Ο Μπομπ Φόσι με το μιούζικαλ «Η παράσταση αρχίζει» παρουσιάζει τη ζωή του

Ο Μπομπ Φόσι με το μιούζικαλ «Η παράσταση αρχίζει» παρουσιάζει τη ζωή του

Ίσως το πιο αγαπημένο μιούζικαλ για εκείνους που δεν… τρελαίνονται για τα μιούζικαλ να είναι το «Η παράσταση αρχίζει» του Μπομπ Φόσι, που ξαναβγαίνει στις ελληνικές αίθουσες.

Μανιώδης καπνιστής, εθισμένος στις ουσίες και το αλκοόλ, αθεράπευτος γυναικάς, εργασιομανής και εγωκεντρικός όσο δεν πάει άλλο, ο περίφημος Μπομπ Φόσι κατάφερε σε κάποιο σημείο της ζωής του να ισορροπεί άψογα μεταξύ Μπρόντγουεϊ και Χόλιγουντ. Η χρυσή εποχή του ήταν οι αρχές των 70ς όπου μεγαλούργησε στη θεατρική σκηνή με το μιούζικαλ «Σικάγο» ενώ ταυτόχρονα το κινηματογραφικό του «Καμπαρέ» με τη Λάιζα Μινέλι έγινε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Όσκαρ κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα του πρώτου «Νονού»!

Ο Ρόμπερτ Λούις Φόσι γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1927 στο Σικάγο. Διάσημος αμερικανός ηθοποιός, χορογράφος, χορευτής και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών έργων έγινε γνωστός κυρίως για τη καινοτόμα δουλειά του σε διάσημα μιούζικαλ με έμφαση σε πρωτοποριακές τζαζ χορογραφίες. Έλαβε πολλές διακρίσεις: εκτός από το Όσκαρ και το BAFTA για το «Καμπαρέ» κέρδισε ακόμη τρία Primetime Emmy Awards και 9 βραβεία Tony.

Ο Φόσι ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στα μιούζικαλ «Call Me Mister» (1947), «Billion Dollar Baby» (1951) και «Pal Joey» (1952). Μεταπήδησε στη σκηνοθεσία και τη χορογραφία σπουδαίων μιούζικαλ όπως το «The Pijama Game» (1954), το «Damn Yankees» (1955), το «Redhead» (1959), το «Little Me» (1963) και φυσικό το κορυφαίο του, το «Sweet Charity» (1966) το οποίο θα το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το 1969 με την Σίρλεϊ Μακ Λέιν στον κεντρικό ρόλο. Με το κινηματογραφικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του θα γνωρίσει επιτυχία φτάνοντας μέχρι και τα όσκαρ όπου είχε τρεις υποψηφιότητες, ενώ το περίφημο χορευτικό με την καταπληκτική Σούζαν Τσάρνι θα γράψει ιστορία.

Ακολούθησε η επιτυχία του «Καμπαρέ» το 1972 με τα 8 βραβεία Όσκαρ για να βρεθεί ο Φόσι και πάλι υποψήφιος για το βραβείο σκηνοθεσίας με το «Λένι ο βρωμόστομος» το 1974 (αυτή την φορά ο Κόπολα ήταν ο νικητής για το «Νονό 2») ενώ το 1980 ο Φόσι προτείνεται για τρίτη φορά για το βραβείο σκηνοθεσίας χάρη στο «All That Jazz» βρίσκοντας και πάλι αντίπαλο του τον Κόπολα («Αποκάλυψη τώρα») αλλά θα χάσουν και οι δύο το βραβείο από τον Ρόμπερτ Μπέντον του «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Εκείνη τη χρονιά το «All That Jazz» («Η παράσταση αρχίζει») κέρδισε 4 όσκαρ, ενώ είχε κατακτήσει και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών ένα χρόνο νωρίτερα, τον οποίο μοιράστηκε με το «Καγκεμούσα» του Κουροσάουα.

Με το φιλμ αυτό που βασιζόταν στην πραγματική περιπέτεια υγείας του (έπαθε έμφραγμα την εποχή που γύριζε το «Λένι») ο Φόσι δημιούργησε ένα αξεπέραστο μοντέρνο στυλ αλλά και μια συναρπαστική παραβολή πάνω στα όρια ζωής, καλλιτεχνίας και θανάτου.

Κεντρικός ήρωας του φιλμ είναι ο Τζο Γκίντεον (ο Ρόι Σάιντερ στην κορυφαία ερμηνεία του), πετυχημένος χορογράφος και σκηνοθέτης στο Μπρόντγουεϊ και στο Χόλιγουντ που προετοιμάζει πυρετωδώς το επόμενο μιούζικαλ και την επόμενη ταινία του. Όμως παθαίνει καρδιακή προσβολή και καταλήγει στο νοσοκομείο, όπου καθώς βλέπει τη ζωή του να κρέμεται πλέον από μια κλωστή, θυμάται το παρελθόν, στοχάζεται τη φιλοσοφία της τέχνης του και αξιολογεί τις επιλογές που έκανε στην προσωπική διαδρομή του.

«Όποτε σκέφτομαι το φιλμ μου έρχονται δάκρυα στα μάτια» έγραφε ο κριτικός του Chicago Reader, ενώ το Fiction Magazine θεωρούσε το έργο του Φόσι ως «ένα από τα μεγαλύτερα Αμερικανικά φιλμ που έγιναν ποτέ». Ακόμη κι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπέκυψε στην άγρια γοητεία της δημιουργίας του Φόσι με την φράση «ίσως η καλύτερη ταινία που έχω δει ποτέ». Το φιλμ «Η παράσταση αρχίζει» παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 11 Ιουλίου σε διανομή Riviera.

Διαβάστε επίσης:

Οι Σκιαδαρέσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παλαιστίνη και καταχειροκροτούνται (Video)

Έφυγε από τη ζωή η Σέλεϊ Ντιβάλ που πρωταγωνίστησε στη «Λάμψη» με τον Τζακ Νίκολσον

Art Space Pythagorion – H νέα έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου και της Ιόλης Τζανετάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter