Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Γενική Συνέλευση να απορρίψει το ψήφισμα που απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη παρουσία» του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εντός 12 μηνών, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών, αλλά δεν είχαν δικαίωμα βέτο.

Με μια ιστορική απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, την ώρα που η ένταση στην Μέση Ανατολή ανεβαίνει κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαιτεί με ψήφισμα της από το Ισραήλ να «τερματίσει εντός 12 μηνών την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Το κείμενο πέρασε με 124 ψήφους υπέρ, 43 αποχές και 14 ψήφους κατά (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αργεντινής, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας).

Το ψήφισμα αφού πρώτα χαιρετίζει την συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) η οποία χαρακτηρίζει την κατοχή και τους οικισμούς παράνομους και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις της, στην συνέχεια πάει ένα βήμα παρακάτω και καλεί τα κράτη: «να λάβουν μέτρα για την παύση της εισαγωγής όλων των προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού στο Ισραήλ… όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Το ψήφισμα πέρασε γιατί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν υπάρχουν χώρες με δικαίωμα βέτο και καταγράφει με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο το πόσο απομονωμένο είναι διεθνώς το Ισραήλ. Το ψήφισμα είναι το πρώτο που υποβάλλεται επίσημα από την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία μόλις προ ημερών απέκτησε επιπλέον δικαιώματα και προνόμια εντός του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και μιας θέσης στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης και του δικαιώματος υποβολής σχεδίων ψηφισμάτων.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, ανέφερε στην τοποθέτηση του πριν την ψηφοφορία πως: «Κάθε χώρα έχει μια ψήφο και ο κόσμος μας παρακολουθεί. Παρακαλούμε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με το διεθνές δίκαιο. Με την ελευθερία. Με την ειρήνη».

Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ (οι οποίες είναι οι βασικοί προμηθευτές του Ισραήλ σε οπλικά συστήματα) στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προέτρεψε τις χώρες να καταψηφίσουν το κείμενο. Μάλιστα κάλεσε τις χώρες να καταψηφίσουν αυτή «την εμπρηστική διατύπωση» του κειμένου που δεν αναφέρει ότι «η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί την εξουσία στη Γάζα» και τόνισε ότι «το μεροληπτικό ψήφισμα» δεν προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Μολονότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, το Ισραήλ έσπευσε να καταγγείλει αυτό το κείμενο. «Είναι μια ντροπιαστική απόφαση που στηρίζει τη διπλωματική τρομοκρατία της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, αμέσως μετά την ψηφοφορία. «Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό το τσίρκο δεν είναι απλώς θεατές» αλλά «συνεργάτες. Κάθε ψήφος υπέρ αυτού του τσίρκου τροφοδοτεί τη βία και ενθαρρύνει εκείνους που απορρίπτουν την ειρήνη», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Ντάνον.

UN Resolution by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης

Καιρός: «Καμπανάκι» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Έξι περιοχές στο «κόκκινο» (LIVE)

Φωτιά στη Motor Oil: «Το ωστικό κύμα μας πήρε – Τρέξαμε και γλυτώσαμε» λέει εργαζόμενος (Video)

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» – Στιγμές από το πιο ιστορικό φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας που κλείνει μισό αιώνα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter