Ο Μπελέρης διχάζει Ελλάδα και Αλβανία προκαλώντας την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δεξιά, περιμένει να καλωσορίσει τους άλλους ηγέτες, καθώς ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει προς το κτίριο μιας συνόδου κορυφής στα Τίρανα, Αλβανία, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Αλβανίας για να συζητήσουν την πορεία προς την ένταξη στο μπλοκ για τις έξι χώρες της περιοχής. (AP Photo/Franc Zhurda)

Η πρόσφατη εκλογή του Έλληνα ευρωβουλευτή που είναι φυλακισμένος στην Αλβανία ανάβει τα διπλωματικά αίματα, αναφέρει άρθρο της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Αλβανία δεν είναι μέσα στην Ε.Ε. ώστε να ισχύσει η ασυλία του ευρωβουλευτή.

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο Έλληνας εκλεγμένος δήμαρχος της αλβανικής πόλης Χιμάρα, γιόρτασε την εκλογή του ως Έλληνα ευρωβουλευτή με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε αλβανική φυλακή.

Ο Μπελέρης είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής που βρισκόταν στη φυλακή όταν εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Τον Μάιο του 2023, ο Μπελέρης – ο οποίος ανήκει στην ελληνική μειονότητα της περιοχής – εξελέγη δήμαρχος της παραλιακής πόλης στην αλβανική ριβιέρα μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του για εξαγορά ψήφων. Ο Μπελέρης νίκησε τον αντίπαλό του με 19 ψήφους, αφού φέρεται να προσέφερε 40.000 αλβανικά λεκ (355 ευρώ εκείνη την εποχή) για να αγοράσει οκτώ ψήφους

Αυτόν τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Την Τρίτη θα προσέλθει στο δικαστήριο για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του – η οποία, όπως λέει, ήταν ψευδής και πολιτικά υποκινούμενη.

“Δεν περιμένω ότι το δικαστικό αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο”, δήλωσε στο POLITICO σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω τηλεφώνου από τη φυλακή. Θεωρώντας ότι ο δικαστής της υπόθεσής του είναι πολιτικός διορισμένος, προβλέπει ότι ο φάκελός του θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

“Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το μόνο αποτέλεσμα που θα μπορούσα να περιμένω θα ήταν η αθώωσή μου – επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει υπόθεση”.

Αναζωπύρωση των εντάσεων Ελλάδας-Αλβανίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνεί ομιλία, καθώς ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα παρακολουθεί την τελετή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε περιοχές της ελληνικής εθνικής μειονότητας, στο χωριό Ντερβικάν, στη νότια Αλβανία, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022. Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της μετακομμουνιστικής Αλβανίας ήταν κατά καιρούς δύσκολες, αλλά έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. (AP Photo/Franc Zhurda)

 

Αναλυτές και αξιωματούχοι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών, επέκριναν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει τον Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, ιδίως δεδομένης της φυλάκισής του στην Αλβανία.

Οι επικριτές προέβλεψαν ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει μακροχρόνια παράπονα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Παρόλο που η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας “πρέπει να απέχει από μέτρα που δεν συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ”, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, τα μειονοτικά ζητήματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, καθώς και σε τομείς-κλειδιά για το κράτος δικαίου.

Για τους Έλληνες, ο Μπελέρης ήταν θύμα κατασκευασμένων πολιτικών κατηγοριών, αλλά για τους Αλβανούς είναι μια απειλητική φιγούρα που συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Θεωρήθηκε επίσης ευρέως ως βασικός αντίπαλος της αλβανικής κυβέρνησης σε μια μάχη για την κατάσχεση περιουσιών που ανήκαν σε Έλληνες γύρω από τη Χιμάρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Μπελέρης θα δικαστεί από τις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές της χώρας, όπως και κάθε άλλος Αλβανός πολίτης. Η Αθήνα, δήλωσε ο Ράμα τον Φεβρουάριο, “κάνει την Αλβανία να μοιάζει με τη Σιβηρία και ότι κάποιος στη Σιβηρία κρατείται όμηρος από ένα αδίστακτο αιμοδιψές καθεστώς.

“Αν υπήρχε κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη θα σιωπούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε πει λέξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένα άλλο κράτος μέλος;”

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ υποστηρίζουν ότι με την υποψηφιότητα Μπελέρη, η Νέα Δημοκρατία μετέφερε πράγματι μια διμερή διαμάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Μπελέρης επικαλέστηκε τη δική του υπόθεση, μεταξύ άλλων, ως απόδειξη των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Αλβανίας. “Στην Αλβανία έγινε μια δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία αντί να βοηθήσει τη δικαιοσύνη την έκανε ακόμη χειρότερη. Οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία”.

Η Αθήνα επιμένει ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ πρέπει να σέβεται την ελληνική μειονότητα της χώρας. Το ζήτημα έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους από τους συμμάχους της στην ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε δημοσίως την υποψηφιότητα της Αλβανίας παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.

Η θέση του Μπελέρη

Ο Μπέλερης δηλώνει ότι είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

“Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής μειονότητας, της Αλβανίας και της Ελλάδας”, δήλωσε. “[Αλλά] δεν είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Αλβανία στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή πορεία”.

Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα προειδοποίησε σε συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ ότι ήταν έτοιμη να εμποδίσει την αίτηση ένταξης της Αλβανίας, εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα του Μπελέρη.

Αλλά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να επηρεάσει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.

“Δεν τα καταφέραμε, γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, δήλωσε ο Μπελέρης. “Η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ένα τεράστιο ζήτημα προς το οποίο οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια”

Πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητές του ως ευρωβουλευτής θα είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Όσο όμως παραμένει στη φυλακή, ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ασκήσει κανένα από τα καθήκοντά του στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας και της συμμετοχής του σε επιτροπές. Ο Μπέλερης ομοίως δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το αξίωμά του ως δήμαρχος, επειδή δεν μπορούσε να ορκιστεί όσο βρισκόταν στη φυλακή.

Οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές απολαμβάνουν ασυλία στις 27 χώρες-μέλη του μπλοκ – αλλά όχι σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Αλβανία.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση Μπελέρη.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, παραδέχονται ότι δεν υπάρχει τρόπος να ασκήσει όλα τα πολιτικά του καθήκοντα αυτή τη στιγμή. Αλλά σημειώνουν επίσης ότι θα έχει ολοκληρώσει την ποινή του σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.

Προς το παρόν, ο Μπελέρης συμμετέχει στις συνεδριάσεις των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις ελληνικές αρχές να πρέπει να ζητούν κάθε φορά ειδική άδεια από την αλβανική φυλακή του, είπαν οι αξιωματούχοι.

Αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες τα τελευταία χρόνια – μεταξύ των οποίων ένας που καταδικάστηκε μετά την εκλογή του για συμμετοχή σε νεοναζιστική οργάνωση και η Εύα Καϊλή, η οποία φυλακίστηκε για την υποτιθέμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλίδα αντιφασίστρια ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις, η οποία αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για φερόμενη επίθεση σε νεοναζί, εξελέγη ευρωβουλευτής τον Ιούνιο. Αποφυλακίστηκε από τον κατ’ οίκον περιορισμό της στη Βουδαπέστη και επέστρεψε στην πατρίδα της, την Ιταλία, αφού κέρδισε την έδρα της και απέκτησε ασυλία.

Πηγή: Politico –  Imprisoned Greek EU lawmaker awaits new court decision

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του WikiLeaks που τάραξε γερά κυβερνήσεις, ΜΜΕ και κοινή γνώμη τα τελευταία 14 χρόνια

Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου καταστρέφει τη χώρα» εκτιμά πρώην πράκτορας της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας

«Κόντρα» Γκουτέρες και Ισραήλ – Το Τελ Αβίβ τον κατηγορεί για «μεροληψία»

CPJ για Τζούλιαν Ασάνζ: «Επικίνδυνο νομικό προηγούμενο για διώξεις δημοσιογράφων»