Για τη «μητέρα όλων των μαχών», όπως χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται και η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να το παίρνει επάνω του και να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να πείσει ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με tweet στο οποίο αναφέρει: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος.
Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. pic.twitter.com/FBzYhB4BxM
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2021
Παράλληλα, και είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στην πολιτική διαχείριση, το Μέγαρο Μαξίμου διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο ειδικό προπαγανδιστικό βιντεάκι που εμφανίζει τον παράδεισο στον οποίο θα ζουν οι εργαζόμενοι μετά το νομοσχέδιο του γνωστού για την ευαισθησία του για τα εργασιακά, αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη… Το έδαφος προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης με «σεμινάρια στους βουλευτές του κόμματος» στους οποίους κυρίως επισημαίνει το τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε για τους εργαζόμενους ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στη κυβέρνηση και λειτουργούσε βέβαια υπό το ασφυκτικό καθεστώς επιτήρησης. Περισσότερο τα «μαθήματα» είναι στοχευμένα σε μία πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ παρά στην υπεράσπιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο εξοφλεί γραμμάτια της κυβέρνησης έναντι των ισχυρών της συμμάχων και δη του ΣΕΒ. Κυρίως όμως είναι αποκαλυπτικό των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων της κυβέρνησης που επιμένει σε μία ανάπτυξη τριτοκοσμικού τύπου, βασισμένη στην υπερ-εκμετάλλευση των εργαζομένων και στον περιορισμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων με αντίστοιχη επιβάρυνση του επιπέδου ζωής. Η εκλογική στόχευση δεν είναι έξω από το πρίσμα της κυβέρνησης. Δεν παραγνωρίζει ότι θα αυξηθεί η δυσαρέσκεια στα κοινωνικά στρώματα στην βάση της κοινωνικής πυραμίδας, τα οποία θεωρεί ότι ούτως ή άλλως δεν είναι το δικό της κοινό ψηφοφόρων. Απεναντίας εκτιμά ότι θα κερδίσει εκτός από την στήριξη του ΣΕΒ, που είναι δεδομένη και ένα τμήμα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα προσπαθήσει να καλύψει μέρος της ζημιάς από την οικονομική κρίση με το χαμηλό επίπεδο της εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι ένας ακόμη τομέας που δείχνει τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί τους ανέμους που φυσούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, κυρίως στις ΗΠΑ και υποδεικνύουν μια στροφή σε κευνσιανές πολιτικές και σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και όχι την περαιτέρω απορρύθμισή του.