Έντονο είναι το παρασκήνιο στο Κρεμλίνο μετά τη καρατόμηση ενός ακόμη διοικητή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε την αρχιστρατηγία του πολέμου στην Ουκρανία χαίρει της αποδοχής του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ και του ιδρυτή της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκοζίν. Στον αντίποδα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ πλέον βρίσκονται απομονωμένοι στη Μόσχα, καθώς θεωρείται ότι η δυσμενής για τη Ρωσία τροπή του πολέμου οφείλεται στους χειρισμούς τους.
Ο Πούτιν ενώπιον πολιτικού ναρκοπεδίου
Επιλέγοντας τον Σουροβίκιν, ο Πούτιν ενισχύει τη φιλοπόλεμη πτέρυγα της κυβέρνησης του, καθόσον Καντίροφ και Πριγκόζιν υπήρξαν έντονοι επικριτές της στρατιωτικής ηγεσίας, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- το γεγονός πως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για μια νικηφόρα εκστρατεία στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις του Πούτιν για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση του ιδίου, εφόσον συντελεστεί εκ νέου ένα σοβαρό στραβοπάτημα στην Ουκρανία.
Ο στρατηγός Σουροβίκιν, πρώην διοικητής της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη Συρία και ένας εκ των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων στο Λουχάνσκ, θεωρείται κάτι σαν θρύλος ανάμεσα στους Ρώσους. Χαρακτηριστικοί είναι οι πανηγυρισμοί των «στρατιωτικών blogger» στο Telegram, όπου μεταφέρουν και τον ενθουσιασμό των Πριγκόζιν και Καντίροφ. Ο μεν δήλωσε πως «ο Σουροβίκιν είναι ο πιο ικανός διοικητής στον ρωσικό στρατό. (…) Μπορώ να πω πως ο Σουροβίκιν είναι ένας θρυλικός άνθρωπος, γεννήθηκε για να υπηρετεί πιστά την Πατρίδα». Ενώ ο δε, ανέφερε ότι «μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση πως είναι ένας αληθινός στρατηγός και πολεμιστής (…) ο στρατός τώρα είναι σε ασφαλή χέρια».
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την σημαντική ήττα των Ρώσων στη πρόσφατη μάχη του Λιμάν από τους Ουκρανούς, ο Καντίροφ είχε καταφύγει δημόσια εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, αναφέροντας ακόμη και ονοματεπώνυμα στρατηγών που έκρινε ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τους τελευταίους τρεις μήνες ο Πριγκόζιν που έχει επισκεφτεί ρωσικές φυλακές, αναζητώντας μισθοφόρους για την εταιρεία του, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αναμένοντας μια νέα κλιμάκωση
Επί της ουσίας όμως, η τοποθέτηση Σουροβίκιν σηματοδοτεί την άρδην αλλαγή των συσχετισμών εντός του Κρεμλίνου αλλά και την κλιμάκωση του πολέμου. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθεί το επίπεδο της βίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα διεξάγεται τη Δευτέρα στον απόηχο του θεαματικού σαμποτάζ στη γέφυρα της Κριμαίας. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντίμτρι Μεντβέντεφ είχε απειλήσει τους Ουκρανούς με Αρμαγεδδώνα εφόσον χτυπήσουν τη συγκεκριμένη γέφυρα.