Ο ΟΗΕ καλεί την ανθρωπότητα να σταματήσει τον «πόλεμο εναντίον της φύσης»

Η Ανθρωπότητα πρέπει να θέσει τέρμα στον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον της φύσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη, παραθέτοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

«Εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον του πλανήτη και ο πλανήτης ανταποδίδει το χτύπημα. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της φύσης και η επιστήμη μας λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου.

Κατήγγειλε τις «εντελώς ανεπαρκείς» δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας αυτή την εβδομάδα, είπε πως, όπως αναμενόταν, το 2019 θα αναδειχθεί ένα από τα πιο ζεστά έτη.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε, παραθέτοντας έναν τρομακτικό κατάλογο των υπολοίπων, όλο και πιο «φονικών», αποτελεσμάτων της υπερθέρμανσης: άνοδος της στάθμης των ωκεανών, λιώσιμο του θόλου των παγετώνων, ξηρασίες…

«Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είμαστε αντιμέτωποι τώρα με μια κλιματική κρίση. Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον μακριά στον ορίζοντα, είναι ορατό και πλησιάζει ολοταχώς», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε, παρόλα αυτά, ότι εξακολουθεί να «ελπίζει» κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων, των πολιτών γενικά και των πόλεων ή των επιχειρήσεων.

‘Όμως «αυτό που εξακολουθεί να λείπει, είναι η πολιτική βούληση: η πολιτική βούληση να δώσουμε μια τιμή στον άνθρακα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε την επιδότηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε σταθμούς ενέργειας από άνθρακα από το 2020, η πολιτική βούληση να περάσουμε από μια φορολόγηση των εισοδημάτων σε μια φορολόγηση του άνθρακα», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες οικονομίες: «Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) παγκοσμίως δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί, και χωρίς αυτές, ο στόχος μας δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και θα συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου στη Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου, δέχονται πιέσεις από παντού να επισπεύσουν τα μέτρα για μια πιο ταχεία μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου, αν όχι στον +1,5 βαθμό, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Για τη Μαδρίτη αναχωρεί  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα μετάσχει και θα απευθύνει ομιλία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μαδρίτη έχει ως εξής:

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός, ύστερα από πρόσκληση του Ισπανού ομολόγου του Πέδρο Σάντσεθ, θα παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα.

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Στις 11.30 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διάσκεψης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες και θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020» στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Σε συνέχεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (τον Σεπτέμβριο), ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα, όπως η απολιγνιτοποίηση ως το 2028 και η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά ενόψει και της συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πρόκειται να συγκαλέσει η χώρα μας το 2020.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

 Στις 19.30 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ