Το Ισραήλ επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση και η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται πιο ανήσυχη από ποτέ για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός περιφερειακού πολέμου
Την προσοχή όλου του κόσμου στο νέο θέατρο των επιχειρήσεων του στρατού του στον νότιο Λίβανο κατάφερε να συγκεντρώσει το Ισραήλ, τόσο με την εντυπωσιακότερη μέχρι σήμερα διπλή μαζική τρομοκρατική επίθεση με τους βομβητές και τους ασυρμάτους όσο και με την κλιμάκωση των βομβαρδισμών από αέρος που ακολούθησε.
Η επιχείρηση της Μοσάντ και της μονάδας πληροφοριών του στρατού Unit 8200 κατά τα φαινόμενα ήταν η εναρκτήρια κίνηση μιας ισραηλινής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ που σχεδιάζεται εδώ και μήνες. Σε τακτικό επίπεδο η μαζική επίθεση με τις παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές επικοινωνίας που σκότωσε περίπου 40 και τραυμάτισε σχεδόν 3.000 άτομα προκάλεσε εκ των πραγμάτων χάος στις τάξεις της σιιτικής οργάνωσης. Ακριβώς αυτό το χάος –παρά το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ εντάθηκαν– εκμεταλλεύτηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις και πέρασαν στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων, σε ένα πρωτοφανές σε ένταση μπαράζ από αεροπορικά πλήγματα σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, υποτίθεται κατά θέσεων της οργάνωσης.
Παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές οι ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ, που είναι κινητοποιημένες εδώ και μήνες, εμφανίζονταν μέσω δηλώσεων του επικεφαλής της βόρειας διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) υποστράτηγου Ορι Γκορντίν έτοιμες «να αλλάξουν την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν έπειτα από επιθεώρηση των στρατευμάτων από τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος ενώ έσκαγαν οι βομβητές στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ δήλωνε ότι ο πόλεμος περνάει σε νέα φάση και μεταφέρεται στον βορρά. Σε άλλες δηλώσεις του ο Γκάλαντ άφησε να εννοηθεί πως έρχεται περαιτέρω κλιμάκωση λέγοντας: «Βαθμιαία η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα».
Το πρόσχημα για την κλιμάκωση είναι ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν ενταθεί ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο με στόχο τη στήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, έχουν αναγκάσει 70.000 Ισραηλινούς να αφήσουν τις εστίες τους στα βόρεια της χώρας. Στόχος της ισραηλινής επιχείρησης σε αυτήν τη φάση υποτίθεται πως είναι η επιστροφή στα σπίτια τους. Προκειμένου να επιτευχθεί, ένα από τα σχέδια των Ισραηλινών, που έχει δει και το φως της δημοσιότητας, είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας άνω των δέκα χιλιομέτρων από την πλευρά του Λιβάνου. Αν το Ισραήλ θελήσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, εκ των πραγμάτων το επόμενο βήμα είναι μια χερσαία εισβολή.
Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στην εβδομάδα η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονες πιέσεις για άμεση αποκλιμάκωση, που όμως, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι μάλλον απίθανο να γίνουν σεβαστές, δεδομένης και της απάντησης από την πλευρά της Χεζμπολάχ, η οποία διά στόματος του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τις κινήσεις του Ισραήλ κήρυξη πολέμου. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η ιρανική ηγεσία, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι κινήσεις των Ισραηλινών εναντίον της Χεζμπολάχ θα λάβουν συντριπτική απάντηση.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι όσο η προσοχή όλων είχε στραφεί στα σύνορα με τον Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τη γενοκτονική σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με αναφορές υπήρξαν εκτεταμένες επιχειρήσεις στην περιοχή μεταξύ της Ράφα και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί σε άλλα σημεία της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.
Διαβάστε επίσης
Τι λένε συνεργάτες του Σαλμά μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ
Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους