Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση, παρά το «τοξικό αφήγημα» και την πολιτική εκμετάλλευση, δήλωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Διενέξεις σχετικά με τη μετανάστευση έχουν διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ανάμεσα αλλά και μέσα στις κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Το θέμα απείλησε να προκαλέσει την πτώση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και ήταν ένας μείζων παράγοντας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Θεωρούμε πως πρόκειται για πολιτική κρίση, όχι για μεταναστευτική κρίση. Οι αριθμοί δεν είναι τόσο σημαντικοί», λέει ο Λίοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.
«Θέλουμε το τοξικό αφήγημα εναντίον των μεταναστών, για να το θέσουμε απερίφραστα, να περιοριστεί και οι άνθρωποι να δουν τη μετανάστευση όπως είναι. Είναι ένα απαραίτητο μέρος του σύγχρονου κόσμου, με την προϋπόθεση ότι γίνεται διαχείρισή της. Το θέμα είναι ότι η αντίληψη του κόσμου είναι πως βρίσκεται εκτός ελέγχου», δήλωσε.
Οι αριθμοί των ανθρώπων που διακινδυνεύουν το θαλάσσιο ταξίδι κορυφώθηκαν το 2015, όμως σημειώνουν σημαντική πτώση κάθε επόμενη χρονιά. Στο πρώτο μισό του 2018, 46.449 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
«Αυτό δεν είναι κρίση», λέει ο Τσάρλι Γιάξλεϊ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Όμως αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει είναι ότι μια μικρή φούχτα χωρών επωμίζονται δυσανάλογο βάρος για την υποδοχή των νεοαφιχθέντων».
«Αυτό που χρειάζεται είναι τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργασθούν με χώρες στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και να θεσπίσουν μια δίκαιη διανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ώστε το βάρος να είναι μοιρασμένο».
Ωστόσο «μολονότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαπλέουν τη Μεσόγειο έχει μειωθεί (…) το ποσοστό εκείνων που βρίσκουν τον θάνατο κατά τον διάπλου αυτόν έχει αυξηθεί πολύ», επισημαίνει ο Τσάρλι Γιάξλεϊ.
Μέχρι στιγμής, το 2018 περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας το ταξίδι, πολλές εκατοντάδες από τους οποίους ακολουθώντας την οδό της κεντρικής Μεσογείου που οδηγεί στην Ιταλία και τη Μάλτα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ.
Στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2018, ένας άνθρωπος στους 19 που επιχειρούσαν τον διάπλου της Μεσογείου έβρισκε εκεί τον θάνατο, έναντι 1 στους 38 την ίδια περίοδο του 2017.
Ο Ιούνιος ήταν ακόμη πιο φονικός, σύμφωνα με τον Γιάξλεϊ, καθώς ένας άνθρωπος στους επτά βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της απόπειράς του να διαπλεύσει την κεντρική Μεσόγειο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ