Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του. Στη διάρκεια της ψήφισης των μέτρων κατά της πανδημίας στη Βουλή των Κοινοτήτων 99 Τόρηδες βουλευτές αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν «κατά», για να διαμαρτυρηθούν τόσο για την κακή διαχείριση της πανδημίας όσο και για τα σκάνδαλα των τελευταίων εβδομάδων που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό. Μάλιστα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι γίνονται ήδη συζητήσεις για καρατόμηση του Τζόνσον.
Κοινοβουλευτική ανταρσία
Το… παλιρροϊκό κύμα της Ομικρον ήδη σαρώνει απ’ ό,τι φαίνεται καθώς μόνο μέσα στην εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ αναμένεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος που προσβάλλει τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Τζόνσον υποσχέθηκε μια σειρά από ενέργειες.
Κατ’ αρχάς, να εμβολιαστεί κάθε ενήλικος πολίτης. Ομως η αθρόα συρροή πολιτών βρήκε απροετοίμαστο το σύστημα υγείας, με τις ατελείωτες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα να υπογραμμίζουν με εμφατικό τρόπο τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να κάνει έκκληση για εθελοντές! Κατά δεύτερον, την επιβολή εμβολιαστικών διαβατηρίων για τη μετακίνηση, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.
Εύκολα συνάγεται λοιπόν ότι η ανταρσία των 99 βουλευτών είναι ευθεία βολή στον Τζόνσον η οποία αμφισβητεί την ικανότητά του να ηγείται του κόμματος και της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο πέρασε άνετα από τη Βουλή με τη θετική ψήφο των Εργατικών. Ομως ο αριθμός των «ανταρτών» βουλευτών ξεπερνά κατά πολύ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τζόνσον με 79 βουλευτές και τους 56 που χρειάζονται για να κινήσουν διαδικασία για ψήφο δυσπιστίας. Ετσι, προκύπτει η εύλογη απορία πόσο αποφασιστικός θα αποδειχθεί ο Τζόνσον στο μέλλον εάν χρειαστεί να περάσει μέτρα που είναι αντιδημοφιλή στο κόμμα του.
Εμφανής δυσαρέσκεια
Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει συσσωρευτεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από αποκαλύψεις που υπονομεύουν το κύρος του. Πέρα από την κριτική που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας, το σκάνδαλο λόμπινγκ που αποκαλύφθηκε για τον Συντηρητικό βουλευτή Οουεν Πάτερσον ανάγκασε τον Τζόνσον να επιχειρήσει –υποχωρώντας αργότερα– να αλλάξει την κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας, ενέργεια που προκάλεσε το πρώτο μεγάλο κύμα εσωκομματικής αγανάκτησης. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για το πάρτι που έγινε πέρυσι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια σκληρού lockdown, οι οποίες πρόσθεσαν… το κερασάκι στην τούρτα.
Ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Τερέζα Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις είναι «πληγές που προκαλούμε οι ίδιοι στο κόμμα μας», δείχνοντας ως υπεύθυνο εμμέσως πλην σαφώς τον Μπόρις Τζόνσον. Επειτα από ερώτηση για την πιθανότητα αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα ο Μπάργουελ απάντησε ότι «γίνονται αυτές οι συνομιλίες, οι βουλευτές μου έχουν μιλήσει γι’ αυτό». Επίσης, αναφορές στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για επαφές της υπουργού Εξωτερικών και αγαπημένου παιδιού της Δεξιάς Λιζ Τρους με βουλευτές για να προετοιμάσει το έδαφος σε μια ενδεχόμενη κούρσα προς την ηγεσία.