Συγκέντρωση μεγάλης ισραηλινής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με τον Λίβανο με εντολή να ετοιμαστεί για χερσαία εισβολή στη γειτονική χώρα
Αντιμέτωπη με το πρελούδιο του τρίτου πολέμου του Λιβάνου βρίσκεται από την εβδομάδα που μας πέρασε η διεθνής κοινότητα. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου όχι μόνο επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τις πιέσεις που δέχεται για αυτοσυγκράτηση και ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει με αφορμή τη σφαγή στη Γάζα, αλλά υπό το πρόσχημα της εξάλειψης της Χεζμπολάχ κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου.
Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμαζόταν να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δημοσιεύματα αποκάλυπταν την τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση που λάμβανε χώρα στο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα, με μακριά κομβόι να μεταφέρουν άρματα μάχης, οπλισμό και στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο. Την ίδια ώρα η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε συνεχή πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό εναντίον θέσεων, υποδομών και προσωπικού/στελεχών της Χεζμπολάχ, προκαλώντας θύματα μεταξύ αμάχων και ένα τεράστιο κύμα εκτοπισμένων.
Μάλιστα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε και το κεντρικό «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στη συνοικία Νταχίγε της Βηρυτού, το οποίο σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν «κρυμμένο» κάτω από κατοικίες, θυμίζοντας την τακτική που χρησιμοποιούν στη Γάζα για να δικαιολογήσουν μαζικές σφαγές αμάχων.
Επισήμως η Βόρεια Διοίκηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) έχει το πρόσταγμα για τέσσερις μεραρχίες και αρκετές ακόμη ταξιαρχίες, όπερ σημαίνει ότι μιλάμε για περισσότερους από 100.000 στρατιώτες. Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ταξιαρχίες έχουν κινητοποιηθεί στο βόρειο Ισραήλ, ενώ την εβδομάδα που πέρασε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκορντίν έδωσε εντολή σε δύο ταξιαρχίες εφέδρων (περίπου 5.000-6.000 στρατιώτες καθεμία) που θεωρούνται εξαιρετικά ετοιμοπόλεμες να ξεκινήσουν προετοιμασίες για εισβολή στον Λίβανο. Παράλληλα άλλες τρεις ταξιαρχίες που ήταν ανεπτυγμένες στη Γάζα μεταφέρθηκαν στον βορρά.
Διεθνείς αντιδράσεις
Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νετανιάχου, ξεκαθάριζαν ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ που ξεκίνησαν με το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα με τους παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές και ασυρμάτους προ δεκαημέρου –παρότι επισήμως δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης– θα συνεχιστούν με πλήρη ισχύ.
Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως και η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων που έφτασαν τα 1.600 πλήγματα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι την περασμένη Παρασκευή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Εφεραν τη γαλλοαμερικανική πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 21 ημερών, την οποία όμως ενώ αρχικά ο Νετανιάχου δέχτηκε, μετά την απέρριψε και στη συνέχεια… πούλησε τρέλα, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει κοινούς στόχους με αυτήν αλλά όχι στην παρούσα φάση.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν αναφορές για μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων προς το μέτωπο. Ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50.000 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, ενώ υπήρχαν αναφορές και για μετακίνηση μεγαλύτερων δυνάμεων και από άλλες χώρες προς τα εκεί. Παράλληλα η Χεζμπολάχ όχι μόνο συνέχισε την εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων κατά του βόρειου Ισραήλ, αλλά ενέτεινε τα διασυνοριακά πλήγματά της.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια χερσαία εισβολή αναμένεται να έχει τεράστιο κόστος τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ, αφού όπως σημειώνουν η ισραηλινή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο εξόδου από τη σύγκρουση αυτή.
Η πρόφαση
Θέλοντας να προσδώσει μανδύα νομιμότητας στις κινήσεις κλιμάκωσης, η ισραηλινή πλευρά άρχισε διαρροές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η επίθεση εναντίον του Λιβάνου δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, αφού στόχος της είναι να επιβάλει τις αποφάσεις του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έβαλε τέλος στον πόλεμο το 2006 και προέβλεπε την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι.