Καταγγελίες των κατοίκων για τις μεθόδους με τις οποίες ο Χρυσοχοίδης εφαρμόζει το δόγμα της ΝΔ.
«Τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό αστυνομική κατοχή». Αυτό καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν πλέον σε κάθε γωνιά της γειτονιάς τους να κυκλοφορεί και από μια διμοιρία των ΜΑΤ. Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το «άβατο» των Εξαρχείων έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ενώ δηλώσεις μίσους για τους… μπαχαλάκηδες και χαμόγελα για τις «επιτυχημένες» επιχειρήσεις-σκούπα πάνε και έρχονται. Ποια όμως είναι πραγματικά η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής μετά τα ντου των αστυνομικών δυνάμεων και την εγκατάστασή τους στα πέριξ; Νιώθουν ασφαλείς ή… παρακολουθείται κάθε τους κίνηση;
Ζητούν αίμα;
Μετά το τραγελαφικό προεκλογικό σόου του υιού Πλεύρη με την «καταδρομική» ξημερώματα στην πλατεία Εξαρχείων, τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις Μπογδάνου και Αδωνη Γεωργιάδη για αναρχομπάχαλους και μπαχαλάκηδες, ήρθε και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, νεοεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ και πρώην δημοσιογράφος, να εκστομίσει δημόσια αυτό που κάποιοι «γαλάζιοι» ίσως να φοβούνταν. «Μόλις λίγο αιματάκι τρέξει από τον όποιον μπαχαλάκη, αμέσως τα μέσα ενημέρωσης, πω πω το παιδί» είπε, υποστηρίζοντας πρακτικά ότι δεν τρέχει και τίποτε αν χυθεί και λίγο αίμα προκειμένου να… καθαρίσουν τα Εξάρχεια.
Η δήλωση αυτή, που δεν καταδικάστηκε αμέσως από την κυβέρνηση, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη σε δημόσια τοποθέτησή της σχολίασε πως τα περί… αίματος είναι «αποτέλεσμα της εμμονής της ΝΔ για την εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”» ενώ ισχυρίστηκε ότι έτσι κλείνει το μάτι «σε κλιμάκωση χρήσης βίας».
Η επιλογή της λέξης «μπαχαλάκης» από τον βουλευτή και όχι «ναρκέμπορος μαφιόζος» είναι κομβικής σημασίας, καθώς αποδεικνύεται ότι βαθύτερος στόχος δεν είναι η πάταξη της εγκληματικότητας αλλά καταστολή των ελεύθερων φωνών στην περιοχή και των κινημάτων αλληλεγγύης. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τα όσα διαδραματίστηκαν στην πλατεία κατά την τρίτη βραδιά του τετραήμερου φεστιβάλ «Αναψυκτήριο τα Ωραία Εξάρχεια». Καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες του φεστιβάλ κατήγγειλαν την αναίτια επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς που είχε στόχο όχι τα κυκλώματα ναρκωτικών αλλά τους πολίτες.
Πρόσχημα τα ναρκωτικά
«Αφού έριξαν δακρυγόνα σε περίπου τετρακόσια άτομα που παρακολουθούσαν τη συναυλία, αφού έριξαν δακρυγόνα στα ηχητικά προκαλώντας ζημιές, καθάρισαν την πλατεία από τους αθώους ανθρώπους, τους πάγκους με τα βιβλία, έσβησαν με το ζόρι τα φώτα και παρέδωσαν την πλατεία στους ναρκέμπορους που εμφανίστηκαν κατά δεκάδες μισή ώρα αργότερα – θα το λέμε και κανείς δεν θα μας πιστεύει πως όταν υπόσχονταν να καθαρίσουν τα Εξάρχεια εννοούσαν από όλους όσοι παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών» κατήγγειλε στο προφίλ του στο Facebook ο σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Bibliotheque στην πλατεία Εξαρχείων Βάσος Γεώργας.
Καταγγελία για προκλητική και επιθετική στάση της αστυνομίας αλλά και για εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε και από τους Αλληλέγγυους Λειτουργούς Υγείας που βρίσκονταν στο φεστιβάλ. Και αυτοί αναφέρθηκαν σε διαφορετικό σχέδιο της αστυνομίας. «Είναι πασιφανές ότι η αστυνομία θέλει να εκμηδενίσει όσους αντιστέκονται ή μοιάζουν διαφορετικοί. Μας προκαλεί δε ιδιαίτερη εντύπωση ότι παρόλο τον ζήλο για επιβολή της τάξης που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις, δεν άγγιξαν καθόλου το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών το οποίο συνέχισε απρόσκοπτα την δραστηριότητά του παρά την παρουσία της αστυνομίας» έγραψαν μεταξύ άλλων.
Χρόνια κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει στο Documento πώς έζησε τα γεγονότα. «Η πλατεία ήταν γεμάτη όπως και ο χώρος γύρω της. Πολύς κόσμος υπήρχε και στους πάγκους με τα βιβλία. Η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και ο κόσμος έσπασε. Το αν μια μικρή ομάδα ανθρώπων πήγε και έριξε μια ή δυο μολότοφ σε μια διμοιρία των ΜΑΤ δεν είναι δικαιολογία. Διότι η αστυνομία εφόσον λέει ότι προστατεύει τους πολίτες έπρεπε να κυνηγήσει και να συλλάβει αυτούς και όχι να ξεσπάσει στο πλήθος».
Καλλιτέχνες και κάτοικοι μιλούν για το διαφορετικό αυτό σχέδιο της αστυνομίας. «Κανείς δεν θέλει ναρκέμπορους στα Εξάρχεια. Κανείς δεν θέλει την παρανομία. Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό γίνεται για άλλον σκοπό. Με το που άδειασε η πλατεία, αυτοί με τα ναρκωτικά ξαναμπήκαν» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαλτάκος, τραγουδιστής της μπάντας Mr Highway Band που έπαιξε στο φεστιβάλ. «Η αστυνομία κυνηγούσε άλλους απ’ αυτούς που θα έπρεπε να κυνηγάει» τονίζει ο Μιχάλης Πούγουνας, μέλος των New Zero God. «Οταν παίζαμε υπήρχε κόσμος που περίμενε να συμβεί κάτι. Είχε το άγχος και το βάρος μιας κατάστασης δικτατορικής. Υπήρχε κάτι που το βλέπουμε σε ταινίες που έχουν να κάνουν με άλλες εποχές» προσθέτει και επισημαίνει: «Μέχρι να φτάσεις στο κέντρο της πλατείας υπήρχαν δυο τρεις φορές που μπορούσε κάποιος να σε πλησιάσει και να σε ρωτήσει αν θες κάτι σε ναρκωτικά». Από τη μεριά του ο Νικόλας «Razastarr» Καρίμανλης δηλώνει στο Documento ότι η «διοργάνωση δεν αφέθηκε να γίνει σε απόλυτα φυσιολογικό πλαίσιο», ενώ ο συνθέτης και τραγουδιστής Νίκος Γιακουμάκης λέει πως «η όλη εκδήλωση έγινε για να ξαναζωντανέψει η πλατεία. Να γίνει ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης ιδεών και αλληλεγγύης και να φύγουν όλες αυτές οι ναρκομαφίες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Εντέλει αυτό που χτύπησαν οι διμοιρίες ήταν οι πολίτες που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν άλλους ανθρώπους». Καυστική ήταν και η ανάρτηση του γνωστού καλλιτέχνη και κατοίκου Εξαρχείων Δημήτρη Πουλικάκου, στην οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για υπαλλήλους της «ΓΑΔΑ Narcotics & Insurance Corp.» που έδιωξαν το «πλήθος των βρωμιάρηδων, παράνομων, τρομοκρατών, (όπως και αλλοδαπών υπόπτων στοιχείων) που είχαν κατακλύσει την πλατεία, σε μια εκδήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης προς ομοίους των».
Η καθημερινότητα και ο τελικός στόχος
Η πραγματικότητα στα Εξάρχεια, όπως μας τη μεταφέρουν και την περιγράφουν στα social media κάτοικοι, είναι σκληρή. Εδώ και πολλά χρόνια δακρυγόνα και μολότοφ διαμορφώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη με χημικά και φασαρίες. «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρά μας ούτε καν να απλώσουμε τα ρούχα μας για να στεγνώσουν. Τα πάντα μυρίζουν χημικά» μας λέει νεαρή κάτοικος των Εξαρχείων. Η κατάσταση αυτή κρατάει χρόνια, ενώ από την αρχή της εφαρμογής του σχεδίου του Χρυσοχοΐδη έχει επιδεινωθεί. «Αυτήν τη στιγμή τα Εξάρχεια ζουν υπό καθεστώς αστυνομικής κατοχής. Οι κάτοικοί τους ζουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι διμοιρίες έχουν στρατοπεδεύσει. Σκοπεύουν να μείνουν, όπως ανακοινώνουν οι ίδιοι, και να επεκταθούν, γεγονός που σημαίνει ότι λειτουργούν με όρους μαφίας. Ετσι κάνει κι αυτή. Πάει, πιάνει ένα σημείο και σιγά σιγά καταλαμβάνει τον χώρο» δηλώνει άλλη κάτοικος των Εξαρχείων που επιθυμεί να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά της. «Δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά μας. Δεχόμαστε σεξιστικά και τραμπούκικα σχόλια. Ρωτάνε πού πας, τι θες εδώ; Δείξε μας τα χαρτιά σου να διαπιστώσουμε ότι μένεις εδώ» προσθέτει, ενώ καταλήγει: «Είναι μια διαρκής τρομοκρατία. Η αστυνομία με το πρόσχημα της διακίνησης ναρκωτικών και το πρόσχημα των επιθέσεων που η ίδια δέχεται από ομάδες αντιεξουσιαστών με μολότοφ θέλει να σαρώσει και να εξαφανίσει τα κινήματα αλληλεγγύης. Καθάρισε τις καταλήψεις στέγης προσφύγων και έσυρε γυναίκες και παιδιά. Χτυπάνε κοινωνικούς χώρους όπως το Κ*ΒΟΞ, που αποτελούν πυρήνες δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτικής σκέψης και δράσης. Το ότι ακόμη δεν έχουμε θύμα είναι θέμα τύχης».
Ο κ. Γεώργας με δυο αναρτήσεις στο Facebook περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα Εξάρχεια. «Αμερικανίδα τουρίστρια ζητά να μάθει τη διεύθυνση της πρεσβείας – στα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια μόλις της έκλεψαν στην οδό Στουρνάρα την τσάντα με όλα τα υπάρχοντα και κυρίως ταυτότητα και διαβατήριο» γράφει στην πρώτη ανάρτηση, ενώ στη δεύτερη αναφέρει: «Μπροστά απ’ το βιβλιοπωλείο έχει στηθεί κανονικό μπαζάαρ ναρκωτικών – κατά τα άλλα η Τοσίτσα μια χαρά φυλάσσεται από τα ΜΑΤ για το φόβο των αναρχικών».
Εικόνα συνεχούς παρακολούθησης περιγράφει και μια άλλη κάτοικος μέσω Twitter: «Για 6η μέρα ζούμε μ’ αυτό κάτω από τα σπίτια μας όλο το 24ωρο. Μία διμοιρία σε κάθε γωνία. Βγαίνεις να πετάξεις τα σκουπίδια και σε κοιτάνε τουλάχιστον 24 μπάτσοι, μήπως και κάνεις κάτι λάθος. Ασύρματοι ακούγονται όλο το 24ωρο. Το βράδυ ρίχνουν φώτα και ελέγχουν τα μπαλκόνια. Ελικόπτερα πετάνε από πάνω μας. Περίμενα το ταξί που είχα καλέσει και περίμενε να δει όλη η διμοιρία γιατί κάθομαι στο δρόμο, χωρίς να κάνω τίποτα. Μάλλον θα φάνηκα ύποπτη. Δεν το λες και αίσθημα ασφάλειας αυτό. Καμία ασφάλεια δε νιώθεις. Φόβο νιώθεις και τρομοκρατία. Με το που βγαίνεις απ’ το σπίτι βλέπεις 24 οπλισμένους μπάτσους και ξέρεις ότι και να τους κοιτάξεις, θα φας πέσιμο, γιατί είναι καμένοι και ψάχνουν αφορμή».
Οπως μας ενημερώνουν κάτοικοι των Εξαρχείων, οι συλλογικότητες αντιδρούν μαζικά. Αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη συγκέντρωση στις 31 Αυγούστου. «Επειτα από κάλεσμα που απεύθυνε η συνέλευση “No Pasaran” πραγματοποιήθηκε πορεία με τη μαζική συμμετοχή χιλίων και πλέον διαδηλωτών στους δρόμους των Εξαρχείων. Αψηφώντας την ιδεολογική τρομοκρατία και τον στρατό κατοχής των ΜΑΤ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες μετέδωσαν ένα μήνυμα αντίστασης στην κρατική κατασταλτική εκστρατεία και αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους αγώνα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στον ιστότοπο athens. indymedia.org. «Αγωνιζόμασταν, αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή τους με όλες μας τις δυνάμεις!» επισημαίνουν σε άλλη ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, νέες διαδηλώσεις οργανώνονται καθημερινά με ολοένα περισσότερους κατοίκους να ενώνονται με τα κινήματα.