Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει κάστρο χωρίς πρίγκιπες και δούκες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει κάστρο χωρίς πρίγκιπες και δούκες

Αναβαθμίζει προσεκτικά στελέχη σε νέα συλλογικά όργανα στέλνοντάς τα εντέχνως στην εφεδρεία και διαμορφώνοντας ένα προσφιλές κομματικό τοπίο

Δομικές αλλαγές στην κομματική λειτουργία προωθεί η αναβαπτισμένη από τις εσωκομματικές εκλογές ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Με νέο οργανόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και βάζοντας «γωνίες» στη… βελούδινη αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης οδεύει για να υλοποιήσει τη δέσμευσή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μεγάλο και θα νικήσει στην εθνική κάλπη τη Νέα Δημοκρατία.

Πάντως στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το κρίσιμο είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην αυτοπαγιδευτεί. Την προηγούμενη περίοδο, κατά τις ευρωεκλογές, είχε θέσει τον πήχη ψηλά κυνηγώντας τη δεύτερη θέση, την οποία δεν κατέκτησε, οπότε η ηγεσία αμφισβητήθηκε και έφτασε ως την εσωκομματική κάλπη, όπου τελικά αναβαπτίστηκε. Τώρα, από το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών, ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε στόχο τη νίκη στις εθνικές εκλογές απέναντι στη ΝΔ. Είναι ένα νέο ρίσκο, το οποίο όμως μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο αν τα ποσοστά γίνουν διψήφια, άνω του 20%. Παράλληλα, έμπειρα στελέχη προειδοποιούν ότι πρέπει πλέον τα πολιτικά μηνύματα να είναι διαυγή. Πολλοί κρίνουν κρίσιμο ο Ν. Ανδρουλάκης, χωρίς περιστροφές, δημόσια και ξεκάθαρα, να αποσαφηνίσει τι θα κάνει αν κληθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ – τώρα πια δεν τίθεται ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των διαλυτικών καταστάσεων στην Κουμουνδούρου. Τα μισόλογα είναι συνταγή αποτυχίας. Η μικρή άνοδος των 2 και κάτι μονάδων που δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Σωματοφύλακες και ιππότες της στρογγυλής τραπέζης

Ο σχεδιασμός του Ν. Ανδρουλάκη περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός άτυπου ευέλικτου οργάνου κορυφής για τη χάραξη πολιτικής γραμμής και τακτικής αναφορικά με μείζονα ζητήματα. Θα είναι μια ηγετική ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο που θα έχει χαρακτήρα διαβούλευσης, συντονισμού και κοινής έκφρασης στη δημόσια σφαίρα, με τρόπο που να εκπέμπει το ενωτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται από έντεκα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Δούκας, ο οποίος έλαβε 40% στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών απέναντι στον νικητή Ν. Ανδρουλάκη, και δύο εκ των διεκδικητών του α΄ γύρου: ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος βγήκε τρίτος (21,12%), και η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπουλου (19,52%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με την Α. Διαμαντοπούλου νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (18/10) και της πρότεινε ενισχυμένο ρόλο στο κόμμα (πιθανόν πολιτικού σχεδιασμού).

Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε προγραμματιστεί επικοινωνία του Ν. Ανδρουλάκη με τον Π. Γερουλάνο, τον οποίο παράλληλα με το σημαντικό «χαρτοφυλάκιο» προόριζε για θέση τιμητική στο πρόσωπό του, με ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή. Η επικοινωνία με τον Χ. Δούκα θα ακολουθούσε.

Επίσης, στο ολιγομελές αυτό όργανο (8-10 άτομα) θα μετέχουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται ότι οι κοινοβουλευτικοί «τρεις σωματοφύλακες» θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος διατηρεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής (ο οποίος εναλλακτικά ενδέχεται να έχει άλλο ρόλο) και ο βουλευτής Νότιου Τομέα Παύλος Χρηστίδης

Στο νέο άτυπο όργανο θα μετέχει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής Βόρειου Τομέα και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία είχε αποχωρήσει από τη μάχη για την προεδρία και θα έχει σημαντικό ρόλο (δεν είναι βέβαιο ότι θα οριστεί γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπως ακουγόταν), η διευθύντρια επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Στεφανία Μουρελάτου η οποία αναβαθμίζεται, ο γραμματέας του κόμματος (σήμερα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος ενδέχεται, μετά το συνέδριο που αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2025 με εκλογή και νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, να αναλάβει άλλο κομματικό ρόλο, από τον εκλογικό σχεδιασμό έως την ανασυγκρότηση των οργανώσεων με έμφαση στα αστικά κέντρα) και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Ενισχυμένα θα είναι και τα καθήκοντα της πολιτικής μηχανικού ΑΠΘ, PhD και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ολγας Μαρκογιαννάκη.

Εχει ενδιαφέρον ότι επίσης ρόλο αναμένεται να έχει και ο πολιτικός επιστήμονας και νομικός Λευτέρης Καρχιμάκης και ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη το όνομα του Λευτ. Καρχιμάκη ακούγεται για τη θέση πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ενώ ο Κ. Τσουκαλάς αναμένεται να αναλάβει κομματικά καθήκοντα καθώς εκ της επαγγελματικής του ιδιότητας έχει επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ενώ διατηρεί δεσμούς και με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά κ.ά.

Ομως το παρασκήνιο γύρω από τις τελικές αποφάσεις είναι πλούσιο, διότι υπάρχουν καραμπόλες αλλά και αντιδράσεις ορισμένες φορές. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει διάχυτη φημολογία ότι η Α. Διαμαντοπούλου δεν θα είχε αντίρρηση να αναλάβει ρόλο που να σχετίζεται με τον πολιτικό σχεδιασμό ή να συμβάλει στη διαμόρφωση νέου μοντέλου διακυβέρνησης και εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα. Εχει εκφράσει δημόσια την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνθέσει τη νέα ανθρωπογεωγραφία που προέκυψε από τις εσωκομματικές εκλογές με διαφορετικά ρεύματα και αντιλήψεις και να οργανώσει την πορεία προς ένα συνέδριο όπου θα εκφραστούν όλοι.

«Σκιώδης κυβέρνηση» από τη Βουλή ως τις γειτονιές

Από τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας ο Ν. Ανδρουλάκης έχει αρχίσει σταδιακά να παρουσιάζει το νέο οργανόγραμμα του κόμματος και κατά προτεραιότητα τη νέα δομή για τον συντονισμό και την πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας σε σύνδεση με τον κομματικό και επικοινωνιακό μηχανισμό για να φτάνουν οι πολιτικές προτάσεις στην κοινωνία. Το βλέμμα όλου του κόμματος είναι στην αναβίωση της επαφής του με τον κόσμο, στις πιο λαϊκές γειτονιές αλλά και σε αστικά κέντρα από το αττικό λεκανοπέδιο ως την περιφέρεια.

Ετοιμάζει μια «σκιώδη κυβέρνηση» με χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αναβαθμισμένους ρόλους και με στόχο να γίνει αφενός πιο στοχευμένη αντιπολίτευση απέναντι στους υπουργούς της κυβέρνησης, αφετέρου να προετοιμαστεί ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα με τον φιλόδοξο στόχο της επικράτησης επί της ΝΔ στην επόμενη εθνική κάλπη.

Η ιδιαιτερότητα σε σχέση με τη σημερινή κατανομή ρόλων στη Βουλή, όπου υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας (ΚΤΕ), είναι ότι οι «σκιώδεις υπουργοί» θα έχουν επαφή με τους γραμματείς τομέων στο κόμμα και θα πλαισιώνονται από ομάδες με γνώση και πείρα επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους, ώστε η αντιπολίτευση να είναι συνεχώς άμεση και καταιγιστική. Σε αυτό το πλαίσιο ακούγεται στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Π. Γερουλάνος θα γίνει ο «τσάρος της οικονομίας» στη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια είναι να φτιαχτεί ένα σχήμα, εν είδει αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και θα παρεμβαίνει κριτικά. Ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης που διεκδίκησε την προεδρία θα αξιοποιηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με διακριτό ρόλο (χαρτοφυλάκιο), ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επίσης ήταν υποψήφια, θα αναλάβει καθήκοντα σε τομέα δραστηριότητας του κόμματος. Εξετάζεται πώς θα αξιοποιηθούν στελέχη με σημαντική συμβολή στην κομματική λειτουργία και την επαφή του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, όπως η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ μέχρι πρότινος.

Θα διαμορφωθούν και θέσεις-κλειδιά με πρόσωπα κύρους που έχουν πολιτική και κοινωνική εμβέλεια για να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με ευρύτερο ακροατήριο. Στην πρώτη γραμμή θα είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας. Σημαντικό ρόλο ακούγεται ότι θα έχουν ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Γιώργος Τσούμας, η βουλευτής Κατερίνα Καζάνη, ο Γιώργος Γιάνναρος, οι επί των οργανωτικών Αναστασία Χατζηδάκη και Νίκος Δασκαλάκης κ.ά. Δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν δραστήρια στελέχη άλλων επιτελείων, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, όπως η Αννα Παπαδοπούλου, ο Αντώνης Σαουλίδης κ.ά.

Αντιπολίτευση… δημιουργικής σύγκρουσης

«Αντιπολίτευση υπεύθυνη και συγκρουσιακή» είναι η γραμμή που χαράσσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη κοντά στο ηγετικό επιτελείο. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να εμπεδωθεί πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη φάση λειτουργεί ως οιονεί αξιωματική αντιπολίτευση και στην πορεία ως κόμμα που διεκδικεί πρωταγωνιστικό κυβερνητικό ρόλο. Μάλιστα τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτικής γραφής μετά τις εσωκομματικές εκλογές δόθηκαν με την επιθετική ρητορική του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ και με άμεσα αντανακλαστικά σε ζητήματα αιχμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πυρά της Χαριλάου Τρικούπη στη Βουλή έβαλλαν ευθέως κατά του Μαξίμου και υπουργών της κυβέρνησης σε υποθέσεις όπως η διαρροή ονομάτων της νεοσύστατης Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (το ανέδειξε με βολές κατά του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η υπεύθυνη ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Ν. Γιαννακοπούλου) και η καταγγελία για το ότι παρά τον αποκλεισμό του κόμματος Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές ως συνδεόμενου με την εγκληματική νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, δεν ανεστάλη η κρατική χρηματοδότησή του (ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παν. Δουδωνή και επαναφορά τροπολογίας βάσει της οποίας αναστέλλεται η χρηματοδότηση κόμματος που ο πραγματικός αρχηγός του κατά τον Αρειο Πάγο είναι καταδικασμένος εγκληματίας).

Πολιτική στόχευση και αντι-Δούκα μέτωπο

Οι αλλαγές γίνονται υπό το πρίσμα της συγκρότησης ισχυρής ηγετικής ομάδας και νέας δομής στον κομματικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στον στόχο της αμφίπλευρης διεύρυνσης, από τα αριστερά ως κέντρο – κεντροδεξιά, στο όνομα της πολυσυλλεκτικότητας ενός κόμματος που θέλει να γίνει μεγάλο και κυβερνών. Η δυναμική κορυφαίων στελεχών και των επιτελείων τους όπως αναδείχθηκαν στη μάχη της προεδρίας μεταξύ των έξι υποψηφίων επιβάλλει νέους όρους πιο συμπεριληπτικούς στα κέντρα λήψης των κομματικών αποφάσεων αλλά και στα συλλογικά όργανα. Για την αμφίπλευρη διεύρυνση ο Ν. Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει την πρώην υπουργό Αν. Διαμαντοπούλου (δεξιόστροφη πολιτική) και τον βουλευτή Α΄ Αθήνας Παύλ. Γερουλάνο (κεντροαριστερόστροφη πολιτική) – κι οι δυο είχαν θέσει υποψηφιότητα για πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα έχει ήδη γίνει εμφανές ότι υπάρχει μια συμπληρωματική, αν και ετερόκλητη πολιτικά, σχέση των δύο συνυποψηφίων του Ν. Ανδρουλάκη που διαμορφώνουν εξ αντικειμένου ένα τείχος απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων Χ. Δούκα, αποδυναμώνοντας και απομονώνοντάς τον κομματικά. Προεκλογικά οι επιθέσεις κατά του Δούκα στηρίχθηκαν στην αναβίωση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εντός της Χαριλάου Τρικούπη και τώρα μετεκλογικά εκφράζονται με την προτροπή να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως δημάρχου Αθηναίων, αφήνοντας στο πόδι του στο κόμμα στελέχη του επιτελείου του. Η Αν. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται να εκφράζει το φιλελεύθερο εκσυγχρονιστικό ρεύμα εντός της Χαριλάου και πολύ θα ήθελε να αποτυπωθεί αυτό στα κομματικά όργανα.

Ο Παύλ. Γερουλάνος έχει ζητήσει να γίνει καταστατικό συνέδριο και στη συνέχεια προγραμματικό συνέδριο. Στην ίδια γραμμή είναι η Αν. Διαμαντοπούλου, που καλεί σε συνέδριο για να σχηματοποιηθεί θεσμικά η φυσιογνωμία του κόμματος (πολιτική ταυτότητα) και να αποτυπωθεί στα κομματικά όργανα η «νέα ανθρωπογεωγραφία».

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημ. Documento, Τεύχος 414-Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Διαβάστε επίσης:

Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό τη σκιά των Τεμπών στήνει επικοινωνιακό σόου μπροστά στον Άρειο Πάγο (Video)

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο εχθρός του Ερντογάν – Ήθελε ένα «ανεκτικό Ισλάμ», σκληρή δουλειά και εκπαίδευση

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα

Documento Newsletter