Ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος έφθασε να γίνει μέχρι και τραγούδι με τίτλο «Γεια σου ρε Αλέφαντε» (από «Τα παιδιά της Πάτρας» το 1983), το έφερε έτσι η μοίρα- να φύγει από την ζωή σε ηλικία 81 ετών, την ίδια μέρα που πέθανε το μεγάλο του ίνδαλμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου (23/6/96)…
Σύμφωνα με τον οικογενειακό ιατρό του, Παναγιώτη Χλωροκώστα, που υπογράφει το ιατρικό ανακοινωθέν «ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε σήμερα 23/6/2020 λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη υποστήριξη των θεράποντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όμως, όπως επιθυμούσε την οικεία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του».
Ποιος ήταν ο Νίκος Αλέφαντος
Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων, την ομάδα της συνοικίας του.
Στη συνέχεια αγωνίστηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον Αστέρα Εξαρχείων το 1969. Εργάσθηκε στους περισσότερους από τους ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς.
Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.
Οι θητείες του στον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός ήταν η μεγάλη του αγάπη. Η πρώτη του θητεία ήταν από την 1η Δεκεμβρίου του 1983 μέχρι τις 12 Μαρτίου του 1984 (αγωνιστική περίοδος 1983-1984). Τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς. Σε 14 αγώνες (12 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 9 νίκες, 3 ήττες και 2 ισοπαλίες.
Η δεύτερη θητεία του ήταν η μεγαλύτερη χρονικά, από τις 27 Ιανουαρίου 1994 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1994 (αγωνιστική περίοδος 1993-1994 και ξεκίνημα της περιόδου 1994-1995). Πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν πλέον ο Σωκράτης Κόκκαλης. Σε 19 αγώνες (15 για το Πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο και 1 για το Κύπελλο UEFA) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 11 νίκες, 5 ήττες και 3 ισοπαλίες.
Η τρίτη και πιο επεισοδιακή θητεία του ήταν από τις 19 Μαρτίου 2004 μέχρι τις 31 Μαΐου 2004, και πάλι επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη. Σε 10 αγώνες (7 για το Πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο), ο απολογισμός του Αλέφαντου ήταν 7 νίκες, 1 ήττα και 2 ισοπαλίες.
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει όλα τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα εκτός από το ντέρμπι στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό, το οποίο έληξε με 2–2 με τον Αλέφαντο να χαρακτηρίζει τότε την διαιτησία του Γιώργου Δούρου «κλοπή του αιώνα». Είναι χαρακτηριστικό πως σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις του, ο Αλέφαντος έλεγε και ξανάλεγε για εκείνο το ματς πως έψαχνε τον Δούρο στο τηλέφωνο να του τα ψάλει αλλά εκείνος του κρυβόταν και δεν έβγαινε να του μιλήσει…
Οι ατάκες του
Ήταν τόσο ανοιχτόκαρδος ο Αλέφαντος, τόσο αυθεντικός, που οι ιστορίες θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Ανήσυχος, διάβαζε και παρακολουθούσε μεγάλους ξένους προπονητές, που τους επισκεπτόταν στο εξωτερικό για να μαθαίνει από αυτούς για την τακτική και τα συστήματα τους στο ποδόσφαιρο.
Οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο ήταν ανεκτίμητες. Κι ας μπέρδευε τα ονόματα, τις θέσεις, τα ξενικά που μπήκαν στο σπορ τα τελευταία χρόνια ή που υπήρχαν από παλιά. Καταλάβαινε με τη μία το άθλημα μέσα στο οποίο μεγάλωσε και έζησε. Κατανοούσε αμέσως την κάθε εξέλιξή του. Γιατί το ποδόσφαιρο ήταν η ίδια η ζωή του. Μπορούσε να μιλάει για μπάλα ολόκληρα 24ωρα. Και δεν φοβόταν να πει την άποψη του ακόμη κι αν ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων. Δεν τον ενδιέφερε τι θα έλεγαν για αυτόν…
Οι ατάκες του Αλέφαντου έγιναν λαϊκό βίωμα και έμειναν στην ιστορία. Φράσεις του όπως “τα πάντα όλα” ή “μάθε μπαλίτσα αγόρι μου” λέγονται συχνά πυκνά από μικρούς και μεγάλους, ακόμα και για πράγματα εκτός ποδοσφαίρου! Οι χαρακτηρισμοί του, όπως “ποιος μωρέ; Αυτός είναι αργοκαρούτα”, “αργός σαν γκαζοζέ”, “θα πέσουν και τα τσιμέντα”, “γελάνε και τα τσιμέντα”, “γελάει ο κόσμος”, “αυτός είναι για να σπάει μπετά”, “στούκας”, “κουβαρίστρα πολύ κοντός”, “Τιτίκα” ή «τι να μου πει ο μισοπλέμενος» ή «τι κάνεις ρε Μπάγεβιτς, αγόρι μου», έχουν μείνει στην ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία!
Συλλυπητήρια από παντού
Οι ομάδες της Super League, σύνδεσμοι, σωματεία, παράγοντες, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ελληνα προπονητή. Ορισμένα από αυτά:
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Δηλωμένος υποστηρικτής του δαφνοστεφανωμένου εφήβου, υπηρέτησε την ερυθρόλευκη τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, σε τρεις διαφορετικές περιόδους. O Nίκος Αλέφαντος λάτρεψε και υπηρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Νίκο Αλέφαντε καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες…»
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Από σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός είναι φτωχότερος. Ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε από τη ζωή και άπαντες στην ΚΑΕ Ολυμπιακός εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».
Ανακοίνωση της Θύρας 7: «Χάρος, άλλη Τιτίκα αυτή… Καλό ταξίδι σε έναν ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ της ερυθρόλευκης»!
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο εκλιπών αγωνίστηκε στα τσικό του Παναθηναϊκού, ενώ κατέγραψε και μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα στις 26/2/56 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας»
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Η οικογένεια του ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Αλέφαντου που σήμερα έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι! #RIP»
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης: «Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει… Γεια σου ρε Αλέφαντε… ήσουν παλικάρι»
Η ανακοίνωση της Super League: «Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Αλέφαντος, ως ποδοφαιριστής και ως προπονητής, έχει γράψει τη δική του ιστορία και για δεκαετίες υπηρέτησε πιστά το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας το στίγμα του».