Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στην Μέση Ανατολή – Πιέσεις για εκεχειρία

Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στην Μέση Ανατολή – Πιέσεις για εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ωθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση μαχητών Χαμάς στο Ισραήλ η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μαχητών Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με ηγέτες της περιοχής τη σημασία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τρόπους κατάρτισης ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς και το πώς θα επιτευχθεί διπλωματική επίλυση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν θα ξεκινήσει με το Ισραήλ, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν αναφέρθηκε στους άλλους προορισμούς.

«Σε όλη την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα συζητήσει τη σημασία να οδηγηθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε ένα τέλος, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και μετριάζοντας την οδύνη του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της περιόδου μετά τη σύγκρουση και θα τονίσει την ανάγκη να χαραχθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξανακτίσουν τις ζωές τους», ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, και πολλοί άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν πει πως θα ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ του Σινουάρ, που θεωρούνταν ο ιθύνων νους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη πει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και αναλυτές λένε ότι μπορεί να προτιμά να περιμένει μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, και να δοκιμάσει την τύχη του με τον επόμενο πρόεδρο, είτε τη Χάρις είτε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Νετανιάχου έχει στενές σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων τροφίμων, φαρμάκων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, υγειονομικοί αναφέρουν ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών εφοδίων για τη φροντίδα ασθενών στα τρία εναπομείναντα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στην περιοχή.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 253 οδηγήθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Ο πόλεμος του Ισραήλ, που ακολούθησε, κατέστρεψε τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42.500 ανθρώπους, με άλλους 10.000 να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Γάζας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter