Τουλάχιστον 350.209 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 10 χρόνια πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ στον πρώτο επίσημο απολογισμό νεκρών από το 2014. Η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, προειδοποίησε ότι ο αριθμός είναι «σίγουρα υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού νεκρών».
Μια κορυφαία αλλά ανεπίσημη ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέβασε πρόσφατα τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 606.000.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει τελειώσει σε μεγάλο βαθμό με μία μόνο επαρχία να ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες. Στο απόγειό του το 2015, ένοπλες ομάδες είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας, αλλά η επέμβαση της Ρωσίας με αεροπορική εκστρατεία στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του. Οι μάχες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 όταν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πήραν τα όπλα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούσαν περισσότερες ελευθερίες υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Άσαντ.
Ο ΟΗΕ σταμάτησε επίσημα την καταμέτρηση των θανάτων στη σύγκρουση τον Ιανουάριο του 2014 επειδή, όπως είπε, κατέστη αδύνατο να τεκμηριωθεί με ακρίβεια ο συνεχώς αυξανόμενος απολογισμός, αφού ο αριθμός των ανεξάρτητων παρατηρητών στο έδαφος της χώρας έβαινε ολοένα και μειούμενος. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν ο πόλεμος έφτασε στο δέκατο έτος του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) ζήτησε από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχίσει την προσπάθεια να καθορίσει τον αριθμό των νεκρών.
Αναφερόμενη στο HRC την Παρασκευή, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ είπε ότι «πολύπλοκη και επίπονη δουλειά» είχε αποδείξει ότι 350.209 ταυτοποιημένα άτομα – πολίτες και μαχητές – είχαν σκοτωθεί μεταξύ Μαρτίου 2011 και Μαρτίου 2021.
Η Μπατσελέτ είπε για αυτούς τους θανάτους ότι οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το οκτώ τοις εκατό, όπως και τα παιδιά. «Πίσω από κάθε καταγεγραμμένο θάνατο ήταν ένας άνθρωπος, γεννημένος ελεύθερος και ίσος, σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα», είπε. «Πρέπει πάντα να κάνουμε τις ιστορίες των θυμάτων ορατές, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, γιατί η αδικία και η φρίκη καθενός από αυτούς τους θανάτους πρέπει να μας αναγκάσει σε δράση». Είπε ότι τα αρχεία με μόνο μερικές πληροφορίες είχαν αποκλειστεί από τον απολογισμό, υποδεικνύοντας έναν μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών που δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, καθώς και πολλές άλλες περιπτώσεις όπου τα θύματα σκοτώθηκαν χωρίς ίχνος.Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να αγνοούνται αφού κρατήθηκαν αυθαίρετα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη φυλακή, σύμφωνα με την έκθεσή τους που περιγράφει λεπτομερώς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.