Οι New York Times την Πέμπτη (5/5) δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ που αποδείκνυε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν κρίσιμες πληροφορίες στους Ουκρανούς που οδήγησαν στην θανάτωση πολλών Ρώσων στρατηγών.
Σύμφωνα με το Κίεβο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 12 στρατηγοί έχουν σκοτωθεί από ενέργειες του ουκρανικού στρατού. Από τη μεριά τους οι Ρώσοι έχουν επιβεβαιώσει μόλις δύο περιπτώσεις (Αντρέι Σουχοβέτσκι και Βλαντίμιρ Φρολόφ) και για τις υπόλοιπες εξανίστανται είτε κρατούν μία ύποπτη σιγή ιχθύος.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πληροφόρησαν στον ουκρανικό στρατό για τη θέση της ρωσικής ναυαρχίδας «Μόσχα». Οι Ουκρανοί εξοπλισμένοι με αυτή την πληροφορία και έχοντας στο οπλοστάσιο τους αντιπλοϊκούς πυραύλους «Neptune» χτύπησαν το καταδρομικό και το βύθισαν στις 14 Απριλίου, ανοιχτά της Οδησσού.
Συν τοις άλλοις, από την πρώτη μέρα του πολέμου στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας ίπτανται 1 ή 2 μη επανδρωμένα αεροχήματα RQ-4B Global Hawk που έχουν απογειωθεί είτε από την βάση της Σούδας είτε της Κατάνιας, μεταδίδοντας σε ζωντανή μετάδοση την εικόνα του πεδίου στους Αμερικανούς και πιθανόν στους Ουκρανούς.
Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση ενός μέγα-πακέτου αμυντικής συνδρομής συνολικού ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πόροι του πακέτου περιλαμβάνουν χρήματα για την αγορά αντιαρματικών όπλων, πυροβολικού, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης. Το παραπάνω ποσό θα προστεθεί στα προηγούμενα μικρότερα πακέτα βοήθειας, φέρνοντας το ύψος της συνολικής συνδρομής στα 46.6 δις δολάρια. Το μέγεθος της βοήθειας είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνάει σχεδόν κατά 8 φορές το μέγεθος του ουκρανικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021 και ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του ρωσικού αμυντικού προϋπολογισμού (65,9 δισ. δολάρια).
Όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται η εκπαίδευση που προσφέρει ο αμερικανικός στρατός σε Ουκρανούς σε γερμανικό έδαφος. Η εκπαίδευση γίνεται σε δυτικά οπλικά συστήματα που ο ουκρανικός στρατός δεν γνωρίζει, μιας και το οπλοστάσιο του είναι σοβιετικής προέλευσης και αρχιτεκτονικής. Ενώ κρίνεται απαραίτητος μιας και το οπλοστάσιο που καταφθάνει στην Ουκρανία είναι δυτικής προέλευσης, αφού οι απώλειες του σοβιετικού οπλοστασίου είναι δυσαναπλήρωτες.
Η στάση των ΗΠΑ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ανάσχεσης της Ρωσίας και της «αποδυνάμωσης» της, όπως παραδέχθηκε και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Βέβαια, μια τέτοια θέση μόνο την ειρήνη δεν εξυπηρετεί, αλλά τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος δοκιμάζονται και φτωχοποιούνται ως αποτέλεσμα του θερμού ανταγωνισμού Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.