικανικές εκλογές.
Πελόζι – Μνούτσιν, σημειώσατε x
Με τις εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών η πολυτάραχη διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης συνεχίζεται. Το συγκεκριμένο πακέτο έχει υπάρξει αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης και από τις δύο πλευρές καθώς η τύχη του θα κρίνει και την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Η δημοκρατική πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν βρίσκονται σε επικοινωνία, ωστόσο το χάσμα που τους χωρίζει από μια συμφωνία πριν από τις εκλογές μοιάζει αγεφύρωτο, σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs. Οι κύριες διαφορές των δύο πλευρών εντοπίζονται τόσο στο συνολικό ύψος του πακέτου όσο και στο πώς θα επιμεριστεί στις πολιτείες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.