Ο Ντέλε Αλι ξορκίζει τους δαίμονες

Η σεξουαλική κακοποίηση, το εμπόριο ναρκωτικών, το φλερτ με τον θάνατο και ο εθισμός στα χάπια

Ο Ντέλε Αλι «έχασε τον δρόμο του» γύρω στα 25-26 του και από βασικός στην εθνική Αγγλίας βρέθηκε στο ράφι με τα αζήτητα, ουσιαστικά άνεργος, έπειτα από ασήμαντα περάσματα από την Εβερτον (στην οποία ανήκει σήμερα) και την Μπεσίκτας. Η εξέδρα διέγνωσε κορεσμό και βιάστηκε να τον ξεγράψει. Ο ίδιος παρέμενε πεισματικά σιωπηλός. «Θέλω να σβήσετε το επώνυμο Αλι από τη φανέλα μου και να με φωνάζετε απλώς Ντέλε» είπε μόνο. «Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το παλικάρι» έγραψαν οι εφημερίδες. Το ποδόσφαιρο αποδείχθηκε σανίδα σωτηρίας στην πολυτάραχη αλλά άγνωστη ζωή του Μπαμιντέλε Ζερμέιν Αλι. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί τους εφιάλτες που είχε ζήσει ο νεαρός με τις ρίζες από τη Νιγηρία. Ο Ντέλε άνοιξε το στόμα του όταν είδε τα αδηφάγα ταμπλόιντ να τον περιτριγυρίζουν αδυσώπητα, αποφασισμένα να του πιουν το αίμα. Οσα αποκάλυψε ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

«Η μητέρα μου ήταν αλκοολική και ο πατέρας μου με έστειλε στην Αφρική μωρό παιδί για να μου διδάξουν πειθαρχία» είπε. Μόλις επέστρεψε στην Αγγλία, μόνος πια με μια μεθυσμένη μάνα σ’ ένα χαμόσπιτο, ο μπόμπιρας Ντέλε διδάχτηκε πολύ διαφορετικά πράγματα. «Οταν ήμουν έξι χρονών κακοποιήθηκα σεξουαλικά από κάποιον άγνωστο. Στα εφτά άρχισα το κάπνισμα. Στα οχτώ πουλούσα ήδη ναρκωτικά, αφού ουδείς υποψιαζόταν ένα παιδάκι με ποδήλατο. Τα έκρυβα μέσα σε μια μπάλα και τα πήγαινα όπου μου έλεγαν. Εντεκα χρόνων με έπιασε ένας τύπος και με κρέμασε ανάποδα από μια γέφυρα για να με τιμωρήσει. Οι βιολογικοί γονείς μου ήταν άφαντοι και το ζευγάρι που με υιοθέτησε στα δώδεκά μου με έσωσε. Είναι άγγελοι, ο Θεός τους έστειλε…».

Ο Ντέλε ξέφυγε από τις κακές παρέες μετά τη μεταγραφή του από τη ΜΚ Ντονς στην Τότεναμ, αλλά γρήγορα εθίστηκε στα υπνωτικά χάπια προσπαθώντας να διώξει τους δαίμονες της παιδικής ηλικίας. «Τα κατάπινα με τις χούφτες, δεν ξέρω πόσα, αλλά υπήρξαν τρομακτικές στιγμές» είπε στη συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε στον Γκάρι Νέβιλ. Η Εβερτον τον έστειλε σε κέντρο αποτοξίνωσης και θεραπείας από την κατάθλιψη. «Τα μάθαμε τα καθέκαστα και θα τα γράψουμε» απειλούσαν οι δημοσιογράφοι που τηλεφωνούσαν στο Γκούντισον Παρκ. Ο Ντέλε επέστρεψε υγιής στο σπίτι του έπειτα από 20 μέρες κούρας και αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά.

«Ο Ντέλε είναι δυνατός και γενναίος» υποκλίθηκε ο Γκάρι Λίνεκερ. «Είμαι περήφανος για τον φίλο μου» πρόσθεσε ο Χάρι Κέιν. «Μη φοβάσαι τίποτε, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σου» υποσχέθηκαν με αναρτήσεις δεκάδες πρώην συμπαίκτες του στην Τότεναμ (Βερτόνγκεν, Σάντσες κ.ά.). Στα 27 του ο Ντέλε Αλι κοιτάζει με θάρρος τον σπασμένο καθρέφτη και αντικρίζει τη ζωή χωρίς να φοβάται.