Ο Ολυμπιακός, η παράδοση και η Ντιναμό Κιέβου που βγαίνει από τη χειμερία νάρκη

Ο Ολυμπιακός, η παράδοση και η Ντιναμό Κιέβου που βγαίνει από τη χειμερία νάρκη

Η αυριανή αντίπαλος του Ολυμπιακού στην φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, η Ντιναμό Κιέβου, είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και η μεγαλύτερη ομάδα της Ουκρανίας, με τίτλους, δυναμική αλλά με σπουδαία ονόματα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να έχουν φορέσει τη φανέλα της. Κι αν τα τελευταία χρόνια ζει στη σκιά της μισητής αντιπάλου της, Σαχτάρ Ντόνετσκ,, δεν μπορεί κανείς να την υποτιμήσει ούτε για αστείο…

Η κόντρα (14/2) στο «Καραϊσκάκη», πέρα από όλα τα υπόλοιπα εμπεριέχει έναν ακόμα κίνδυνο για τον Ολυμπιακό. Ότι η Ντιναμό προέρχεται από δίμηνη διακοπή του ουκρανικού πρωταθλήματος και τον τελευταίο μήνα ήταν για προετοιμασία τόσο στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου έδωσε σειρά φιλικών αγώνων προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Το κατά πόσο θα είναι έτοιμη για το αυριανό ματς είναι άγνωστο, γιατί άλλο τα επίσημα παιχνίδια κι άλλο τα φιλικά προετοιμασίας. Εκείνο που έδειξε πάντως η ομάδα του Αλεξάντερ Χατσκέβιτς στη διάρκεια των φιλικών στην Ισπανία, είναι ότι έχει συνοχή, δύναμη, ταλέντο αλλά και πολλές αδυναμίες, ειδικά στα μετόπισθεν. Και σίγουρα δεν είναι το φόβητρο του παρελθόντος. Είναι μια ομάδα στα μέτρα του Ολυμπιακού και όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους από τη μέρα που έγινε η κλήρωση κι εκείνοι θεωρούν τους «ερυθρόλευκους» στα δικά τους μέτρα. Το βέβαιο είναι ότι πολλά θα κρίνει το αυριανό πρώτο ματς στο Φάληρο, όπου και οι δύο θα έχουν σημαντικές απουσίες.

Πολλές απουσίες

Ο Ολυμπιακός δεν θα έχει στη διάθεση του τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και έχει αμφίβολο τον Κώστα Φορτούνη, ενώ οι Ουκρανοί αυτόν τον καιρό έχουν ακόμη πιο σημαντικές απουσίες, αυτές των τραυματιών, του διεθνή Κροάτη αριστερού μπακ Πίβαριτς, του Δανού ακραίου επιθετικού Ντούελουντ και του Ουκρανού σέντερ φορ, Μπιεσιέντιν. Εξάλλου η ελληνική ομάδα μπορεί να υπερέχει σε ετοιμότητα και ρυθμό από τους Ουκρανούς, όμως οι της Ντιναμό έχουν το δικό τους πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την φρεσκάδα, την ενέργεια τους. Μη ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είχε κι έχει σερί δύσκολων αγώνων Τετάρτη-Κυριακή με Λαμία εκτός, ΠΑΟΚ εκτός, τώρα Ντιναμό μέσα και ακολουθούν την Κυριακή η ΑΕΚ στο Φάληρο, την Πέμπτη η ρεβάνς στο Κίεβο και την Κυριακή ξανά πρωτάθλημα με τον ΟΦΗ και μετά η ρεβάνς με τη Λαμία για το Κύπελλο! Και φθορά και κούραση δηλαδή.

Η Ντιναμό έκανε προετοιμασία στη Μαρμπέγια, την ολοκλήρωσε την Δευτέρα και ήρθε από χθες Τρίτη στην Αθήνα με σχεδόν όλα τα μεγάλα αστέρια της. Εχει μπάτζετ κοντά στα 90 εκατ. ευρώ και το μεγάλο πανάκριβο αστέρι της είναι ο Ουκρανός εξτρέμ Βίκτορ Τσιχάνκοφ, ο οποίος κοστολογείται κάτι περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ (λέγεται ότι το καλοκαίρι θα φύγει για άλλες πολιτείες) και μαζί με τον νεοαποκτηθέντα Ισπανό σέντερ φορ Φραν Σολ, αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για την άμυνα του Ολυμπιακού. Από το υπόλοιπο δυναμικό της, ξεχωρίζουν οι δύο Βραζιλιάνοι Σίντκλεϊ και Τσέτσε, ο Σλοβένος εξτρέμ Βέρμπιτς, ο αρχηγός της ομάδας ο μέσος Σίντορτσουκ και ο γκολκίπερ Μπόικο.

Στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ειδικά το διάσημα που επιστρέφει από διακοπή του εθνικού πρωταθλήματος, τα αποτελέσματά της είναι μοιρασμένα και αυτό είναι φυσιολογικό. Χωρίς ρυθμό στα παιχνίδια της, η απόδοση της από παιχνίδι σε παιχνίδι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κερδίζει μεγάλες ομάδες και να χάνει από μικρές. Πέρσι ίδρωσε να αποκλείσει την ΑΕΚ, από την οποία δεν ήταν επ’ ουδενί, καλύτερη. Κατάφερε να πάρει πρώτα 1-1 στο ΟΑΚΑ και στη ρεβάνς του Κιέβου προκρίθηκε με 0-0 με πολύ μεγάλη δόση τύχης αφού εκτός από τις πολλές ευκαιρίες που έχασε η Ενωση, μια απίθανη ευκαιρία του Μασούντ σχεδόν πάνω στη γραμμή του τέρματος που κατάφερε να στείλει τη μπάλα άουτ, μνημονεύεται ακόμα κι έχει γίνει viral στο διαδίκτυο! Στη συνέχεια βέβαια, η Ντιναμό αποκλείστηκε από τη Λάτσιο.

Τη σεζόν 2010-11 είχε συντρίψει δύο φορές την Μπεσίκτας (4-1, 4-0), απέκλεισε και τη Μάντσεστερ Σίτι στους «16», αλλά στην προημιτελική φάση έμεινε έξω από την Μπράγκα. Την επόμενη σεζόν, 2012-13, έμεινε έξω από την Μπορντό (1-1 και 0-1). Το 2013-14 αποκλείστηκε από τη Βαλένθια (0-0 και 0-2). Το 2014-15 πέρασε την Γκινγκάμπ (1-2 και 3-1), απέκλεισε την Έβερτον κι έμεινε εκτός στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ από τη Φιορεντίνα. Τη σεζόν 2015-16 αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι (1-3 στην Ουκρανία, 0-0 στην Αγγλία). Εν ολίγοις είναι μία ομάδα που έχει φτάσει δύο φορές στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ τα τελευταία χρόνια, ενώ σχεδόν πάντα συνεχίζει στην Ευρώπη μετά τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Κάτι που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να την υποτιμήσεις.

Όσον αφορά δεν στα οκτώ φιλικά που έδωσε την περίοδο της προετοιμασίας της, φιλικά στα οποία ο Πέδρο Μαρτίνς είχε σε όλα, δικό του άνθρωπο, η ομάδα του Κιέβου σημείωσε τρεις νίκες με Μπόχουμ (3-0), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3-0) και Βαλερένγκα (2-1), τρεις ισοπαλίες με Στεάουα (1-1), Έστερσουντς (0-0) και Μάλμε (0-0) και είχε δύο ήττες από Σπάρτα Πράγας (2-3) και Νιου Ίνγκλαντ (1-3).

Η κακή παράδοση

Ένα μείον για τον Ολυμπιακό ενόψει της αυριανής πρώτης μάχης, είναι η κακή παράδοση που έχει απέναντι σε συλλόγους από την Ουκρανία. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να απέκλεισαν παλιότερα την περίφημη Σαχτάρ Ντόνετσκ του Μιρτσέα Λουτσέσκου (πατέρα του νυν προπονητή του ΠΑΟΚ, Ράσβαν Λουτσέσκου) στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως τα τελευταία χρόνια όσες ομάδες από την Ουκρανία αντιμετώπισε σε νοκ άουτ αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε με πιο οδυνηρό αποκλεισμό εκείνον από την Μέταλιστ Χάρκιβ επί Βαλβέρδε. Οι Πειραιώτες είχαν νικήσει στο Κίεβο 1-0 αλλά στη ρεβάνς παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο ημίχρονο, τελικά έχασαν 2-1 και αποκλείστηκαν. Τελευταία ομάδα από την Ουκρανία που απέκλεισε τον Ολυμπιακό ήταν η Ντνίπρο τον Φεβρουάριο του 2015, με 2-0 εκτός και 2-2 στο «Καραϊσκάκη». Ηταν η χρονιά που η Ντνίπρο έφθασε τελικά στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, τον οποίο έχασε από την Μάντσεστερ Σίτι.

Συνοπτικά ο Ολυμπιακός την τελευταία δεκαετία σε νοκ άουτ αγώνες: Το 2011-12 απέκλεισε την Ρούμπιν Καζάν (1-0 και 1-0) και μετά αποκλείστηκε από τη Μέταλιστ. Τη σεζόν 2012-13 αποκλείστηκε από τη ισπανική Λεβάντε (0-3 και 0-1). Την επόμενη χρονιά, στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0 και 0-3). Το 2014-15 από την Ντνίπρο (0-2 και 2-2), το 2015-16 από την Άντερλεχτ (0-1 και 1-2 στην παράταση) και την επόμενη χρονιά αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Οσμάνλισπορ (0-0 εδώ και νίκη 3-0 στην Τουρκία), αποκλείστηκε από την Μπεσίκτας (1-1 στο Φάληρο και συντριβή 4-1 στην Πόλη). Συνολικά στη φάση των «32» τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει σε έξι δοκιμασίες μόνο δύο προκρίσεις…

Documento Newsletter