Ο Μπάμπης Στόκας για την απώλεια της Γιώτας Γιάννα

Στη φωτογραφία η Γιώτα Γιάννα ανάμεσα σε συναδέλφους της που την τίμησαν κατά τη διάρκεια ενός ραδιοφωνικού αφιερώματος του Γιάννη Τζουανόπουλου για τη «Φωνή της Ελλάδας» του Δευτέρου Προγράμματος (10 Δεκεμβρίου 2017). Πίσω της, μεταξύ άλλων, είναι και ο Μπάμπης Στόκας.

Δεν πάει πολύς καιρός που κυκλοφόρησε ένα τραγούδι – ντουέτο της Γιώτας Γιάννα με τον Μπάμπη Στόκα των Πυξ Λαξ. Επρόκειτο για το «Μετωπικά», μια ευφυής σύνθεση του Νίκου Καρβέλα σε πρωτότυπο boogie – rock ύφος δίχως ν’ αφήνει εκτός το λαϊκό στοιχείο. Πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του Στόκα. Το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο λέγεται «Δες ξημερώνει» και γράφτηκε με αφορμή τη συνεργασία και γνωριμία του δημιουργού με τη Γιώτα Γιάννα. Ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να της το αφιερώσει – μια κίνηση που έδωσε μεγάλη χαρά στη σημαντική καλλιτέχνιδα, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή. Επικοινώνησα με τον Μπάμπη Στόκα και να τι μου είπε για τη Γιώτα Γιάννα και για το πώς εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι του.

«Ένα βράδυ βρέθηκα στην «Απανεμιά» που ήταν κι η Γιώτα. Γνωριζόμασταν ήδη από το «Μετωπικά» του Καρβέλα και επί τόπου εμπνεύστηκα τους στίχους. Ήταν ουσιαστικά ένα τραγούδι για τη ροκιά της, όλο αυτό το «κόλπο» που ήταν η Γιώτα. Όσοι τη γνώριζαν, γνώριζαν κι αυτό το χαρακτηριστικό της. Ήταν πολύ χαρούμενη όταν της είπα πως με ενέπνευσε να γράψω τραγούδι πριν από ενάμισι χρόνο περίπου. Κάναμε παρέα, βρισκόμασταν, αγαπιόμασταν. Η Γιώτα ήταν μάγκας, ήταν τσαμπουκάς, ήταν αντράκι και μια πολύ δυνατή γυναίκα. Έζησε τη νεότητα της σε δύσκολα χρόνια, στα οποία η αδικία περίσσευε. Τη θεωρώ αδικημένη καλλιτεχνικά όχι τα τελευταία χρόνια, αλλά τότε που θα μπορούσε να μεσουρανεί στη δισκογραφία. Ας είναι. Η αγάπη που εισέπραττε τα χρόνια που τη γνώρισα εγώ, όπως κι ο περισσότερος κόσμος, έκανε για δέκα καριέρες. Καλό της ταξίδι στο φως».