«Καίγονται» η μια πίσω από την άλλη οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες στον Δήμο Θεσσαλονίκης μόλις βγαίνουν –με τη σφραγίδα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη– από τον… φούρνο της πολιτικής ζύμωσης.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν στελέχη από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης τα οποία όχι μόνο δεν επιζητούν «γαλάζιο» χρίσμα αλλά εμφανίζονται έτοιμα να πορευτούν χωρίς τις ευλογίες της Πειραιώς. Οι ιδιαιτερότητες στην πόλη διαμορφώνουν ένα πολιτικοοικονομικό χαρμάνι που συντονίζεται με ένα sui generis μοντέλο τοπικής διοίκησης.
Υπάρχουν ισχυροί παράγοντες της σκληρής Δεξιάς και επιχειρηματικοί κύκλοι με εθνικιστικά χαρακτηριστικά απέναντι σε καραμανλικούς και λίγα ανερχόμενα στελέχη κοντά στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ από την άλλη διατηρείται, αν και τρωθείσα, η έστω και από κεκτημένη ταχύτητα δυναμική Μπουτάρη.
Δεν εισακούστηκαν οι φωνές που προειδοποιούσαν από νωρίς ότι το ζήτημα της επιλογής υποψηφίου πρέπει να κλείσει σύντομα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της νεοδημοκρατικής ήττας στον δήμο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πόσο μάλλον που η απλή αναλογική που έφερε ο «Κλεισθένης» ανοίγει την όρεξη σε πολλά δημοτικά σχήματα που θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν με τους δυο πρώτους τη δεύτερη Κυριακή για επιλογή δημάρχου (με ανταλλάγματα σε αντιδημαρχίες και θέσεις στη διοίκηση).
Το πρώτο πλήγμα
Για το επιτελείο Μητσοτάκη ήταν πλήγμα η ηχηρή η άρνηση του 58άχρονου δικηγόρου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, νυν δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ. Ο δήμαρχος Πυλαίας είχε θέσει ως προϋπόθεση να υπάρξει συντονισμός ώστε να εκπροσωπήσει ενιαία τον συντηρητικό χώρο. Σε αυτό δεν είχε δοθεί έμφαση σε κεντρικό επίπεδο. Ανθρωποι που είχαν θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος για να το εκπροσωπήσουν σε τοπικό επίπεδο έβλεπαν ότι παιζόταν ένα παιχνίδι… καθυστερήσεων σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες στελεχών που δρουν σε διαφορετικά εσωκομματικά στρατόπεδα.
Στραπατσάρισμα της τακτικής του «γαλάζιου» επιτελείου αποτέλεσε η απόφαση του πρώην υπουργού της ΝΔ και παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Γιώργου Ορφανού να είναι υποψήφιος δήμαρχος χωρίς να ζητήσει ούτε να περιμένει επίσημη στήριξη από τη ΝΔ. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του επιτάχυνε τις αποφάσεις Καϊτετζίδη, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.
Στο μεταξύ ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, που υπήρξε σημαντικό στέλεχος της ΝΔ, έχει εκφράσει τη διάθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Δεν τον πτόησαν οι δικαστικές εκκρεμότητες για υποθέσεις διαχείρισης από την εποχή που ήταν νομάρχης. Πάντως από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο πολιτικό μόρφωμα από τον χώρο της Δεξιάς ή εθνικιστικό που θα δώσει στήριξη.
Δεν είναι «ζεστός» ο Ζαγοράκης
Σε αυτό το πλαίσιο, το στενό μαρκάρισμα στον ευρωβουλευτή και θρυλικό αρχηγό της εθνικής ποδοσφαίρου του Euro 2004 Θοδωρή Ζαγοράκη δεν έχει τελειώσει, αν και ο ίδιος δεν κρύβει ότι στις Βρυξέλλες έχει ακόμη έργο να επιτελέσει… «Γαλάζια» στελέχη κρίνουν ότι η εμπλοκή και το μπέρδεμα που επικρατούν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πλέον χαμένη υπόθεση, ως προς τις εσωκομματικές ισορροπίες που αναζητά, την ανακατάταξη στο στελεχιακό δυναμικό σε επίπεδο δημοτικής παράταξης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αντιπαραβάλλουν μάλιστα τον τρόπο που ξεκαθαρίστηκαν οι υποψηφιότητες του Δήμου Αθηναίων (Κώστας Μπακογιάννης) και της περιφέρειας Αττικής (Γιώργος Πατούλης).
Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) Πάρις Μπίλλιας. Αν και είχε συζητήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη, το «γαλάζιο» επιτελείο τις «πάγωσε» και κάλεσε τον πολιτικό μηχανικό να μην προχωρήσει. Αυτό έγινε τις ημέρες που η ΝΔ έδωσε στον Καϊτεζίδη το χρίσμα. Και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος εδώ και καιρό είχε εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος, υπό την προϋπόθεση γρήγορων αποφάσεων, δεν προωθήθηκε.
Ακούγεται και το όνομα του δημοτικού συμβούλου της «γαλάζιας» δημοτικής παράταξης Εντάξει Δημήτρη Κούβελα. Δικηγόρος, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει συντεταγμένα τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αρχιτέκτονας και δημοτικός σύμβουλος, επίσης στο μέλος του Εντάξει, Σωκράτης Δημητριάδης.
Ομως από την παράταξη Εντάξει προέκυψε η υποψηφιότητα του 36άχρονου δικηγόρου Μάκη Κυριζίδη, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος, διετέλεσε γενικός γραμματέας Ενωσης Ποντίων Μακεδονίας και μέλος του ΓΣ Ηρακλής.
Και στο… βάθος Παπαμιμίκος
Σημαντική εξέλιξη για τα τεκταινόμενα θα είναι η απόφαση, εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί, να μετέχει ως υποψήφιος δήμαρχος ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τα τελευταία τρία χρόνια ο 37χρονος δικηγόρος έχει ρίξει το βάρος στον επαγγελματικό τομέα, με δικηγορικό γραφείο και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οπως λένε συνομιλητές του, ο Παπαμιμίκος ούτε ζήτησε ούτε θα ζητήσει χρίσμα της ΝΔ αν αποφασίσει να κατέβει στις δημοτικές εκλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση το αυτοδιοικητικό σχήμα θα είναι πολυσυλλεκτικό και θα αποτελεί ένα είδος Νέας Πρωτοβουλίας, αλά Μπουτάρη…
Μεταξύ άλλων, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο 53χρονος αντιστράτηγος εν αποστρατεία πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης. Είναι γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).
Με την παράταξη Πρώτα η Πόλη μας – Συνέργεια θα διεκδικήσει τη δημαρχία ο 61χρονος χειρουργός-ουρολόγος Χάρης Αηδονόπουλος, συντονιστής κοινωνικής συνοχής και μεταναστευτικού – προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στους υποψηφίους προστέθηκε και ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη). Επίσης στο προσκήνιο των υποψηφιοτήτων είναι η εκλεγμένη με τη δημοτική παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή την περίοδο 2010-14 Μαρία Ιωαννίδου (Δημοκρατική Συμμαχία). Αν και έχει δηλώσει παρών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Μακεδονία TV Στέργιος Καλόγηρος δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε επίσημη ανακοίνωση.
Ο γρίφος Μπουτάρη θα λυθεί
Η κάθοδος ή όχι του Γιάννη Μπουτάρη αποτελεί κλειδί για τις εξελίξεις. Υπάρχουν επίδοξοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου από όλο το πολιτικό φάσμα οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή, ενώ άλλοι ήδη προετοιμάζονται για να έχουν καλύτερη θέση εκκίνησης σε περίπτωση που ο νυν δήμαρχος δεν επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία.
Στελέχη της ΝΔ λένε και ξαναλένε ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει υποστεί τη φθορά της πολυετούς θητείας στο πόστο του δημάρχου, με αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων του και με νέες εν ευθέτω προς άλλες κατευθύνσεις. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι του πρώην αντιδημάρχου του και προερχόμενου από τη ΝΔ Κωνσταντίνου Ζέρβα (υποψήφιος Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015). Ο 36άχρονος δικηγόρος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και ήδη συγκροτεί συνδυασμό.
Ωστόσο παράγοντες στην πόλη βλέπουν πολύ πιθανό ο Γιάννης Μπουτάρης να διεκδικήσει εκ νέου τον θώκο, προετοιμάζοντας στη συνέχεια την επόμενη ημέρα και δίνοντας το «δακτυλίδι» μέσα από τις διαδικασίες της παράταξής του. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να λειτουργήσει συνεκτικά και συγκολλητικά, αποτρέποντας δημοτικούς συμβούλους του να αποχωρήσουν αναζητώντας θέση σε άλλα ψηφοδέλτια. Μάλιστα το σενάριο της παραμονής του «εικονογραφήθηκε» από εκείνους που στοιχηματίζουν σ’ αυτό. «Ορίστε» είπαν όταν είδαν τη φωτογραφία που ανέβασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο Twitter η οποία εμφάνιζε τον ίδιο δίπλα στον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί επρόκειτο για τυχαία συνάντηση στο αεροδρόμιο που απαθανατίστηκε) και τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο. «Οι τρεις σωματοφύλακες της Θεσσαλονίκης» έγραψε ο Μπουτάρης και έδωσε αφορμή για να καλπάσει η φαντασία πολλών.
Ο 76χρονος δήμαρχος συμπληρώνει οκταετία ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής στη Θεσσαλονίκη έχοντας νικήσει σε δύο συνεχόμενες εκλογές, το 2010 και το 2014. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει. Κατά δήλωσή του, η προεκλογική περίοδος αρχίζει τυπικά στις 6 Νοεμβρίου και ουσιαστικά το σήμα εκκίνησης θα δοθεί μετά τις 28 Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της παράταξής του, της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη.
Σε ετοιμότητα το ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω της επικεφαλής του Φώφης Γεννηματά, έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει τον Γ. Μπουτάρη, ενώ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει εκφραστεί η στήριξη στο πρόσωπό του ήδη από τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών εναντίον του.
Ομως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι χρειάζεται ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο. Ηδη προέκυψε ένα αυτοδιοικητικό δίδυμο το οποίο προβάλλει ότι συνδυάζει πολιτικά στοιχεία με προέλευση από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από τη μια και ηλικιακή βεντάλια εκπροσώπησης της νέας και της παλιότερης γενιάς. Ο 66άχρονος Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και ο 38άχρονος Νίκος Νυφούδης, πολιτικός επιστήμονας, επιχειρηματίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, συγκροτούν ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα.
Πάντως, σε περίπτωση που δεν κατέλθει εκ νέου ο Μπουτάρης περιπλέκεται η υπόθεση. Το Ποτάμι εμφανίζεται θετικό σε στήριξη του στελέχους του Νίκου Νυφούδη. Ομως το Κίνημα Αλλαγής θα συναρτήσει τις επιλογές του και από τις καραμπόλες που μπορεί να προκύψουν στις υποψηφιότητες για το Ευρωκοινοβούλιο και τις εθνικές εκλογές. Το όνομα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή έχει ακουστεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αν και η ίδια δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Η παρουσία της θα μπορούσε να αποδιοργανώσει και τη «γαλάζια επετηρίδα» μια και πολλοί θεωρούν ότι έχει… γκελ στη ΝΔ, λόγω των τοποθετήσεών της αλλά και των καλών σχέσεων με το ηγετικό επιτελείο της παράταξης.
Υπερκομματικό σήμα
Αποδεσμεύονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση μη καθόδου Μπουτάρη. Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο αυτό (και όχι μόνο) δεν περιορίζεται στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), με επικεφαλής την καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Ρία Καλφακάκου. Παράλληλα ακούγεται ηχηρά το όνομα της 30χρονης υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τρόπος που η Νοτοπούλου χειρίστηκε την επιλογή του νέου προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας καταγράφηκε ως προσπάθεια να δηλώσει αποφασιστικότητα αλλά και να εκπέμψει σήμα «υπερκομματικό» και αναπτυξιακό, ενισχύοντας το προφίλ της. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη ότι επέλεξε για τη θέση αυτή ένα «μη κομματικό» πρόσωπο, τον επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκο Λουφάκη.
Την ίδια ώρα, διεργασίες γίνονται και στον χώρο της οικολογίας, όπου ξεκινούν συζητήσεις για προγραμματικές θέσεις και συγκρότηση ψηφοδελτίου. Στις διαδικασίες μετέχει και ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.