Ομολογία Οικονόμου για κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη – Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου

Ομολογία Οικονόμου για κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη – Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου

Πλήρης επιβεβαίωση της συνάντησης του υπουργού επικρατείας Γεραπετρίτη με τον πρώην πλέον πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρήστο Τζανερίκο, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του documentonews.gr.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου λίγες μέρες πριν την παραίτηση: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ή φιλική συνάντηση;

«Διαβούλευση» βάφτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη συνάντηση του αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρώην πλέον πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του documentonews.gr, αλλά σε πλήρη αδυναμία να δικαιολογήσει την ίδια τη συνάντηση.

Όπως ομολόγησε με κυνισμό αλλά και εμφανή την αμηχανία του Γιάννης Οικονόμου στην ερώτησή του documentonews.gr, για την συνάντηση που αποκαλύψαμε το πρωί της Δευτέρας, «εκείνο που συμβαίνει είναι ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, με δεδομένο ότι υπάρχουν και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου, η κυβέρνηση είχε μια προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε μορφής παρέμβαση, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο».

Σημειώνεται πως το ρεπορτάζ ανέφερε πως την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερίκος εθεάθησαν επί της Ηρώδου Αττικού, με τα ερωτήματά μας στον υπουργό Επικρατείας και εκτελούντα χρέη υπουργού Μεταφορών να μένουν αναπάντητα, αφού παρά την επιμονή μας για απαντήσεις εκείνος αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε σχετικά: Συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου λίγες μέρες πριν την παραίτηση: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ή φιλική συνάντηση;

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ομολογήσει επί της ουσίας την ακεραιότητα του ρεπορτάζ για παρέμβαση του ανώτατου κυβερνητικού στελέχους στο έργο της Δικαιοσύνης, παρότι στην απάντησή του υποστήριξη πως «δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης σε καμία φάση αυτής της περιόδου, είναι έξω από το αξιακό μας πλαίσιο, έξω από τη λογική μας, έξω από τη βασική μας και θεμελιώδη αρχή περί διάκρισης των εξουσιών».

Μετά την πρώτη απάντηση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών επιμείναμε, ρωτώντας αρχικά εάν μία τέτοια συνάντηση θεωρείται «θεσμική».

«Σας είπα ότι η κυβέρνηση θεσμικά ενημέρωσε, υπήρχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, και το συγκεκριμένο πλαίσιο της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι το πλαίσιο αυτό είχε και μια σειρά από δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου, καταλήγοντας και στο… συμπέρασμα πως «οπότε ήταν θεσμικά επιβεβλημένο να υπάρχει μια διαβουλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό ήταν και καμία απολύτως παρέμβαση».

Καθότι, ωστόσο, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να θεωρείται «θεσμική» μία τέτοια «διαβούλευση», επανήλθαμε, ρωτώντας εάν υπήρξε κάποια σχετική επίσημη ανακοίνωση, καθώς και με ποια ιδιότητα συναντήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, που λίγες ημέρες αργότερα οδηγήθηκε σε παραίτηση.

«Αυτό που σας είπα είναι ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι υπήρχαν και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου» παρέμεινε αμετακίνητος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απαντήσεις που αφενός επιβεβαιώνουν την ίδια την παρέμβαση, και καταφέρνοντας περισσότερο να εκθέσει τον αντ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά να τον καλύψει.

Τα ερωτήματα παραμένουν. Γιατί συναντήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Χρήστο Τζανερίκο που παραιτήθηκε το πρωί της Δευτέρας; Τι συζήτησαν; Με ποια ιδιότητα; Και πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, την ώρα που ο δεύτερος καταγγέλλει την κυβέρνηση για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;

Documento Newsletter