Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση κατά σχεδόν 50% των όπλων που έχουν στα χέρια τους πολίτες και έχουν καταγραφεί από την αστυνομία μετά την άνοδό του στην εξουσία, παρότι το σχέδιο νόμου που είχε προτείνει για την οπλοκατοχή αμβλύνθηκε σε σημαντικό βαθμό από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο.
«Ο αριθμός των καταγεγραμμένων πυροβόλων όπλων αυξήθηκε κατά 50% αυτή τη χρονιά σε σύγκριση με το 2018», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του Κράτους μέσω Twitter την Κυριακή.
«Σύμφωνα με τους “ειδικούς”, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών θα έπρεπε να έχει αυξηθεί στη Βραζιλία, αλλά στην πράξη, μειώθηκε κατά 22%», πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος.
Η εφημερίδα Folha de S. Paulo έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο η αστυνομία καταχώρισε 70.800 νέα πυροβόλα όπλα, έναντι 47.600 το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή έναν αριθμό αυξημένο κατά τουλάχιστον 48%.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρωποκτονιών, η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί στατιστικές σε εθνικό επίπεδο, όμως ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 ανέφερε τον Οκτώβριο ότι μειώθηκε κατά 22% τους οκτώ πρώτους μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με βάση δεδομένα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από κάθε Πολιτεία.
Στην ανάρτησή του στο Twitter, που συνόδευσε με μια φωτογραφία του την εποχή που ήταν αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο Μπολσονάρου πρόσθεσε ότι «εξαρτώμαι από το κοινοβούλιο για να επεκταθεί η οπλοκατοχή και η οπλοφορία των πολιτών».
Για τους «καλούς»
Σε όλη του την μακρά πολιτική καριέρα, ο Μπολσονάρου τασσόταν πάντα υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία για τους «καλούς».
Τον Νοέμβριο, το σχέδιο νόμου για τα πυροβόλα όπλα που εισηγήθηκε εγκρίθηκε, αλλά με πολλές διατάξεις του αμβλυμένες, από τη Βουλή.
Στο κείμενο που εγκρίθηκε, που θα υποβληθεί στη Γερουσία για την οριστική έγκρισή του, η φιλελευθεροποίηση των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία δεν αφορά παρά μόνο τους κυνηγούς, τους αθλητές της σκοποβολής και τους συλλέκτες.
Ο Μπολσονάρου ήθελε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, από τους δασοφύλακες ως τους δικαστικούς κλητήρες και από τους αστυνομικούς της τροχαίας ως τους οδηγούς φορτηγών δημόσιας χρήσης, να μπορούν να οπλοφορούν σε δημόσιους χώρους.
Το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του, ο αρχηγός του Κράτους υπέγραψε σειρά διαταγμάτων για το θέμα, εκχωρώντας το δικαίωμα της οπλοφορίας σε οδηγούς, δικηγόρους, αγρότες, ακόμα και στους δημοσιογράφους. Αλλά αναγκάστηκε να βάλει την όπισθεν όταν τα μέτρα που προώθησε ανακλήθηκαν από τη Γερουσία και αμφισβητήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Βραζιλία συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα λόγω της εγκληματικότητας σε διεθνές επίπεδο: το 2018, στη χώρα καταγράφηκαν 57.000 ανθρωποκτονίες.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν ακόμη πιο υψηλός χωρίς την τρέχουσα βραζιλιάνικη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία, που παραμένει εξαιρετικά περιοριστική.
Ο πρόεδρος Μπολσονάρου και τρεις γιοι του, επίσης πολιτικοί, ουδέποτε έκρυψαν το πάθος τους για τα όπλα — αναρτούν συχνά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους με τουφέκια μεγάλων διαμετρημάτων.
Ο σημερινός αρχηγός του κράτους είχε μάλιστα δηλώσει στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο εβδομαδιαίο περιοδικό Veja πως ακόμη κι όταν πέφτει για ύπνο, έχει πάντα σε σημείο που να μπορεί να το πιάσει εύκολα ένα γεμάτο πιστόλι — ακόμα και μέσα στο προεδρικό μέγαρο.