Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός του Brexit, νέος υπουργός Εξωτερικών την Βρετανίας

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός του Brexit, νέος υπουργός Εξωτερικών την Βρετανίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ονομάστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του, μετά την αποπομπή τής Σουέλα Μπράβερμαν.

Ενώ αναμενόταν εδώ και μήνες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης κατέστη αναπόφευκτος με την απομάκρυνση σήμερα της πολύ δεξιάς Μπράβερμαν, οι επικρίσεις της οποίας σε βάρος της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ωστόσο ουδείς ανέμενε την επιστροφή στο προσκήνιο, στα 57 του, του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα του Brexit υποστηρίζοντας ο ίδιος την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πλατφόρμα X, ο πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2016 δήλωσε πως θέλει να θέσει την πείρα του στην υπηρεσία των τρεχουσών «ζωτικής σημασίας προκλήσεων», αναφέροντας «τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή».

«Αν και μπορεί να μην συμφωνούσα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές σ’ εμένα ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή», διαβεβαίωσε.

Ο Ρίσι Σούνακ, ένας 43χρονος πρώην τραπεζίτης που βρίσκεται εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην Ντάουνινγκ Στριτ, είχε ανάγκη μια νέα ώθηση. Οι βουλευτικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά -ή το αργότερο τον Ιανουάριο 2025-, πλησιάζουν και το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, υπολείπεται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Σουέλα Μπράβερμαν επέκρινε την αστυνομία του Λονδίνου σε άρθρο της στους Times, κατηγορώντας την ότι έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή μιας φιλοπαλαιστινιακής πορείας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, και για μεροληψία.

Το άρθρο δεν είχε λάβει το πράσινο φως της Ντάουνινγκ Στριτ, αντίθετα προς τους συνήθεις κανόνες.

Εκτός από το πλήγμα στην ηγεσία του Ρίσι Σούνακ, το άρθρο της Μπράβερμαν θεωρήθηκε επίθεση στην επιχειρησιακή ανεξαρτησία της αστυνομίας.

Οι αμφιλεγόμενες αυτές δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά από πολεμικές: είχε χαρακτηρίσει τις αφίξεις προσφύγων «εισβολή» και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα», ενώ πιο πρόσφατα είχε υποστηρίξει πως οι άστεγοι έχουν «επιλέξει ένα τρόπο ζωής» και γι’ αυτό ζουν στο δρόμο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η Μπράβερμαν αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Απομάκρυνση της Σουέλα Μπράβερμαν, της δεξιάς πτέρυγας

Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση της Σουέλα Μπράβερμαν, προσωπικότητας της δεξιάς πτέρυγας της πλειοψηφίας και επιρρεπούς σε πολιτιστικούς «πολέμους», υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους των συντηρητικών και να ενισχύσει τις εσωτερικές διαιρέσεις, καθώς μερικοί βουλευτές που την υποστηρίζουν έχουν απειλήσει να παραιτηθούν, αν φύγει από την κυβέρνηση.

Είχε ήδη απομακρυνθεί από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2022 από την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας, αφού είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό email της για να στείλει επίσημα έγγραφα. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης αναφερθεί σε ασυμφωνίες στη μεταναστευτική πολιτική, καθώς η Σουέλα Μπράβερμαν υποστήριζε μια πιο σκληρή πολιτική απ’ ό,τι η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ρίσι Σούνακ την τοποθέτησε και πάλι στο ίδιο υπουργείο όταν διαδέχθηκε την Λιζ Τρας, θέλοντας έτσι να διατηρήσει υπό έλεγχο τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς και την ίδια την Μπράβερμαν, η οποία δεν έκρυβε τις φιλοδοξίες της.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς διχάζει την πολιτική τάξη στη Βρετανία. Στους κόλπους της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ορισμένοι βουλευτές επικρίνουν έτσι τη θέση που υιοθετήθηκε από τον αρχηγό του κόμματος Κιρ Στάρμερ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή.

Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, η φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση του Σαββάτου συγκέντρωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκε εν γένει χωρίς επεισόδια.

Όμως ο Ρίσι Σούνακ καταδίκασε την παρουσία συμπαθούντων τη Χαμάς, όπως και εκείνη εθνικιστών αντιδιαδηλωτών.

Σε ένα νέο απολογισμό χθες, Κυριακή, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως συνέλαβε 145 άτομα από τις τάξεις των αντιδιαδηλωτών και μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, 57 ετών, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την περίοδο 2010-2016. Παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο ο ίδιος είχε προκηρύξει και οδήγησε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

*Πρώην στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, έγινε ο νεότερος ηγέτης της Βρετανίας σε διάστημα δύο αιώνων μετά τις εκλογές του 2010, οπότε ετέθη επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του Ηνωμένου βασιλείου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

* Απόγονος του βασιλιά Γουλιέλμου 4ου, απόφοιτος του Κολλεγίου Ιτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατηγορήθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας όταν η κυβέρνησή του εφάρμοσε σειρά μέτρων λιτότητας μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

*Το 2013, η κυβέρνησή του νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφύλων, τον οποίο ο Κάμερον υποστήριξε με μεγάλη αποφασιστικότητα: «Δεν υποστηρίζω τον γάμο των ομοφύλων παρά το γεγονός ότι είμαι Συντηρητικός. Υποστηρίζω τον γάμο των ομοφύλων επειδή είμαι Συντηρητικός».

* Ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον διέταξε την στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, όταν η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συνέβαλαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Το 2016, έκθεση βρετανών βουλευτών επέκρινε την απόφαση εκείνη ως προβληματική διότι συνέβαλε στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας.

*Ο Κάμερον συμφώνησε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας του 2014 και έκανε επιτυχημένη καμπάνια κατά της απόσχισης. Η Σκωτία ψήφισε με 55%-45%% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*Με την πεποίθηση , προφανώς, ότι μπορεί να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία, ο Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα για την συμμετοχή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο 2016. Νόμισε ότι θα επέλυε έτσι την από δεκαετίες διαμάχη στις τάξεις των Τόρις για το θέμα. Αλλά, η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit! Και ο Κάμερον παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

* Το 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο Κάμερον είχε επανειλημμένως έρθει σε επαφή με κορυφαίους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την πτωχευμένη πλέον εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill Capital δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν την θέση τους για να επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.

Documento Newsletter